Anslut dig till vårt nätverk!

libanon

En studie om förtrycket av politiska oliktänkande i Libanon: Omar Harfouch-fallet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska centret för säkerhet och underrättelseverksamhet som är knutet till Europeiska unionen har utarbetat en detaljerad rapport om ledaren för initiativet Tredje libanesiska republiken, Omar Harfouch, och vad den senare möter av det libanesiska systemets försök att undergräva honom och hindra honom från att fullfölja hans projekt för att bekämpa korruption.

Rapporten uppgav att Harfouch den 29 mars deltog i en konferens i Europaparlamentet på temat "bekämpning av terrorism", där han talade kort i cirka tre minuter om frågan om korruption i Libanon. Under dagarna som följde attackerades han våldsamt i Beirut av vissa medier, Hizbollah och de libanesiska myndigheterna, som anklagade honom för att "kontakta en fiendestat" (Israel).

Dagstidningen Al-Akhbar, som sägs stå Hizbollah nära, var särskilt hård mot den. Sedan inledde det militära rättssystemet förfaranden mot Omar Harfouch anklagad för "förräderi", och senare utfärdades en arresteringsorder på honom, direkt beordrad av Libanons premiärminister. Sedan dess har Omar Harfouch varit målet för en veritabel kampanj av hat och förtal.

Rapporten påpekade att efter att Harfouch lyckats avslöja flera korruptionsakter, inklusive premiärminister Najib Mikatis, hade den senare anledning att vara arg på Harfouch, som överlämnade dokument till Monacos rättsväsende som fördömde Mikati, som åtalades för penningtvätt. . Detsamma gäller guvernören för Libanons centralbank, som anklagades för penningtvätt av europeiska länder.

Dessutom frystes tiotals miljoner dollar för Banque Richelieu i Monaco, som är ett dotterbolag till Société Générale Bank som leds av Anton Sehnaoui, som i sin tur vill hämnas på Harfouch. Sedan dess har utredningen påskyndats och Frankrike, Tyskland och Luxemburg har konfiskerat 120 miljoner euro som tillhör Salameh.

Och i mars förra året greps den libanesiske bankiren Marawan Khaireddine och slutligen misstänks Sehnawi själv för att vara inblandad i korruptionsfall och det sägs att han ligger bakom en smutskastningskampanj i Frankrike och Libanon som syftar till att misskreditera Harfouch. Därför är han "mannen som ska dödas".

Rapporten ansåg att Harfouchs mandat att arrestera helt enkelt var det logiska resultatet av denna politiska vendetta som lanserades av hans motståndare. Det bör noteras att denna anklagelse om "länkar till Israel" är ett andra försök att använda samma argument för att tysta Harfouch. Som vi kommer att se nedan när vi diskuterar ett annat fall, var dessa fakta i stort sett förbjudna (preskriptionstiden är tio år, och denna förmodade "kontakt" ägde rum 18 år innan klagomålet lämnades in, dvs. det är utanför datum).

Annons

Att fallet är tillåtet, och vem beslutade att hänskjuta Harfouch till militärdomstolarna på anklagelser om förräderi och avslöjande av statshemligheter? Rapporten indikerade att åklagaren Ghassan Oweidat beslutade att hänskjuta Harfouchs akt trots tiden, som lämnats in av några av Mikatis advokater angående Harfouchs närvaro på en resa som inkluderade en israelisk journalist 2004, till militärdomstolen.

Idag har detta fenomen upprepats med en ny domare, undersökningsdomaren i norr, Samaranda Nassar, knuten till Free Patriotic Movement och en allierad till Hizbollah, som utfärdade en arresteringsorder för Harfouch baserad på Mikatis klagomål utan att lyssna på Harfouch eller till och med informera honom i enlighet med rättsliga principer.

Här är den fullständiga dokumentationen från Security and Intelligence European Center.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend