Anslut dig till vårt nätverk!

Moldavien

Moldavien bör få status som EU-kandidat så snart som möjligt

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

"Ett oerhört kraftfullt budskap sändes av Europaparlamentet till folket i Moldavien. President Maia Sandu gav ett uttalande i kammaren, varefter Europaparlamentet debatterade en mycket viktig rapport från Europaparlamentet”, sa utrikessamordnaren Anna Fotyga, som talade på ECR-gruppens vägnar den 18 maj. "Vi erkänner Moldavien som en medlem av den europeiska gemenskapen av nationer som vill förverkliga sina ambitioner, och vi vill hjälpa de moldaviska myndigheterna och folket att uppnå EU-kandidatstatus så snart som möjligt", tillade Fotyga.
 
Fotyga noterade att EU idag skickade en mycket kraftfull signal till medborgarna i Moldavien, som i dessa extremt svåra tider har överlevt en period av instabilitet och svårigheter orsakade av covid-19-pandemin och visat enormt stöd och generositet när de välkomnade ukrainare som flyr från grymheter i ett krig som fördes av Ryssland i Ukraina.
 
"Vi lyckades producera en mycket bra rapport, som vi utfärdade gemensamt i samförstånd över politiska splittringar," sa Fotyga.
 
Som grannland till Ukraina har Moldavien drabbats särskilt hårt av det pågående kriget. Förutom att ha tagit emot ett stort antal ukrainska flyktingar har man också upplevt cyberattacker och en nyligen rad säkerhetsincidenter i den ryskstödda utbrytarregionen Transnistrien. Mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina ansökte Moldavien formellt om EU-medlemskap i början av mars 2022. Europaparlamentet krävde också att landet skulle få status som EU-kandidat i en resolution som antogs den 5 maj.  
 
Efter talet av Moldaviens president Maja Sandu, som talade om kriget i Ukraina och dess konsekvenser, hölls en debatt om rapporten om EU:s associeringsavtal med Republiken Moldavien. MEP Anna Fotyga, ECR:s skuggföredragande för detta dokument, tog ordet under diskussionen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend