Anslut dig till vårt nätverk!

Moldavien

När Europeiska politiska gemenskapen träffas igen börjar dess roll ta form

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska politiska gemenskapen har hållit sitt andra möte någonsin, denna gång i Moldavien. Det lanserades förra året på förslag av Frankrikes president Macron och är öppet för alla europeiska nationer; även om Ryssland och Vitryssland inte är det för närvarande inbjudna och Türkiye valde att inte närvara. So vad är EPC till för och vad kan den uppnå, frågar politisk redaktör Nick Powell.

I en mycket verklig mening definieras Europeiska politiska gemenskapen av vad den inte är. Länder behöver inte vara medlemmar i Europeiska unionen för att delta, oavsett om de är utanför valfritt eller försöker gå med. Det är inte ett organ som kan binda sina medlemmar till en viss handling, det är ett tillfälle två gånger om året att träffas och diskutera och kanske komma överens. En talande butik med andra ord.

Den har ingen hög myndighet, som Europeiska kol- och stålgemenskapen hade, för att genomföra sina beslut. Den har verkligen ingen kommission att driva den, som Europeiska ekonomiska gemenskapen. Den brittiska regeringen skulle faktiskt ha föredragit att kalla det European Political Forum för att undvika varje antydan om EU:s föregångare.

Storbritannien gav vika på den punkten och dåvarande premiärministern Liz Truss nöjde sig med att få sitt team att se till att inga europeiska flaggor skulle synas i hennes närhet vid det första mötet i Prag. Det finns några tecken på att hennes efterträdare, Rishi Sunak, har en något mer seriös inställning till EPC, som Storbritannien kommer att vara värd för 2024. (Det kommer att hållas ett möte i Spanien senare i år, vilket bekräftar ett mönster av att flytta mellan EU och icke -EU-länder).

För Moldavien var mötet på Castel Mimi utanför Chisinau en chans att vara i centrum för europeisk, om inte EU, uppmärksamhet. Det gränsar inte bara till Ukraina utan har faktiskt ryska soldater på sitt territorium, i skepnad av fredsbevarare i utbrytarterritoriet i Transnistrien. I den frågan erbjöd EU:s höga representant, Josep Borell, en försäkran på väg in i mötet.

Han sa att Moldaviens väg till EU-medlemskap "är oberoende av vad som händer i Transnistrien". Han citerade prejudikatet när Cypern gick med utan att ha återförenats med utbrytaren norr om ön. Under tiden har EU understrukit att Moldavien ännu inte är ett medlemsland genom att införa sanktioner mot några av landets pro-ryska politiker och affärsmän.

Men Ukraina var den första frågan som den höge representanten tänkte på. "Jag hoppas att närvaron av så många ledare här, mycket nära Ukraina några kilometer från gränsen, kommer att sända ett starkt budskap om enighet mellan många stater - inte bara Europeiska unionen utan andra - i att försvara den internationella ordningen, i att försvara folkets rätt att försvara sina länders suveränitet”, sa Borrell.

Annons

Det är verkligen svårt att inte sätta Ukraina högst upp på dagordningen, särskilt när president Zelenskyy är där personligen. Men det är den ryska invasionen som har gjort det lättare för många regeringschefer att se behovet av paneuropeiskt samarbete som för samman länder både inom och utanför Europeiska unionen.

När det gäller Storbritanniens premiärminister Sunak var han övertygad om att Storbritannien hade visat sin rätt till en plats i topptabellen när stödet till Ukraina diskuteras. Men han kunde inte motstå att berätta för sin inhemska publik att migration och gränssäkerhet måste vara "överst på agendan" i Chisinau. Det påminde om de europeiska toppmötena före Brexit-folkomröstningen när Downing Street alltid informerade om att David Cameron hade gjort ett eller annat klagomål till fokus för diskussionen.

Vanligtvis hade han tillåtits ett kort gnäll över middagen innan mötet återupptogs med dess faktiska agenda. Det fina med Europeiska politiska gemenskapen är att det ger tid för bilaterala diskussioner om frågor som stör vissa ledare. Sunak fick diskutera en återvändandeaffär för migranter med sina moldaviska värdar, snarare med tanke på att man kunde räkna på ena handens fingrar antalet moldaviska migranter som åkte till Storbritannien i små båtar under det senaste året.

Om det tillåter ett visst mått av politisk förfining gör det inte Europeiska politiska gemenskapen till en dålig idé. Migration kommer att bli ett hett ämne, vem som än vinner valet i Spanien, när EPC träffas nästa gång på Alhambra i Granada. Och det kommer att bli igen, när ledarna i ett större Europa reser till Storbritannien, förmodligen inte långt innan premiärminister Sunak möter väljarna.

Migration är ett utmärkt exempel på varför en mekanism för att regelbundet få EU- och icke-EU-stater samman är en bra idé. Det visar också varför det är synd att Turkiets nyvalde president Erdogan bestämde sig för att missa Moldavien.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend