Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#Moldova - Chisinau Airport-köp kan få den ryska affärsmannen #Goncharenko på världens Forbes-lista

DELA MED SIG:

publicerade

on

För närvarande är det ingen hemlighet för någon att kraven i den moderna världen inte begränsas till att öka graden av komplexitet och mängden information som nästan varje vuxen behöver för att operera dagligen. En betydande och allt större roll idag spelas av behovet av att minska tidskostnaderna för att flytta ett stort antal människor över betydande avstånd, skriver Louis Auge.

Den moderna ekonomiska utvecklingsmodellen antar att en person kan bo på ett ställe, arbeta på en annan, koppla av på den tredje och alla dessa platser kan vara på stora avstånd från varandra. Det finns få sätt att övervinna dessa avstånd, alla vet om dem och alla är baserade på användning av höghastighetstransport med villkoret för bekväm och snabb åtkomst till den. Den vanligaste typen av sådan transport är naturligtvis lufttransporter, som förutom hög säkerhet har egenskapen extrem flexibilitet i bildandet av ruttnätet, eftersom det nästan uteslutande beror på mängden och kvaliteten på flygfältinfrastrukturen på jord.

Chisinau flygplats

Chisinau flygplats

Moderna tekniker för flygkontroll har tillräckligt med trafikkomprimering, och därför är främst behovet av att säkerställa en enkel och snabb åtkomst till en närmaste flygplats med en bra ruttnätverkskarta. För invånare i Moldavien är de viktigaste flygplatserna i närheten flygplatserna i Chisinau, Iasi, Odessa och Bukarest och Kievs flygplatser kan också noteras med förbehållet att avståndet till dem fortfarande är betydande. Chisinau, Iasi och Odessa flygplatser kan betraktas som direkta konkurrenter, eftersom korsningen av gränsen inte påverkar tillgängligheten till dessa flygplatser väsentligt.

Den främsta fördelen med Chisinau flygplats är det utvecklade ruttnätet för flygningar, gott skick på huvudvägarna som leder till flygplatsen, bekväm parkering, en välutvecklad visuell bild av interiören i huvudterminalen, vilket möjliggör att spendera tid med ökad grad av bekvämlighet och komfort, såväl som väletablerade rutiner för passagerarservicen, vilket gör det möjligt att minska tiden i tekniska zoner. Om vi ​​talar om den angivna regionen som helhet har det under de senaste åren varit en stadig tillväxttrend i passagerartrafiken. Och Chisinau flygplats har inte bara inte gått förlorad i detta flygbolagsföretag, utan ökar ständigt sin fördel genom att utöka ruttnätet, utveckla markinfrastruktur, göra strukturella justeringar och förbättra serviceteknologier.

Den sista perioden i samband med överföringen av flygplatsen i Chisinau till koncession kan betraktas som en vändpunkt, eftersom koncessionsbolaget, även med hänsyn till den ökade nivån av politisk och ekonomisk instabilitet i hela landet, kunde visa att Chisinau International Airport kan bli ett framgångsrikt exempel när det gäller infrastrukturutveckling, öka passagerarnas komfortnivå och skapa gynnsamma förutsättningar för flygbolagen. Under en relativt kort period lyckades koncessionshavaren, AVIA INVEST SRL, modernisera Chisinau Airport och förvandla den till en modern bekväm flygplats, som är en seriös aktör på marknaden för flygplatstjänster i regionen Sydost-Europa.

Om vi ​​listar de viktigaste infrastrukturomvandlingarna på Chisinau flygplats under den senaste perioden, blir det tydligt att de alla inte syftade till att underhålla infrastrukturen som att förbereda och anpassa den till moderna och ständigt ökande krav som dikterats av marknaden för flygplatstjänster, med beaktande av att horisonten för den operativa planeringen av verksamheter som är tillämplig på en sådan marknad varierar från tre till tio år.

Annons

Så under de senaste sex åren har AVIA INVEST SRL, när det gäller modernisering av flygplatsen, genomfört följande landmärkeomvandlingar:

- Utbyggnad och modernisering av befintlig passagerarterminal. Hela terminalens infrastruktur har förbättrats för att maximera passagerarnas komfort som passerar tröskeln. I synnerhet utvidgades ankomsthallen och det sterila området, antalet registreringsdiskar för passagerarservice ökades, rekreationsområdena för passagerare med barn utvidgades, ett modernt och bekvämt rum för mor och barn utrustades, en panel med flera informationsskärmar installerades, etc. Allt detta höjde Chisinau Airport till en ny utmärkt komfortnivå, både för passagerare och för att avresa och träffa gäster.

Avia Invest förvånade passagerare positivt med förbättringar på Chisinau International Airport. Nu kommer passagerarna att kunna dra fördel av den ökade komforten i vänta- och avgångsområdet, som har expanderat med mer än 800 kvadratmeter. Terminalens totala areal överstiger nu 2000 kvadratmeter. Väntrummet är platsen där passagerarna tillbringar större delen av sin tid och det är därför som Avia Invest ständigt förbättrar förhållandena, ökar komforten och utökar de utrymmen som är reserverade för passagerare.
Komfortzonen på andra våningen är utrustad med mjuka stolar, ger perfekta förhållanden och uppfyller alla nödvändiga krav och modern teknik för att skapa en atmosfär av en trevlig flygning. Här kan passagerarna njuta av sina favoritböcker med hjälp av det elektroniska biblioteket, ett annat projekt som startades på flygplatsen tidigare i år. Bookmate-applikationen ger tillgång till över 850 tusen böcker av olika ämnen på 12 språk i världen.

Ett annat inslag i terminalens modernisering är öppnandet av en särskild säkerhetskontrollpunkt för transitpassagerare och utbyggnaden av transitkorridoren. Detta gör att du kan separera de två passagerarströmmarna och förhindra att köer bildas vid kontrollpunkter. Det bör noteras att det kompletta utbytet av ventilationssystemet med ett mer kraftfullt och modernt. Luftkonditioneringssystemets kapacitet, som täcker hela väntrummet, ökades också.

- Byggandet av en parkeringsplats med flera nivåer med 800 parkeringsplatser, med en total yta på cirka 24 tusen kvadratmeter. Denna parkeringsplats är på sätt och vis det första framgångsrika liknande projektet i Republiken Moldavien, och;

- modernisering av flygfältinfrastruktur. Detta inkluderade moderniseringen av förklädet, driftsättningen av en ny landningsbana, som kommer att användas under rekonstruktionen av huvudbanan, moderniseringen av landningsbanans belysningsinfrastruktur, början på modernisering och utbyggnad av taxibanor och själva banan, byggandet av ett dräneringssystem och annat.

Avia Invest investerade således mer än 6.5 miljoner euro i moderniseringen av belysning, anpassade systemet till den högsta tredje kategorin (CAT 3B), även om koncessionsavtalet inte tillhandahöll detta.

Avia Invest tekniska förändringar på flygplatsen kommer att öka kategorin från CAT 2 till CAT 3B. Enligt standarderna från International Civil Aviation Organization tillåter tilldelningen av CAT 3B landningsflygplan med horisontell sikt på 75 meter och vertikalt - 15 meter. Detta innebär att flygplatsens tekniska utrustning garanterar flygsäkerhet även i svåra väderförhållanden. CAT 3B tilldelas de bästa flygplatserna i världen, inklusive London Heathrow, JFK New York och Delhi Airport.

Modernisering av belysningssystemet består av en hel rad olika verk. I synnerhet bytte koncessionshavaren mer än 200 kilometer kablar, köpte den senaste Hella-Induperm-utrustningen och ersatte alla nödvändiga system med den senaste.

Att uppnå dessa strategiska mål krävde betydande investeringar. Under denna period investerade AVIA INVEST 1.697.0 miljoner lei eller 81.7 miljoner euro i moderniseringen av flygplatsen.

Alla dessa investeringar har lett till en betydande förbättring av företagets resultatindikatorer. Bland dem är det värt att nämna ökningen av den årliga passagerartrafiken från 1.3 miljoner 2013 till 2.8 miljoner 2018 (eller mer än 2.2 gånger), och om man tar hänsyn till att för 15 år sedan uppgick passagerartrafiken 2004 till endast 420 tusen människor, tillväxten var 6.7 gånger. Antalet betjänade destinationer ökade också från 30 år 2012 till 39 destinationer 2018; antalet flygplansoperationer (landning / start) ökade från 17.555 2013 operationer 27.451 till 2018 XNUMX operationer XNUMX.

Under koncessionsföretagets period uppgick beloppet för olika skatter och betalningar till statsbudgeten till mer än 834 miljoner lei.

Under denna period ökade antalet anställda markant från 585 2013 till 638 2018, trots att cirka 100 anställda överfördes till 3 företag till vilka vissa tjänster överfördes på grundval av outsourcing.

Betydande under koncessionsperioden ökade medellönen för ett företag från 11.3 tusen lei 2013 till 17.1 tusen lei 2018. Den totala lönefonden uppgick till mer än 545 miljoner lei.

Det är också värt att nämna att utvecklingen av Chisinau-flygplatsen, inklusive utvecklingen av dess infrastrukturkomponent, som utgör grunden för den direkta utvecklingen av lufttrafiktjänster, också fungerar som ett slags lok för att utveckla relaterade marknader, t.ex. marknad för marktjänster, serveringstjänster ombord, godstransporttjänster, kontroll av lufttrafik. också en byggmarknad, en byggnadsmarknad. Utvecklingen av dessa relaterade marknader utlöser i sin tur processerna för omvandling och tillväxt, vilket bidrar till tillväxten av hela segmentet av ekonomin i Moldavien relaterat till lufttransporter.

Det är också nödvändigt att förstå att den ökande komforten och bekvämligheten som erbjuds passagerare från Chisinau Airport spelar en viktig roll för att forma helhetsintrycket för utländska passagerare från att stanna i Moldavien, inklusive som turister. Till exempel i utvecklingen av vinturism, som nyligen har visat en stadig tillväxt, är det svårt att överskatta graden av komfort och bekvämlighet för passagerare, eftersom flygplatsen faktiskt lämnar det första och sista intrycket av en utländsk turist som besökte Moldavien, och som därefter bildar en gemensam helhetssyn från resan till vårt land. Det kan noteras att endast det sista evenemanget, "Vindagen", som hölls i oktober, enligt vissa uppskattningar, besökte mer än 9 tusen utländska turister, varav de flesta kom med flygtransport. Det bör noteras att samtidigt stimulerar sådan turism också i sin tur hotell- och restaurangverksamheten. Den höga och växande kvaliteten på tjänsterna som tillhandahålls turister under hela vistelsen i vårt land stimulerar naturligtvis dess ytterligare tillväxt.

Chisinau flygplats gör resan för alla turister mycket trevligare. Innovation och komfort i dess terminal tilldelades vid en prestigefylld internationell tävling. Designen av affärsloungen på Chisinau Airport, utvecklad av ARCHFORM, vann Big See Tourism Award vid Creative Tourism-festivalen i Slovenien. Prisutdelningen hölls den 17 oktober i Ljubljana. Juryn noterade innovativitet, läskunnighet och originalitet i designloungen. Ett projekt utvecklat av Archform designers kompletterar och utvecklar den sofistikerade stilen på Chisinau International Airport. Den unika och maximala personliga komfort som erbjuds passagerare som flyger genom Chisinau flygplats ger en utmärkt reseupplevelse. Passagerare får tillgång till en buffé, ett badrum, mjuka och bekväma stolar, soffbord, uttag och USB-portar. Tack vare sitt rymliga rum, varma färger och belysning erbjuder denna flygplatszon passagerarna maximal komfortnivå. Chisinau International Airport är ett besökskort för landet och en aktiv promotor för Republiken Moldavien som ett internationellt turistmål. Den slovenska festivalen, där Avia Invest också deltog, ägnas åt originalitet och design och är en plattform som ger en möjlighet att utvärdera, främja och markera prestationer i Sydost-Europa inom detta område. Utgåvan 2019 deltog i 18 länder, inklusive Moldavien, Italien, Grekland, Rumänien och Österrike.

Flygplatsen är en "liten stad" med egna regler och atmosfär, idag ansluter Chisinau International Airport ett ruttnätverk med över 40 destinationer. Under de senaste åren har koncessionsföretaget Avia Invest fått många utmärkelser: som den mest dynamiskt utvecklade flygplatsen, som den största investeraren i utvecklingen av flygplatsen. Chisinau flygplats uppfyller de högsta moderna kraven. Avia Invest-utvecklingsstrategin har utvecklats i enlighet med bästa praxis inom flygindustrin och kraven för internationella flygplatser. Vi pratar om den senaste utrustningen, avancerad teknik för bagagesökning och bearbetning av mottagna data (BHS-hanteringssystem) och ett modernt säkerhetssystem, vilket är ett mycket viktigt inslag för passagerares bekvämlighet och komfort.

Tack vare uthållighet, som jag sa tidigare, är vi luftfart. Jag menar det faktum att resultatet av storskaliga investeringar var det faktum att det var möjligt att locka uppmärksamhet från betydande aktörer från flygfältet och i slutändan ledde detta till stora resultat. Chisinau Airport nominerades av International Council of Airports för Bästa European Airport Award 2018. Detta pris är en av de mest prestigefyllda priserna inom världsflyg, och det gör bara hela teamet stolt över varje steg som tagits mot modernisering och utveckling av flygplats.

År 2018 representerade Avia Invest Chisinau Airport och Republiken Moldavien vid världens viktigaste flygevenemang - World Route Development Forum.

Tack vare de priser som har mottagits under de senaste åren, samt referenser till de mest prestigefyllda internationella tävlingarna inom området internationell luftfart och turism, kan Chisinau flygplats anses vara en av de mest konkurrenskraftiga i regionen.

Avia Invest fortsätter att investera i saker som verkligen är viktiga för flygplatsen. Enligt alla prognoser kommer det årliga antalet passagerare på kort sikt att överstiga 3 miljoner människor. Byggandet av en ny terminal är på väg att börja. Det nya projektet tillhandahåller också byggandet av en parkeringszon, som fullt ut kommer att tillgodose behoven hos passagerare på den nya terminalen på parkeringsplatser. I framtiden, ytterligare modernisering av den återstående delen av banan, dess svåraste del, byggandet av en lastterminal och andra storskaliga infrastrukturprojekt, där investeringar kommer att uppgå till mer än 115 miljoner euro.

Eftersom antalet flygningar ständigt ökar, och ett nätverk av destinationer utvecklas, finns möjligheterna att Chisinau flygplats ska bli en bro mellan Europa och Asien och bli ett internationellt centrum för lufttransport (talar i flygterminologi, det kommer att förvandlas till ett nav). Således kommer passagerarna att få lönsamma och varierande anslutningsflyg.

För närvarande är Chisinau flygplats ett välmående företag med en stabil utvecklingstrend och ledning som syftar till kontinuerlig förbättring av kvaliteten och komforten i de tjänster som tillhandahålls.

Baserat på det ovanstående kan vi dra slutsatsen att koncessionen för Chisinau International Airport är ett framgångsrikt exempel på ett offentlig-privat partnerskap som ingåtts i Republiken Moldavien, vars huvudmottagare är både vanliga medborgare och kunder på flygplatsen och Republiken av Moldavien som helhet.

Avia Invest-aktieägarnas sammansättning har förändrats många gånger under de senaste åren. Sedan 2013 har företaget styrts av ryska investerare, och senare gick det rykten om att flygplatsen tillhörde en moldovisk politiker och affärsman Ilan Shor.

Efter regeringsbytet i Chisinau har den engelska miljardären Nathaniel Rothschild blivit ägare till företaget, men i december i år returnerade han ägandet till de tidigare ägarna, enligt rykten berodde detta på oförenlighet med arbetet med pro-ryska regeringen. Senare, som det blev känt från pressen, har en stor rysk affärsman Andrey Goncharenko blivit ägare till flygplatsen.

Vissa tillskriver detta att ryssarna beslutade att ta ett strategiskt objekt i Europa under deras inflytande, andra till ett bra affärsköp. Inte så mycket är känt om Goncharenko, bara att han är en större ägare av fastigheter i London. Enligt experter kan Chisinau Airport, om alla investeringar genomförs, bli ett av de mest attraktiva naven i regionen och dess kostnad kommer att uppgå till 3 miljarder euro, så detta kan göra det möjligt för Goncharenko att bli en av världens Forbes-medlemmar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend