Cristina Gherasimov
EU bör upprepa ett starkt stöd för nuvarande åtaganden och för den europeiska integrationen genom äkta demokratiska omvandlingar innan de lovar en väg till medlemskap.
Agmashenebeli Avenue i Tbilisi omvandlas till "European Street" i mars för att fira viseringsfri resa i Schengenområdet för georgier. Foto: Getty Images.Agmashenebeli Avenue i Tbilisi omvandlas till "European Street" i mars för att fira viseringsfri resa i Schengenområdet för georgier.

När EU: s östliga partnerskapsstopp börjar, kommer Georgien, Moldavien och Ukraina sannolikt att kräva mer allvarliga åtaganden och en tydlig väg till EU-medlemskap. Utmaningen för EU kommer att vara att motstå dessa samtal samtidigt som man behåller smärtsamma men nödvändiga reformer i dessa länder.

De ökade säkerhetsutmaningar som ett återuppbyggt Ryssland ställer sig till Georgien, Moldavien och Ukraina ger styrande eliter i dessa länder med starkare politisk hävstång för att kräva mer allvarliga åtaganden från EU och ökar deras image hemma. Att fokusera på Ryssland avviker också uppmärksamhet bort från inhemska problem och ger ursäkter för att inte genomföra reformer som redan har antagits enligt EU-associeringsavtal.

Visst, Rysslands starka propaganda i dessa länder, ekonomisk stöd till korrupta eliter, annektering av Ukrainas Krimhalvön och destabilisering av Östra Ukraina ger argument för ökat EU-stöd. För EU ger dock en uttrycklig väg till medlemskap för dessa stater också ett mer ansträngt förhållande till ett Ryssland som definierar dessa stater som en del av dess inflytande.

Ofullständig reform

Vissa regeringar rullar tillbaka på tidigare åtaganden eller är inte redo att genomföra viktiga institutionella reformer. Moldovas efterlängtade rättsliga reform har upphört. I en sällsynt framställning av missnöje med reformreformen har EU vägrade att överföra den sista delen av € 33 euro avsett att stödja omvandlingen av det moldaviska rättssystemet. Protesterna i oktober i Ukraina återspeglar medborgarnas besvikelse med bristen på reformer, till exempel upphävande av parlamentarisk immunitet och inrättande av en domstol för korruptionsbekämpning. Georgien, med en konstitutionell majoritet i parlamentet, har skjutit upp sin valreform från ett blandat system till en helt proportionell till 2024; Detta ger tid för befälhavare att använda det nuvarande valsystemet minst en gång till deras fördel. Sådana reformer hotar intresserade intressen som är angelägna om att bevara ett ofullständigt förändringsläge som gör att gamla vanor och praxis kan råda.

En djupare omvandlingsprocess är avgörande för att dessa länder ska kunna åstadkomma systemisk korruption, skapa en öppning för äkta politisk elitförnyelse och följaktligen närma sig övningen av EU: s kärnvärden för gott styre, rättsstatsprincipen och respekten för de mänskliga rättigheterna. De europeiska staterna bör aktivt engagera regeringar men inte unna sig korrupta eliter och intresserade intressen som kapar den europeiska agendan i dessa stater. Förbättrat tillsyn och starka villkor måste ersätta en självklart EU-diskurs mot icke-överensstämmande regeringar.

Genom lovande medlemskap skulle EU bara undergräva drivkraften för en verklig omvandlingsprocess genom att godkänna korrupta politiker. Detta skulle bara öka EU: s allvarliga bildproblem i regionen och underminera medborgarnas förtroende för europeiska värderingar. Det borde istället vara tydligt att ingen väg till medlemskap - EU: s mest kraftfulla, men också sista kvarvarande morot - erbjuds tills inhemska reformer inte bara antas utan också genomförs fullt ut.