Anslut dig till vårt nätverk!

libanon

Omar Harfouch, ett hopp för Libanon

DELA MED SIG:

publicerade

on

När Libanon står inför en aldrig tidigare skådad kris börjar en ny politisk klass växa fram i landet. Omar Harfouch är det mest talande exemplet på den här generationen som vill återuppbygga Libanon – skriver Eric Gozlan, chef för International Council for Diplomacy and Dialogue

Det libanesiska parlamentet har fortfarande inte lyckats välja en efterträdare till Michel Aoun, republikens president som lämnade sitt uppdrag den 31 oktober. Det finns ingen president, men ännu mer allvarligt, det finns ingen regering heller sedan hans avgång den 1 november. parlamentet är inte längre behörigt att lagstifta förrän det har utsett en president som det inte kan välja. Därför är alla verkställande och lagstiftande institutioner blockerade.

For the World Bank, Lebanon “is going through one of the worst economic crises in the world since 1850. The Lebanese pound has lost 95% of its value since late 2019 and inflation is reaching unimaginable heights.

In today’s Lebanon, a significant number of children are out of school, 80% of the population lives below the poverty line, and the water system is so antiquated that cholera has returned to the country.

Alia Nazar, Deputy Director of the microfinance NGO Al Majmoua, declared on November 24 on the airwaves of France Culture: “Indeed, what we observe today in Lebanon is an enormous crisis of confidence in the Lebanese institutions and their capacity, or even their will, to really get the country out of the crisis. There is indeed this powerlessness of the State to guarantee access to the most basic rights and services such as water, food, education, electricity, medical care. The latest cholera crisis shows once again that there are major structural failures. 

As Director of the NGO “International Council for Diplomacy and Dialogue” which works in the Near and Middle East, I observe that a new political class is beginning to emerge in this country. Mr. Omar Harfouch is the most telling example of this generation that wants to rebuild Lebanon.

Vem är Omar Harfouch?

Annons

Omar Harfouch är en entreprenör som har arbetat i många länder. Även om han är känd i Europa som musiker, har libaneserna uppskattat hans engagemang för sitt land i flera år. Utbildad vid konservatorierna i sovjetiska Ukraina talar han sex språk.

Varför är Omar Harfouch ett hopp för Libanon?

Omar Harfouch har viljan att skapa en tredje republik genom att modernisera många sektorer:

Att ändra röstsystemet i libanesiska val

För denna kandidat måste republikens president väljas genom allmänna val för att ge verklig makt åt presidenten.

Han vill också avskaffa bekännelsesystemet. Hittills har de olika positionerna inom den verkställande och lagstiftande grenen tillskrivits efter religion.

Att förändra skattesystemet

För Omar Harfouch är det libanesiska skattesystemet förlegat. Därför föreslår han en rättvis och omfördelande skatt. Denna skatt kommer att vara proportionell mot invånarnas inkomst.

Bekämpa korruption

Lebanon has the unfortunate privilege of being ranked 154th out of 180 countries in Transparency International’s world ranking on the perception of corruption. Candidate Harfouch wants to create an independent anti-corruption judicial pole.

Att förändra rättssystemet

För Omar Harfouch måste den första kampen vara en oberoende rättvisa och för att göra detta vill han skapa en ny rättslig organisation i landet.

Främja jämställdhet mellan män och kvinnor i Libanon

Omar Harfouch har varit känd i många år för sin kamp mot diskriminering mellan män och kvinnor. År 2000 fördömde han de trakasserier och våld som unga modeller utsatts för av vissa chefer för Elite-byrån.

I september 2021 anordnade han en första konferens i den franska senaten för att begära en ändring av lagen om preskription av sexualbrott. Ett europeiskt resolutionsförslag kommer att läggas fram.

I oktober 2022 anordnade han en andra konferens i Europaparlamentet för att uppmuntra Europa att engagera sig starkare i kampen mot våld mot kvinnor.

Omar Harfouch vill avskaffa en föga känd libanesisk lag: om en libanesisk kvinna gifter sig med en utlänning kommer denna kvinnas barn inte att kunna ha libanesisk medborgarskap. Som ett resultat av denna regel befinner sig många barn statslösa i sitt land.

Restoring Lebanon’s international role

Kandidaten Harfouch betraktar gasavtalet mellan Libanon och Israel som ett ekonomiskt fredsavtal. Han vill att detta avtal ska vara det första så att hans land och regionen blir välmående.

Omar Harfouch diskuterar med alla libanesiska partier för att återställa storheten i sitt land men särskilt för att skapa en enhet mellan libaneserna i landet och de i diasporan.

Like any candidate who wants to change his country, Omar Harfouch will be criticised by those who put Lebanon in such a state. Mariano José, a 19th century Spanish writer wrote about people like this candidate: “Genius, like the cedar of Lebanon, grows on the peaks. It grows and strengthens in the storm and not in the shallows.

Eric Gozlan, chef för International Council for Diplomacy and Dialoguehttps://blogs.mediapart.fr/ericgozlan/blog/291122/omar-harfouch-un-espoir-pour-le-liban?at_medium=custom3&at_campaign=66&fbclid=IwAR3Z1JLnUn-7L4vTGV04RPAbar3uTH-677m-XGIRVeLXj4VpnwveQ05ZNO4

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend