Anslut dig till vårt nätverk!

libyen

Kronprins Mohammeds anförande är en vändpunkt i Libyens framtid

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kronprins Mohammed El Senussi har hållit ett hjärtligt tal till det libyska folket med anledning av vårt lands 71st Självständighetsdag. Kronprinsen reflekterade över landets historia med både stolthet och smärta och firade den första kungen av Libyen, kung Idris I:s prestation att ena landet till ett fredligt hemland, skriver Alamin Abolmagir, vice ordförande i Libyan Rally for Constitutional Legitimacy.

Han påminde också det libyska folket om löftet och hoppet som dessa första år av självständighet förde med sig; hoppas på en fredlig och välmående framtid som en självständig nation. Prins Mohammed ställer detta hopp samman med den fruktansvärda situationen på marken för närvarande, som uppenbarligen orsakar honom stor smärta, med empati för det libyska folkets svåra situation.

Även om ingen trodde att situationen på fältet kunde bli värre, såg den politiska och säkerhetsmässiga situationen i Libyen 2022 försämras ytterligare. I december 2021 sköts valen upp på obestämd tid, och det finns lite som tyder på att det nuvarande politiska dödläget kommer att lösas fredligt när som helst snart. Dagens splittrade Libyen saknar enade nationella institutioner och ännu viktigare, en sammanhållen känsla av nationell identitet.

En slående del av talet var alltså kronprinsens uttryckliga uppmaning av inhemska spoilers och internationella aktörer som spelade en central roll för att förvärra en redan fruktansvärd situation. Även om han inte nämnde namn, har utländsk engagemang från flera länder varit väldokumenterad sedan 2011. Till exempel, mer nyligen i slutet av 2019 visade det sig att Ryssland hade skickat legosoldater för att stödja den libyska nationella armén (LNA), som Turkiet svarade på genom att sätta in trupper till stöd för regeringen för nationella överenskommelser (GNA) i januari 2020. Även om bara ett exempel, detta stöd till olika fraktioner har bara tjänat till att splittra i stället för att förena, vilket förlängt denna period av splittring i Libyen.

När det gäller interna spoilers var kronprinsen svidande när han lyfte fram hur individers girighet har varit en viktig orsak till konflikten i vårt land. När man ropar missbruket av Libyens rikedom och den omättliga hungern efter makt och pengar, är det tydligt att kronprinsen inte enbart skyller det internationella samfundet för den fruktansvärda situationen för närvarande. Inhemska egenintresserade aktörer måste avlägsnas från maktpositioner om Libyen ska återta stabilitet och välstånd.

Som svar på denna interna och externa manipulation krävde kronprinsen ett slut på denna "mörka period av vår historia", och påstod att det lidande som det libyska folket har utstått under det senaste decenniet måste få ett slut. Det som är slående är därför det sätt på vilket kronprinsen, när han höll detta tal, tycks ha tagit en mer aktiv roll i Libyens angelägenheter än tidigare.

Prins Mohammed beskrev också aktivt de steg som borde vidtas för att återställa fred och stabilitet i Libyen. Enligt hans anförande har han tillbringat de senaste månaderna med att träffa libyska och internationella representanter för att lyssna på deras oro, men också för att förklara att den bästa vägen framåt för landet är ett återställande av en demokratisk konstitutionell monarki via 1951 års självständighetskonstitution. De hundratusentals gräsrotsanhängare på marken av detta initiativ, som jag själv, skulle också bekräfta att detta beprövade system är det bästa sättet att säkerställa frihet och säkerhet för Libyens medborgare, och det bästa ramverket för att återställa ordningen i landet. nuvarande kaos.

Annons

I vilken utsträckning denna utveckling är betydande ska inte underskattas. Även om kronprinsen har varit starkt engagerad i alla Libyens frågor, har han ännu inte tagit en aktiv roll i libyska politiska angelägenheter. Utan att aktivt driva maktpositioner har han valt att leda bakifrån och uppmuntra makterna att först och främst ta hänsyn till vårt lands behov. Detta har mycket uppenbart inte varit fallet, med en rad aktörer som istället försöker främja sina egna agendor på bekostnad av vårt folks välbefinnande. 

Prins Mohammed skulle säkerligen ta på sig en mer aktiv roll om han tillkallades. Militärkuppen 1969, som avsatte monarkin, skapade medvetet en atmosfär av stress och rädsla för kronprinsens familj. Vid bara 7 år såg kronprinsen stridsvagnar omringa hans hem och hans familj arresterades. Militärkuppens ledare fängslade sedan hans far, dåvarande kronprins Hassan, utan en rättslig process. Större delen av prins Mohammeds barndom tillbringades i husarrest, ständigt övervakad av regimens soldater.

Familjens hem brändes ner, och alla släktingar förbjöds till och med att leda böner. Denna kalkylerade policy att tvinga familjen att hålla sig utanför det offentliga livet var baserad på rädslan att de var ett hot mot regimens auktoritet. Kanske var detta föga förvånande, med tanke på att kronprinsens familj hade blivit olagligt avsatt och har förblivit populär bland det libyska folket. Det verkar som om de makter som finns idag har ett liknande intresse av att hålla den enda legitima härskaren i vårt land utanför sitt politiska spel.

Årets tal för självständighetsdagen är därför av enorm betydelse för Libyens framtid. Som representerar ett välbehövligt hopp i en av de svåraste tiderna för folket i Libyen, är det dags att det internationella samfundet pressar aktörer på plats att tillåta libyer att återvända till sitt förflutna och omfamna vår nations enda legitima härskare, kapabel att återställa fred och säkerhet genom att ingjuta i vår nation en känsla av nationell identitet och stolthet. Det borde inte ta blodet av fler medborgare i vår nation för att världen ska komma överens med det faktum att detta är den enda vägen framåt.

Alamin Abolmagir är vice ordförande för Libyan Rally for Constitutional Legitimacy. Han är för närvarande bosatt i Tripoli, Libyen och fick en kandidatexamen i finans från Tripoli University och en doktorsexamen i finans från University of Wales.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend