Anslut dig till vårt nätverk!

Journalistik

Maltas regering bär ansvaret för journalistens mord, finner utredningen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En skylt med texten "Daphne hade rätt" fotograferas vid Great Siege Square när människor samlas och kräver att Joseph Muscat ska avgå, efter gripandet av en av landets mest framstående affärsmän, som en del av utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia, i Valletta, Malta 20 november 2019. REUTERS/Guglielmo Mangiapane.

En oberoende utredning om bilbombsmordet på anti-korruptionsjournalisten Daphne Caruana Galizia på Malta fann på torsdagen att staten måste bära ansvar efter att ha skapat en "straffrihetskultur", skriver Christopher Scicluna.

Caruana Galizia dödades i en massiv explosion när hon körde ut ur sitt hem den 16 oktober 2017.

Annons

Åklagare tror att den högsta affärsmannen Yorgen Fenech, som hade nära band med högre regeringstjänstemän, var bakom mordet. Fenech, som väntar på rättegång för associering till mord, nekar allt ansvar.

Tre män misstänkta för att ha skjutit upp bomben greps i december 2017. Den ena har sedan erkänt sig skyldig som en del av en överenskommelse och avtjänar 15 års fängelse. De andra två väntar på rättegång. Den självbekände mellanhanden har vänt statligt vittne och fick benådning.

Utredningen, som utfördes av en tjänstgörande domare och två pensionerade domare, fann att en straffrihetskultur skapades av de högsta maktnivåerna inom dåtidens regering.

Annons

"Strafffria tentaklerna spred sig sedan till andra regleringsorgan och polisen, vilket ledde till en kollaps i rättsstatsprincipen", sade panelens rapport, som publicerades av premiärminister Robert Abela. Läs mer.

Abela, som efterträdde Joseph Muscat som premiärminister 2020, berättade för reportrar att han ville be om ursäkt till Caruana Galizias familj och alla de som drabbats av statens misslyckanden. - Mordet var ett mörkt kapitel i Maltas historia och det vore synd om man inte lär sig några lärdomar, säger han till en presskonferens.

Utredningsrapporten var ytterligare ett steg i läkningsprocessen, tillade Abela, och han kallade parlamentet till ett nödsamtal på fredagsmorgonen för att diskutera det.

Rapporten sade att staten misslyckades med att erkänna de verkliga och omedelbara riskerna för Caruana Galizias liv och misslyckades med att vidta rimliga åtgärder för att undvika dem.

Caruana Galizias familj utfärdade ett uttalande som säger att de hoppades att dess fynd skulle leda till återställandet av regeln om

lag på Malta, effektivt skydd för journalister och ett slut på straffriheten som de korrupta tjänstemännen Daphne

undersökt fortsätter att njuta. "

Muscat avgick i januari 2020 efter Fenechs gripande. Han anklagades aldrig för något brott.

Muscat skrev på Facebook på torsdagen att rapporten "entydigt säger att jag inte på något sätt var inblandad i mordet ... Det ska noteras att utredningen fann att staten inte hade någon förkunskap om eller var inblandad i mordet."

Media avslöjade senare också nära förbindelser mellan Fenech, ministrar och högre poliser.

Domarna krävde i sin rapport omedelbara åtgärder för att tygla på och reglera kopplingen mellan politiker och stora företag.

Det var klart, sade utredningsnämnden, att mordet på Caruana Galizia antingen var inneboende eller direkt kopplat till hennes utredningsarbete.

Reuters har publicerat flera undersökningar av mordet på Caruana Galizia, inklusive i april 2018i november 2018 och Mars i år.

INTE BINDANDE

Rapportens slutsatser tvingar inte Maltas regering att vidta några åtgärder, men oppositionens nationalistiska parti uppmanade Muscat och Abela att ta sitt ansvar.

"Statens utredning är tydlig: Daphne Caruana Galizias mord möjliggjordes av den kollektiva passiviteten i Joseph Muscats kabinett, av vilka många fortfarande innehar offentliga ämbeten. Robert Abela måste se till att ansvaret för denna straffrihetskultur axlas," sade oppositionsledaren Bernard Grech i ett påstående.

I sin rapport tilldelade domarna Muscat indirekt ansvar för omständigheterna som ledde till mordet, med hänvisning till hans underlåtenhet att agera mot sin stabschef Keith Schembri och före detta energiminister Konrad Mizzi över deras hemliga företag, avslöjade i Panama Papers, och deras påstådda länkar till 17 Black, ett hemligt företag som ägs av Fenech.

Muscat, Schembri och Mizzi har inte åtalats för anklagelser kopplade till Caruana Galizia och har offentligt förnekat inblandning. Schembri och Mizzi kommenterade inte torsdagens rapport.

Rapporten sade att beslut från Muscat hade stärkt den straffrihetskultur där människor som den mördade journalisten skrev om opererade.

Repubblika, en rättsstatsgrupp som dagligen höll offentliga protester inför Muscats avgång, kallade till en annan protest utanför premiärministerns kontor för fredag ​​kväll.

Den sade att staten bör erbjuda ersättning till Caruana Galizia -familjen och regeringen bör genomföra en reform som utesluter från det offentliga kontoret alla personer som är ansvariga för brister som beskrivs i utredningen.

Abela sa på torsdagen att han inte utesluter möjligheten till ersättning till familjen.

Utredningen hörde bevis från bland annat polisen, regeringstjänstemän, familjen Caruana Galizia och journalister.

Europaparlamentet

Ansök om Daphne Caruana Galizia journalistpris

publicerade

on

Europaparlamentets nya journalistpris till hyllning till den mördade maltesiska utredningsjournalisten Daphne Caruana Galizia (avbildad), har öppnats för inlämning. Du har nu möjlighet Daphne Caruana Galizia-priset för journalistik, som lanserades den 16 oktober 2020, tredje årsdagen av hennes död, kommer att belöna enastående journalistik som återspeglar EU: s värderingar. Ansökningar för 2021 är öppna till 31 augusti, Samhället.

"Daphne Caruana Galizia-priset kommer att erkänna den viktiga roll som journalister spelar för att bevara våra demokratier och fungera som en påminnelse till medborgarna om vikten av en fri press. Priset är utformat för att hjälpa journalister i det viktiga och ofta farliga arbete de gör och visa att Europaparlamentet stöder utredande journalister, säger parlamentets vice ordförande Heidi Hautala.

Prispengar på € 20,000

Annons

Det årliga priset på 20,000 2021 euro är öppet för journalister eller team av journalister av alla nationaliteter vars fördjupade berättelser har publicerats eller sänts av ett mediabolag som är baserat i Europeiska unionen. Kandidater och den eventuella pristagaren väljs av en oberoende panel. Prisutdelningen kommer att hållas i Europaparlamentet XNUMX.

Vem var Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia var en maltesisk journalist, bloggare och antikorruptionsaktivist som rapporterade omfattande om korruption, penningtvätt, organiserad brottslighet, försäljning av medborgarskap och den maltesiska regeringens länkar till Panamapapper. Efter trakasserier och hot mördades hon i en explosion av bilbomber den 16 oktober 2017.

Annons

Skriket över myndigheternas hantering av hennes mordutredning ledde till slut till att premiärminister Joseph Muscat avgick. Kritisk för misslyckanden i utredningen, i december 2019, ledamöter uppmanade Europeiska kommissionen att vidta åtgärder.

Publicerad 28 aprilI rapporten "Plattform för att främja skyddet av journalistik och säkerhet för journalister" från Europarådet listas 201 allvarliga kränkningar av mediefriheten 2020. Denna siffra markerar en ökning med 40% från 2019 och är den högsta siffra som registrerats sedan plattformen inrättades 2014. Ett rekordantal varningar gällde fysiska övergrepp (52 fall) och trakasserier eller hotelser (70 fall).

Parlamentet förespråkar starkt vikten av en fri press. I en resolution från maj 2018Uppmanade ledamöterna EU-länderna att säkerställa adekvat offentlig finansiering och att främja en pluralistisk, oberoende och fri media. Parlamentet har återigen betonat vikten av mediefrihet i samband med Covid-19-pandemin.

Titta på Facebook live-intervju om Daphne Caruana Galizia Journalism Prize.

Läs mer 

Fortsätt läsa

EU

Kommissionen inleder en första utlysning för journalistikpartnerskap till ett värde av 7.6 miljoner euro

publicerade

on

Kommissionen har publicerat 7.6 miljoner euro Ring för journalistikpartnerskap som finansieras för första gången genom ett EU-program, Kreativa Europa. Bidrag kommer att stödja gränsöverskridande samarbete mellan nyhetsmedia i Europa. Denna första utlysning främjar affärstransformation och journalistiska projekt - detta kan inkludera utveckling av gemensamma tekniska standarder, nya typer av nyhetsredovisningar, testning av nya affärsmodeller, originalrapportering och innovativa produktionsformat.

Värder och öppenhet Vice president Věra Jourová sa: ”Det är första gången som EU stöder sådana partnerskap inom journalistik. Det är ett tydligt budskap till journalister och medieaktörer att vi står vid deras sida för att hjälpa dem att hantera de utmaningar de möter. Att öka och diversifiera finansieringsstödet går hand i hand med vårt arbete för demokrati, rättsstatsprincipen och för en rättvisare online-miljö. ”

Kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, tillade: ”Mediefrihet och pluralism är nyckelvärden som våra demokratier står på och kan inte tas för givet. Genom vårt Creative Europe-program kommer vi att avsätta en aldrig tidigare skådad budget på minst 75 miljoner euro fram till 2027 för att stödja mediefrihet och pluralism. ”

Annons

Intresserade konsortier kan föreslå samarbeten inom en viss journalistgenre och kommer att fungera med fullt redaktionellt oberoende. Deras projekt bör syfta till att hjälpa de större europeiska nyhetsmediesektorerna, inklusive små media. Sista ansökningsdag för denna ansökningsomgång är den 26 augusti 2021. Flera andra samtal, som representerar nära 12 miljoner euro för investeringar för europeiska medieprojekt, kommer att lanseras under de kommande veckorna, medan andra samtal som är relevanta för nyhetsmediesektorn, såsom Creative Innovation Labs, har nyligen publicerats. Ett kommande webinar om detta samtal och andra finansieringsmöjligheter för nyhetsmediasektorn finns härfinns ytterligare information om aktuella EU-finansierade projekt inom nyhetsmediesektorn om detta faktablad och en översikt över stödet till mediefrihet och pluralism finns också här. Kommissionen beslutade att stärka sitt stöd till mediesektorn som en del av programmet Europeiska demokrati och den Media och audiovisuell Handlingsplaner.

Annons
Fortsätt läsa

EU

Parlamentet lanserar Daphne Caruana Galizias journalistpris

publicerade

on

Europaparlamentet har lanserat ett journalistpris till hyllning till Daphne Caruana Galizia (avbildad), en maltesisk undersökande journalist mördad 2017.

Du har nu möjlighet Daphne Caruana Galizia-priset för journalistik, som lanserades den 16 oktober 2020, tredje årsdagen av hennes död, kommer att belöna enastående journalistik som återspeglar EU: s värderingar.

"Daphne Caruana Galizia-priset kommer att erkänna den viktiga roll som journalister spelar för att bevara våra demokratier och fungera som en påminnelse till medborgarna om vikten av en fri press. Priset är utformat för att hjälpa journalister i det viktiga och ofta farliga arbete de gör och visa att Europaparlamentet stöder utredande journalister, säger parlamentets vice ordförande Heidi Hautala.

Annons

Prispengar på € 20,000

Priset på 20,000 2021 euro årligen delas ut från oktober XNUMX till journalister eller team av journalister med säte i Europeiska unionen. Kandidater och eventuell pristagare väljs av en oberoende panel.

Vem var Daphne Caruana Galizia?

Annons

Daphne Caruana Galizia var en maltesisk journalist, bloggare och antikorruptionsaktivist som rapporterade omfattande om korruption, penningtvätt, organiserad brottslighet, försäljning av medborgarskap och den maltesiska regeringens länkar till Panamapapper. Efter trakasserier och hot mördades hon i en explosion av bilbomber den 16 oktober 2017.

Skriket över myndigheternas hantering av hennes mordutredning ledde till slut till att premiärminister Joseph Muscat avgick. Kritisk för misslyckanden i utredningen, i december 2019, ledamöter uppmanade Europeiska kommissionen att vidta åtgärder.

Publicerad 28 april, rapporten Plattform för att främja skyddet av journalistik och säkerhet för journalisters från Europarådet listar 201 allvarliga kränkningar av mediefriheten 2020. Denna siffra markerar en ökning med 40% från 2019 och är den högsta siffran som registrerats sedan plattformen grundades 2014. Ett rekordantal varningar gällde fysiska övergrepp (52 fall ) och trakasserier eller hotelser (70 fall).

Parlamentet förespråkar starkt vikten av en fri press. I en resolution från maj 2018Uppmanade ledamöterna EU-länderna att säkerställa adekvat offentlig finansiering och att främja en pluralistisk, oberoende och fri media. Parlamentet har återigen betonat vikten av mediefrihet i samband med COVID-19-pandemin.

Kolla på detta Facebook live-intervju om Daphne Caruana Galizia Journalism Prize.

Läs mer 

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend