Anslut dig till vårt nätverk!

Makedonien

Nordmakedonien lanserar en utvecklingsfond på 2 miljoner euro för att stödja romska företag

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev (avbildad) idag (30 juli) lanserade en utvecklingsfond på 2 miljoner euro i samarbete med Roma Entrepreneurship Development Initiative (REDI) för att stödja romska företag och ta itu med frågan om arbetslöshet i samhället. 

Projektet ”Ekonomiskt stöd för utveckling av romskt entreprenörskap med matchande fond” syftar till att skapa gynnsamma affärsvillkor för romska entreprenörer genom att underlätta enklare tillgång till företagslån. erbjuda coachning, affärsutvecklingstjänster och skapa nya jobb, formalisera romsk anställning och utnyttja romernas demografiska utdelning. 

Traditionellt har romerna tackat nej till lån och affärsinvesteringar i Europa på grund av dålig kredithistoria, brist på säkerhet, brist på bevis för affärsverksamhet och rasism. Dessutom arbetar i genomsnitt 80% av de kartlagda romska entreprenörerna i den informella sektorn. I det nuvarande COVID -klimatet oroar en av två romska företagare som undersöktes av REDI att de inte kommer att kunna betala sina hyror och lån om situationen fortsätter längre än två veckor. Sex av tio företag som ägs av romer fruktar att de kommer att gå i konkurs under de närmaste två månaderna utan brådskande stöd, särskilt för deras kassaflöde. Hjälpen är i tid. 

Annons

När premiärministern Zaev startade initiativet sa: "Denna regering insåg potentialen för romskt entreprenörskap och deras bidrag till utvecklingen av det romska samhället, varför detta första steg är viktigt för att bygga ett ekonomiskt stabilt samhälle." 

Alexander Soros, vice ordförande för Open Society Foundations, välkomnade Nordmakedoniens oöverträffade engagemang för att bygga en inkluderande ekonomi. ”Detta initiativ kommer i ett mycket viktigt ögonblick för regionen. Det regionala samarbetet som leddes av premiärledarna Zaev och Rama och president Vučić kommer att öppna nya möjligheter för detta initiativ att lyckas. Genom detta initiativ kan vi skapa, upprätthålla och växa de romägda företagen och skapa nya jobbmöjligheter. ”

Att investera i romer skulle ge hög utdelning för västra Balkan, säger Zeljko Jovanovic, direktör för OSF, Roma Initiatives Office som initierade skapandet av REDI. ”Det finns bevis för att romsk utanförskap skadar ekonomierna i regionen och det kommer bara att bli värre på grund av pandemin och demografiska trender. Regeringarna har nu en möjlighet att vända denna trend. Serbien gick redan med i initiativet med en initial investering på en miljon euro i romska entreprenörer, idag ansluter sig Nordmakedonien. Fler regeringar på västra Balkan bör gå med på utvecklingsinitiativet för matchfinansiering. ”

Annons

REDI har en historia av att hjälpa romska företagare. Muamed Malikovski, en ung konstnärsföretagare från Bitola, Nordmakedonien, fick ett start-COVID-bistånd på 5000 euro från REDI och ERIAC 2020 för att sätta ihop sin första samling med traditionella kläder för romska kvinnor. Han fick också varumärkes- och digital marknadsföringsstöd från REDI. Idag, trots COVID, har Malikovski lyckats upprätthålla sin verksamhet och fortsätta att tjäna samhället.

En annan affärsman Malik Maliki, ägare till en pizzarestaurang i Suto Orizari, som upprepade gånger nekades tillgång till lån, fick tekniskt bistånd från REDI 2021 för att ansöka om statsbidrag för att utveckla sin verksamhet. Detta hjälpte honom att anställa fler människor och växa sin verksamhet. Dessutom lyckades han få ytterligare affärsstöd från regeringen. 

Senat Jaja, grundare av Marchelo, ett klädföretag välkomnade nyheten: ”Jag har varit entreprenör i över 15 år. I början av min karriär arbetade jag som en informell entreprenör (utan att registrera ett företag) de första fem åren, men jag insåg att jag skulle kunna blomstra och utöka min verksamhet mycket bättre om jag registrerade det. Under åren har jag mött många utmaningar, men min främsta utmaning var 2020 när COVID-19-viruset dök upp, vilket orsakade en pandemi och ekonomisk nedgång, både i vårt land och runt om i världen. Jag hade svårt att få lån från affärsbanker och blev desperat. Lyckligtvis gick REDI in för att hjälpa mig att få ett lån. Jag lyckades ansöka om ett räntefritt lån från Utvecklingsbanken med 0% ränta. Jag blev motiverad att investera i mitt företag och jag känner mig mer säker på framtiden. REDI i Republiken Nordmakedonien är den första romska icke -statliga organisationen som villkorslöst hjälper företagare och stöder dem att lyckas. Jag tror att REDI -fonden som en ny mekanism kan hjälpa romska entreprenörer genom att motivera dem att registrera sitt företag och visa dem att vi kan lyckas. ”

katastrofer

Minst 19 dödas av en brand på det nordmakedonska sjukhuset COVID-14

publicerade

on

By

Fjorton människor dödades och 12 allvarligt skadades när en brand utbröt på ett provisoriskt sjukhus för COVID-19-patienter i den nordmakedonska staden Tetovo sent på onsdagen (8 september), sade Balkans landets hälsovårdsministerium idag (9 september), skriver Fatos Bytyc, Reuters.

Åklagarmyndigheten sa att DNA -analyser skulle behövas för att identifiera några av offren, alla patienter i ett allvarligt tillstånd. Ingen medicinsk personal fanns bland offren.

Totalt 26 patienter var inrymda på sjukhuset COVID-19 vid branden, sade hälsominister Venko Filipce.

Annons

"De återstående 12 patienterna med livshotande skador vårdas på Tetovo-sjukhuset", säger Filipce på Twitter.

Premiärminister Zoran Zaev sa att branden orsakades av en explosion och att utredningen pågår. Lokala medier sa att en behållare med syre eller gas kan ha exploderat.

Ett sjukhus för patienter med coronavirus (COVID-19) ses efter att en brand utbröt i Tetovo, Nordmakedonien, 9 september 2021. REUTERS/Ognen Teofilovski

Lokala medier visade bilder av en enorm eld som bröt ut vid 9 -tiden (1900 GMT) på sjukhuset i stadens väst när brandmän sprang till platsen. Branden släcktes efter några timmar.

Annons

Olyckan inträffade den dag då Nordmakedonien markerade 30 -årsjubileet för dess självständighet från fd Jugoslavien. Alla officiella högtider och evenemang avbröts på torsdagen, sade president Stevo Pendarovskis kontor.

Coronavirus-fall har ökat i Nordmakedonien sedan mitten av augusti, vilket fick regeringen att införa strängare sociala åtgärder som hälsokort för kaféer och restauranger.

Landet med 2 miljoner rapporterade 701 nya coronavirusinfektioner och 24 dödsfall under de senaste 24 timmarna.

Staden Tetovo, huvudsakligen bebodd av etniska albaner, har ett av landets högsta antal coronavirusfall.

Fortsätt läsa

albanien

Skogsbränder: EU hjälper Italien, Grekland, Albanien och Nordmakedonien att bekämpa förödande bränder

publicerade

on

När skogsbränder fortsätter att påverka olika regioner i Medelhavet och västra Balkan mobiliserar EU -kommissionen snabbt stöd för att hjälpa länder att begränsa spridningen av bränderna och skydda liv och försörjning.

  • Två Canadair -släckplan från Frankrike skickas till drabbade områden i Italien för att starta brandbekämpning idag.
  • Två brandsläckningsplan från Cypern stöder Grekland, ovanpå ett brandsläckningsteam för att stödja operationer på marken.
  • Två helikoptrar för att stödja operationer i Albanien kommer att skickas lika från Tjeckien och Nederländerna.
  • Dessutom skickar Slovenien ett team med 45 brandmän till Nordmakedonien.

All hjälp mobiliseras genom EU: s civilskyddsmekanism, med medfinansiering av kommissionen på minst 75 % av transportkostnaderna.

Krishanteringskommissionär Janez Lenarčič sa: "Vi arbetar dygnet runt för att skicka hjälp när bränder rasar över Europa. Jag tackar Cypern, Tjeckien, Frankrike, Slovenien och Nederländerna för att snabbt sätta in brandbekämpningsplan, helikoptrar och ett team av brandmän för att stödja länder kraftigt drabbade av skogsbränder. Vid denna tidpunkt då flera Medelhavsländer står inför bränder ser EU: s civilskydd till att våra brandsläckningsverktyg används på maximal kapacitet. Detta är ett utmärkt exempel på EU -solidaritet vid behov. ”

Annons

Dessa utplaceringar kommer utöver EU-samordnade brandbekämpningar som pågår för närvarande i Turkiet, liksom på Sardinien, Italien i slutet av juli. Satellitkartor från EU: s Copernicus Emergency Management -satellit ger ytterligare stöd till räddningstjänsten för att samordna insatserna.

Europeiska unionen är 24/7 Emergency Response Co-ordination Centre är i ständig kontakt med civilskyddsmyndigheterna i länder som drabbats av bränderna för att noga övervaka situationen och kanalisera EU -bistånd.

Annons
Fortsätt läsa

coronavirus

COVID-19: EU skickar 200,000 XNUMX vacciner till Albanien och Nordmakedonien

publicerade

on

En ny sändning av COVID-19-vacciner för både Albanien och Nordmakedonien har kanaliserats genom EU: s civilskyddsmekanism. Den följer en begäran från myndigheterna i båda länderna till EU om stöd mot bakgrund av COVID-19-situationen. Leveransen, som erbjuds av Grekland, består av 100,000 19 doser AstraZeneca-vaccin för varje land. Kommissionär för krishantering Janez Lenarčič sa: ”Jag tackar Grekland för dess erbjudande till sina grannländer. Vi ser här ännu ett exempel på den snabba samordningen som gjorts av den europeiska civilskyddsmekanismen som har visat sig vara avgörande för att stödja länder under COVID-75-pandemin. ” EU finansierar upp till 45% av transportkostnaderna för det bistånd som skickas genom mekanismen. Sedan pandemin började har mer än XNUMX länder fått stöd när det gäller vacciner, medicinsk och skyddsutrustning och annat material via mekanismen.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend