Anslut dig till vårt nätverk!

Malta

Malta kan ha lurat FN men landets otroliga resultat när det gäller mänskliga rättigheter talar för sig själv

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

            Att få en plats i FN:s säkerhetsråd borde vara en stor politisk ära, som visar en nations engagemang för global fred och säkerhet. Medlemmar av FN:s säkerhetsråd bör fungera som förebilder för det internationella samfundet och utnyttja sitt inflytande för att främja värderingar av framsteg och samarbete. Tyvärr har de senaste valen till säkerhetsrådet visat att detta en gång så respekterade mellanstatliga organ är en fars genom det tvivelaktiga tillägget av Malta till den rådgivande gruppen.

            När Maltas utrikesminister Ian Borg kampanjade för en position i FN:s säkerhetsråd, betonade Maltas kontinuerligt Maltas intresse för mänskliga rättigheter. Han lovade uttryckligen 'att främja stärkandet av mänskliga rättigheter, men en snabb repa under ytan av detta uttalande avslöjar en ganska ihålig moralisk hållning. I verkligheten är Maltas rekord i fråga om mänskliga rättigheter fruktansvärda och önationen måste ta en ordentlig titt i spegeln.

            En av Maltas vanligaste kränkningar av mänskliga rättigheter kommer i form av omoralisk flyktingbehandling. Det har avslöjats att Malta avvisar 76 % av sina granskade asylsökande, en statistik som har ökat från 10 % för fem år sedan. Ändå är det minsta av Maltas problem att bara vända bort de behövande. Maltesiska myndigheter är nämligen skyldiga till att tillåta migranter att drunkna, ignorera nödanrop, förneka landstigning av räddade individer, olagligt kvarhålla flyktingar ombord på privata fartyg och i hemlighet samarbeta med den libyska regeringen för att återvända räddade migranter till Libyen där de står inför hård internering och övergrepp. Malta bryter tydligt mot flyktingars rättigheter och dess avskyvärda verksamhet förtjänar större publicering och globalt fördömande. Men pengarna slutar inte med enbart flyktingbehandling.

            Malta har också en dålig meritlista för kvinnors hälsa. Som det enda landet i EU som kriminaliserar abort oavsett omständighet, har Malta skapat en miljö där kvinnor ofta skäms och misshandlas för att de har åsikter om valmöjligheter. Även vid våldtäkt och incest, eller när graviditeten utgör en hälsorisk för modern eller fostret, måste graviditeten fortsätta. Med en anonym maltesisk kvinnas ord, "Regeringen exporterar ett problem ... Den säger alltid att vi är nr 1 för mänskliga rättigheter, men det är vi inte alls." Hur kan vi vara när kvinnor behandlas som vandrande kuvöser? Det är svårt att tro att ett land som är stolt över sitt exemplariska rykte när det kommer till hbtq-rättigheter verkar ha liten respekt för kvinnors rättigheter.

Det regeringssponsrade mordet på Daphne Caruana Galizia 2017 är ännu en fläck på landets människorättsrekord och finns fortfarande kvar i folklig diskurs på Malta än i dag, delvis på grund av den pågående kampen för rättvisa. Journalistfrihet är en dygd och borde vara en grundpelare i modern demokrati, men Maltas premiärminister verkar förakta journalister. Utredningen om Daphnes död rekommenderade en hel rad reformer för att stärka detta, men den maltesiska regeringen har motstått radikala förändringar. Under Abelas valkampanj släppte han en attackannons med den framstående maltesiske journalisten Manuel Delia. Detta väckte ett omfattande fördömande på Malta på grund av jämförelserna mellan den attackannonsen och en som presenterade Daphne Caruana Galizia innan hennes mord. Detta citerades för att ha gjort henne till ett mål. Denna förföljelse är inget konstigt för Delia som var tvingas fly från Malta i september 2021 på grund av hot och kritik från det regerande arbetarpartiets tv-station. Denna ignorering av journalisters säkerhet är en fördömande anklagelse mot demokratins hälsa på Malta.

Efter att ha utsetts till FN:s säkerhetsråd säger Malta att man kommer att arbeta för att stärka mänskliga rättigheter. Tja, det kan vara bäst om landets styrande elit fokuserade på inre reformer innan de försöker genomföra effektiv förändring på världsscenen. Nya medlemmar av FN:s säkerhetsråd har en viktig roll i att hålla permanenta medlemmar som Kina och Ryssland till svars, men Maltas apatiska inställning till kvinnors, migranters och journalisters rättigheter innebär att deras kritik kommer att kämpa för att få stor vikt.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend