Anslut dig till vårt nätverk!

Mellanöstern

Abraham Accords firades i Bryssel

DELA MED SIG:

publicerade

on

From L to R: Belgian Senator Karl Vanlouwe, Hungary’s Ambassador Tamás Iván Kovács, Bahrain’s Ambassador Abdulla Bin Faisal Al Doseri, UAE Ambassador Mohammed Al Sahlawi, Israel’s Deputy Chief of Mission Hadassah Aisenstark, U.S. Ambassador Michael Adler, Morocco’s Ambassador Mohammed Ameur and MP Michael Freilich.

To celebrate the second anniversary of the Abraham Accords, Ambassadors to Belgium of the various signatory countries, the United Arab Emirates, Israel, the United States, Bahrein and Morocco, stand together in the Belgian parliament in Brussels on Tuesday (13 September) as they hailed the “historic” accords which opened a new chapter of peace and prosperity for the region and beyond, skriver yossi Lempkowicz.

För två år sedan, den 15 september 2020, undertecknades Abraham-avtalet mellan Israel och flera arabiska nationer på Vita husets gräsmatta i Washington DC, vilket markerade en verklig vändpunkt i Mellanöstern.  

För att fira denna andra årsdag står ambassadörer i Belgien från de olika undertecknande länderna, Förenade Arabemiraten, Israel, USA, Bahrein och Marocko, tillsammans i det belgiska parlamentet i Bryssel på tisdagen när de hyllade den ''historiske'' Abraham Överenskommelser som öppnade ett nytt kapitel av fred och välstånd för regionen och utanför. Ungerns ambassadör var också på plats eftersom hans land var den enda EU-medlemsstaten som var representerad vid undertecknandet i Washington.

Varje ambassadör talade om Abrahams överenskommelser under en konferens initierad och värd av den belgiska parlamentsledamoten Michael Freilich och senator Karl Van Louwe.

“The Abraham Accords can act as a positive catalyst for us in Europe as well. I hope that the EU and Belgium will play an active role in promoting these accords,” said Freilich, who deplored that “unfortunately Europe is standing on the sidelines”.  He called on the Europeans “to fully embrace the accords”.

Marockansk ambassadör i Belgien Mohamed Ameur påminde om de marockanska kungarnas roll i att främja förbindelserna med Israel och det faktum att marockaner är stolta över sitt judiska arv.

Annons

"Beslutet att återställa diplomatiska förbindelser mellan Marocko och Israel är en del av en tusenårig historia av fredlig samexistens mellan marockaner av den judiska tron ​​och deras landsmän i den muslimska tron. Denna samexistens hittade sin mest kraftfulla illustration i att den bortgångne majestäten, kung Mohammed V, vägrade överlämna marockanska judar till nazisterna under andra världskriget. Som ett erkännande av denna historiska gest, utsågs Hans sene Majestät Kung Mohammed V till en rättfärdig bland nationerna i Yad Vashem.”

More than one million Israelis are from Moroccan origin. They have maintained strong ties with Morocco. “Peace between Israel and Morocco is not only between nations but also between peoples,” the ambassador said. He also noted that relations between the two countries in several sectors are growing very fast.

“Morocco will continue to make efforts to advance peace and the resolution of the Palestinian question on the basis of a two-state solution,” the ambassador said.

All the diplomats insisted on the opportunities created by the Abraham Accords for the region. “The signing of the Abraham Accords declaration in September 2020 marked a courageous and important step towards achieving peace in the Middle East. They have paved the way for a brighter future for the region. The UAE will continue to support all efforts to enhance stability and security for people across the region,” said UAE Ambassador Mohamed Al Sahlawi. “My country believes that this is only a starting point for the region.”

Bahrain’s ambassador Abdullah Bin Faisal Al Doseri explained that the region needs another approach to reach prosperity and stressed that his country is promoting coexistence between all communities. “Bahrain has always stood open for the Jewish people,” he said, pointing to various synagogues that have existed in the Kingdom for over 100 years. “The Abraham Accords promoting coexisting between nations and this will promote peace and prosperity,’’ he added. He also insisted that the accords “are not against anyone”.

The Abraham Accords were initiated by the United St ates. “On this second anniversary, we were thrilled to be here together to celebrate the diplomatic successes, the friendships forged, and the exponential economic growth resulting from these agreements,” said US Ambassador Michael Adler.

“As ever, the US remains committed as partners in the normalization of relations between countries in the Muslim world and Israel,” he said, expressing the hope that many other countries will join Abraham Accords.

Undertecknandet av Abrahamsavtalet i Vita huset i Washington DC den 15 september 2020.

He continued: “Common efforts to build bridges and create new avenues for dialogue will lead to a tangible improvement of the life of the Palestinians and to progress towards the goal of negotiating peace between Israelis and the Palestinians.”

Israel representerades av den biträdande beskickningschefen i Belgien, Hadassah Aisenstark. eftersom den nya ambassadören ännu inte har överlämnat sina legitimationer till kungen.

“The virtue of peace brings many blessings. To this day, numerous agreements on economic and scientific cooperation have been initiated between the parties. Direct flights were launched between our countries, opening up the markets for mass tourism. Mutual trade has surged dramatically, demonstrating the enormous economic potential of these Accords,” she noted.

“It is our hope that more countries will follow the circle of peace in the near future,” she said.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend