Anslut dig till vårt nätverk!

Moldavien

Hur EU stöder Moldavien 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den moldaviske presidenten talade i parlamentet den 18 maj. Upptäck hur EU stöder landet, särskilt efter Rysslands invasion av Ukraina.

President

Moldaviens president Maia Sandu (avbildad) var i parlamentet för att diskutera kriget i Ukraina och dess inverkan på hennes land, som har spelat en stor roll för att ta hand om ukrainska flyktingar.

Parlamentets president Roberta Metsola välkomnade den moldaviska presidenten till parlamentet och berömde landet för att ta emot ukrainska flyktingar och sa att parlamentet stöder Moldaviens EU-ansökan: "Vi vet att Moldavien ser på oss med en känsla av mål. Varje land måste följa sina egna väg, sin egen tidslinje, men vi får inte vara rädda för att använda Europas kraft för att förbättra människors liv, för att förändra generationer. Och det är därför Europeiska unionen behöver sända ett tydligt och bestämt politiskt budskap om att vi erkänner de europeiska ambitionerna för Moldavien och era ansträngningar för att genomföra viktiga reformer som för ert land närmare oss. Moldavien hör hemma i den europeiska familjen."

"Nästan en halv miljon ukrainare korsade vår gräns, och omkring 90,000 10 är fortfarande med oss, med mina storhjärtade medborgare som värdar", sa Sandu till parlamentsledamöter. ”Hälften av flyktingarna i dag är barn. Och detta utgör XNUMX % av det totala antalet barn i landet.”

Hon efterlyste stöd för Moldaviens anbud att gå med i EU: "Jag ber er att öka EU:s stöd till Moldavien – för moldaviernas skull som vill bevara sin demokrati och frihet, men också för Europas skull – för att ha ett stabilt , förutsägbar och pålitlig partner och bidragsgivare till fred i dess östra grannskap.

"Vår självständighet, fredliga utveckling, ekonomiska och politiska reformer måste ha ett ankare och detta ankare är ett tydligt perspektiv på EU-anslutning, status som ett kandidatland."

Befintligt samarbete

EU och Moldavien har nära band. 2014 slöt de ett associeringsavtal samt ett djupt och omfattande handelsavtal, som trädde i kraft 2016. EU är Moldaviens största handelspartner.

Ansökan om EU-medlemskap

Annons

Den 3 mars 2022 lämnade Moldavien in en formell ansökan om EU-medlemskap, ett beslut som följde på Rysslands invasion av Ukraina.
I en resolution som antogs den 5 maj antog parlamentet välkomnade Moldaviens formella ansökan om medlemskap i EU och sa att EU borde ge det kandidatstatus.

Gamla Orhei kloster vid soluppgången i Moldavien
Gamla Orhei kloster vid soluppgången i Moldavien  

Krig i Ukraina

Moldavien har påverkats kraftigt av det ryska kriget mot Ukraina. Sedan starten av invasionen har nästan en halv miljon ukrainska flyktingar anlänt, varav cirka 90,000 24 finns kvar. Den XNUMX mars godkände parlamentet Frontex operativt stöd till Moldavien, inklusive vid dess gränser till Ukraina. Samma dag gick också parlamentsledamöterna med på att förse Moldavien med 150 miljoner euro i makroekonomiskt stöd för att täcka en del av dess externa finansieringsbehov. Kort efteråt, en delegation från Europaparlamentet reste till Moldavien att bedöma situationen där.

Kriget i Ukraina har lett till förlorad handel och högre energi- och transportpriser i Moldavien.

I resolutionen som antogs den 5 maj uppmanade parlamentsledamöterna EU att ge mer stöd till Moldavien, till exempel genom nytt makroekonomiskt stöd, ytterligare transport- och handelsliberaliseringsåtgärder och fortsatt stöd till flyktinghantering och humanitära insatser.

Transnistrien

Det finns också oro över säkerhetsläget i Transnistrien, den ryskstödda utbrytarregionen vid den moldaviska-ukrainska gränsen, där flera "säkerhetsincidenter" rapporterades i april. Moldaviska myndigheter kallade dessa en provokation i syfte att destabilisera regionen.

Den 5 maj sade parlamentsledamöterna att de ansåg dessa incidenter vara farliga provokationshandlingar i en mycket flyktig säkerhetssituation. Parlamentet upprepade också parlamentets stöd för en "omfattande, fredlig och varaktig politisk lösning av konflikten i Transnistrien", dvs. baserad på Moldaviens suveränitet och territoriella integritet inom dess internationellt erkända gränser, och med avlägsnandet av ryska styrkor baserade där.

Läs mer 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend