Anslut dig till vårt nätverk!

Litauen

Kommissionen stöder Litauens modifierade plan för återhämtning och motståndskraft på 3.8 miljarder euro, inklusive ett REPowerEU-kapitel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kommissionen antog en positiv bedömning av Litauens ändrade plan för återhämtning och motståndskraft, som inkluderar ett REPowerEU-kapitel. Planen är nu värd 3.85 miljarder euro (2.3 miljarder euro i bidrag och 1.55 miljarder euro i lån), vilket är nästan dubbelt så stort som den initiala planen för återhämtning och motståndskraft.

Kapitlet REPowerEU inkluderar en reform och tre investeringar att leverera på REPowerEU-plans mål att göra Europa oberoende av ryska fossila bränslen långt före 2030.

Utöver detta har Litauen lagt till ytterligare investeringar till sin ursprungliga plan, särskilt två fonder som kommer att ge lån för omställningen av ren energi. En av dessa fonder kommer att uppmuntra företag att ta till sig förnybar energi, medan den andra kommer att öka företagens övergång till grön och högt mervärdesteknologi. Litauen har också skalat upp åtgärder som redan ingick i den ursprungliga planen, som att stärka statens cybersäkerhetskapacitet.

För fyra av 48 åtgärder relaterade till beskattning som ingår i Litauens plan har kommissionen funnit att skälen till Litauens begäran om en ändring av planen inte motiverar det. Kommissionen följer därför det förfarande som beskrivs i artikel 21 i RRF-förordningen: den har delat sina preliminära slutsatser med Litauen, som nu har en månad på sig att lägga fram eventuella ytterligare kommentarer i frågan.

Litauens ändringar av den ursprungliga planen baseras på behovet av att ta hänsyn till ökade kostnader på grund av höga energipriser, störningar i försörjningskedjan och förändrad efterfrågan på marknaden, effektivare sätt att genomföra vissa åtgärder och nedrevideringen av dess maximala RRF-anslagstilldelning, fr.o.m. 2.2 miljarder euro till 2.1 miljarder euro, som ett resultat av Litauens jämförelsevis bättre ekonomiska resultat 2020 och 2021 än vad som ursprungligen beräknades.

För att finansiera sin reviderade plan har Litauen begärt att överföra sin andel av planen till planen Brexitjusteringsreserv (BAR) uppgår till € 4.7 euro. Dessa medel, läggs till Litauens RRF- och REPowerEU-anslagstilldelning (uppgående till 2.1 miljarder euro respektive 194 miljoner euro) och till dess begäran om RRF-lån på 1.55 miljarder euro, kommer att göra den modifierade planen värd 3.85 miljarder euro. 

Rådet kommer nu som regel att ha fyra veckor på sig att godkänna kommissionens bedömning. 

Annons

Mer information finns i detta pressmeddelande.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend