Anslut dig till vårt nätverk!

Moldavien

Moldavien är Rysslands nästa mål

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Mycket hänger på att stoppa ryska trupper på väg in i den ukrainska stadshamnen Odessa, mest av allt grannlandet Moldaviens territoriella integritet, skriver Cristian Gherasim.

"Vi måste inse verkligheten att om saker och ting tar en vändning till det sämre och Odessa faller för ryssarna, så blir situationen extremt farlig för Republiken Moldavien. Om det händer är Moldavien nästa, säger Mihai Popșoi, vicepresident i Republiken Moldaviens parlament. EU-Reporter.

"Vi kan inte utesluta att Moldavien blir nästa mål i Putins hårkors", tillade Galia Sajin, en annan moldavisk parlamentsledamot och ledamot av den parlamentariska utrikeskommittén för EU-reporter.

Mellan Ukraina och EU befinner sig Moldavien i en ganska svår situation, inte bara på grund av dess närhet till krigszonen utan också på grund av den instabila situationen i utbrytarregionen Transnistrien där 1500 ryska soldater är stationerade.

Transnistrien skapade nyligen rubriker både för att ryska militära tjänstemän kommenterade en möjlig intervention på marken och på grund av en serie oförklarade explosioner som inträffade runt Tiraspol som Kreml kunde använda för att motivera att en ny front öppnades för att skydda den rysktalande befolkningen där.

Det finns inga tydliga garantier för att utesluta att det händer och för att skydda Republiken Moldavien.

"Tråkigt nog måste jag säga att vi inte har några säkerhetsgarantier och vår neutralitetsstatus kanske inte räcker för att avvärja eventuell aggression. Problemet är rysk militär närvaro i Transnistrien”, kommenterade vicepresidenten för Republiken Moldaviens parlament.

Annons

Moldaviens bräcklighet har ytterligare förklarats av Armand Gosu, en ledande expert på regionen. När han pratade med EU-reportern sa han att Putin skulle vilja ockupera Transnistrien och inrätta en vänlig regering i Chisinau, Moldaviens huvudstad, även om det kanske inte är så lätt att få till stånd.

"Om Odessa verkligen skulle falla är risken enorm för Moldavien, eftersom Transnistrien troligen skulle översvämmas av rysk militär och förvandlas till en ny Donbas", sade han.

En flik av hopp om att regionen och Moldavien kanske inte kommer att dras in i kriget bredvid kommer från det faktum att Transnistrien inte vill ha en konflikt och istället vill göra affärer med EU och Rumänien, en vision som delas av moldaviska parlamentets vice. -president.

Den moldaviska tjänstemannen anser att aktuella händelser har fört hans land och EU närmare varandra.

"Att erhålla den statusen som kandidatland skulle hjälpa till att stabilisera situationen och fredligt lösa konflikten i Transnistrien", förklarade Mihai Popșoi.

Å andra sidan tror experter att Moldavien aldrig skulle bli en del av EU utan att reda ut Transnistriens status.

Trots den höga entusiasmen med majoriteten av befolkningen stödjer EU-medlemskapet och Europaparlamentet rösta För att ge Moldavien kandidatstatus är Transnistrien inte det enda som hindrar Moldavien från att bli ett EU-medlemsland.

Europeiska kommissionen har slagit larm över Moldaviens skenande korruption under ganska lång tid och för behovet av att ta itu med den. Utöver översynen av sitt styre behöver Moldavien ett drastiskt avbrott med oligarkins praxis - vilket den nuvarande regeringen har sagt att den kommer att göra.

"Oligarkproblemet i Moldavien kan bara lösas genom en reform av rättvisan. Med sådana oligarkiska strukturer skulle det vara mycket svårt för Moldavien att bli ett EU-medlemsland”, förklarade Armand Gosu.

Om och när Moldavien utrotar korruptionen är fortfarande oklart, men landets pro-europeiska president, Maia Sandu och parlamentets majoritet lovade nolltolerans mot missförhållanden, kort efter att ha vunnit förra årets val.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend