Anslut dig till vårt nätverk!

Moldavien

DAVOS 2023: Moldaviens Sandu ber allierade om luftförsvar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Moldavien bad sina allierade att hjälpa landet att stärka sin luftförsvarskapacitet i krig som rasar i Ukraina. Men vad landet kallar ryska försök att destabilisera det har hittills misslyckats, president Maia Sandu (avbildad) sa i torsdags (19 januari).

Sandu sa att hon hade begärt luftövervakning och försvarssystem. Detta var i en sidointervju vid World Economic Forum i Davos. Hon sa att även om vi förstår Ukrainas prioritet så hoppas vi fortfarande på att få några.

Ukrainas granne i väster, före detta sovjetrepubliken Moldavien, har en liten försvarsbudget och har haft långvariga spänningar med Moskva. Ryssland har fredsbevarande styrkor och trupper stationerade i Transdniestrien. Detta är en separatistisk stat i Moldavien som har kunnat överleva i över tre decennier tack vare Kreml.

Den pro-västliga moldaviska regeringen har stött Kiev starkt sedan den ryska invasionen. Den lämnade in en formell begäran om medlemskap i Europeiska unionen bara en vecka efter att ryska trupper invaderade Ukraina.

Sandu uppgav att landets militärbudget har höjts, och att regeringen pratar med EU om luftvärnssystem. Det pågår också bilaterala samtal med allierade. Hon uppgav att hon trodde att landet var säkert på grund av Ukrainas motstånd mot Ryssland.

Moskva anklagades av Moldavien för att försöka använda sitt inflytande på separatiströrelsen i Transdniestrien, en huvudsakligen rysktalande region, för att destabilisera resten av Rumänien.

Sandu konstaterade att de så kallade destabiliserande ansträngningarna hittills har misslyckats och att ingen av sidorna vill ha konflikt.

Annons

Hon uppgav att Ryssland försökte mobilisera korrupta grupper i Moldavien såväl som pro-ryska partier för att störta regeringen, parlamentet och presidentskapet. Den gav dock inte upp. Men, tillade hon, "vi har hittills kunnat upprätthålla stabilitet."

Separatistiska myndigheter skyllde på flera explosioner om Ukraina förra året. De separatistiska myndigheterna förnekade dock all koppling till incidenterna. Rysslands utrikesdepartement uppgav att Moskva inte ville skapa en situation där man skulle behöva ingripa i området.

Moldavien försöker också få bort rysk gas på grund av strömavbrott som delvis orsakats av Moskvas attacker mot Ukrainas kraftinfrastruktur. Gazprom, Rysslands största gasleverantör, har minskat leveranserna.

Sandu sa: "Idag får den högra stranden gas på marknaden, medan Gazprom-gas används i Transdniestrien så vi kan äntligen säga att Moldavien är fritt från ryskt gasberoende."

Hon sa att även om höga priser inte är fördelaktiga, har landet en säker vinterförsörjning och skulle fortsätta att söka långsiktiga avtal med andra leverantörer.

I juni accepterade EU Moldavien som kandidat för medlemskap. Det utvidgade också samma status till Ukraina. Detta var en stor diplomatisk seger för Sandu, vars nation är bland Europas mest fattiga och står inför många ekonomiska utmaningar.

Sandu uppgav att landet skulle kräva minst 600 miljoner euro i budgetstöd från internationella samfund 2023, som det gjorde förra året för att skydda sin befolkning mot inflation.

EU-inträde kräver en komplex och lång process för att anpassa lokala lagar, vilket inkluderar en avgörande reform av rättssystemet för att bekämpa korruption. Sandu uttryckte förtroende för att ändringarna skulle göras.

Hon sa: "EU-integration var det viktigaste projektet i vårt land och vår enda chans att överleva som en demokrati i denna komplexa tid och i denna svåra region."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend