Anslut dig till vårt nätverk!

Moldavien

Skiftande energidynamik: Moldaviens strävan mot självständighet mitt i Rysslands inflytande

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Moldavien ses som särskilt sårbart för konsekvenserna av Rysslands krig i grannlandet Ukraina. Tidigare förlitade sig Republiken Moldavien nästan uteslutande på rysk naturgas, baserat på ett avtal med Gazprom-gruppen, men efter krigets utbrott i Ukraina påskyndade man sina ansträngningar att diversifiera sina försörjningskällor och importerar för närvarande naturgas via Rumänien – skriver Irene Max.

Nyligen undertecknade Norge och Moldavien ett samförståndsavtal för att skärpa samarbetet inom energisektorn som syftar till att säkra försörjningen i det östeuropeiska land som försöker avsluta sitt långvariga beroende av Ryssland. Avtalet syftar till att främja och förbättra samarbetet inom energiområdet, inklusive men inte begränsat till, energiomställning och energisäkerhet, samt att uppmuntra nya investeringar i energisektorn.

EBRD lånar ut 30.8 miljoner euro till Moldavien och dess statligt ägda elbolag för att länka landets nät till dess EU-granne Rumäniens nätverk genom att bygga en högspänningsledning mellan den moldaviska staden Balti och den rumänska gränsen.

Projektets mål är att öka Moldaviens energisäkerhet genom att påskynda landets integration med det europeiska nätet, ENTSO-E, samt att stärka landets integration med sina europeiska grannar.

Energocom-MoldovaGaz tvist

Från och med den 1 maj kommer MoldovaGaz att återgå till det normala sättet att köpa gas, från aktiemarknaden, genom att välja den leverantör som erbjöd det lägsta priset. Tidigare var Moldovagaz skyldig att köpa gas från Energocom, i enlighet med beslutet från kommissionen för exceptionella situationer, baserat på energisäkerhetsargument.

Så, slutsatsen, MoldovaGaz var typ tvungen att köpa gas från Energocom, i strid med alla lagar och ekonomisk logik, och kunde inte köpa blått bränsle från marknaden till lägre priser. Energocom köpte gas för 300 euro för 1,000 550 kubikmeter och sålde den till MoldovaGaz för 450 euro. I april uppgav moldaviska myndigheter att de är redo att sälja för MoldovaGaz för 300 euro, medan priset på marknaden är XNUMX euro.

Annons

MoldovaGaz vd Vadim Ceban uttalade, i ett brev till Moldaviens nationella energimyndighet, att "från maj till september 2024 kunde Moldovagaz täcka en del av den gas som behövs för konsumtion [med gas köpt] från Gazprom och en annan del, med gas köpt på en konkurrensbas genom att välja en leverantör i syfte att få lägsta inköpspris för gas och förse konsumenterna med gas."

Victor Binzari köpte en testvolym av LNG via Grekland, men för tillfället verkar det som att leveransen har satts i beredskap på grund av vissa tekniska problem som uppstått under uppstartsprocessen. Det beslut som Victor Binzari fattade tycks ha inneburit att man avsäger sig beroendet av rysk gas, men åtminstone för tillfället verkar saker och ting vara uppskjutna.

Victor Bînzari sa att "vi (Energocom) förstår mycket väl att det finns konkurrens på marknaden, det finns priser från Gazprom, som ibland är mycket lägre än vad som finns på marknaden, och vi kommer att få ganska intressant konkurrens, vilket vi inte har haft fram till nu i 30 år."

Eftersom myndigheter i Kiev inte har för avsikt att förlänga ett avtal om transport av rysk gas till Europa via Ukraina, som löper ut i slutet av detta år, innebär det att även leveranserna till Transnistrien kan upphöra. Republiken Moldaviens beslut på energiområdet verkar åtminstone vara tolkbara.

Medan energiministern Victor Parlicov uttalade att "Vi kommer inte att förhindra leverans av rysk gas till regionen. Vi tror att vi tillsammans med Ukraina kan hitta ett sätt att behålla lugnet i Transnistrien-regionen", Victor Binzari, den direktör för Energocom, verkar anta samma riktning, upprätthålla energiberoende producerat med rysk gas. En andel på 78 % av elen tillhandahålls av MGRES (ett kraftverk är beroende av gratis rysk gas som passerar Ukraina för att nå Transnistrien-regionen).

Victor Bînzari verkar inte kunna identifiera lösningar genom vilka Moldavien, som drar nytta av EU:s stöd, kommer att få sitt energioberoende. Vi noterar det faktum att, inklusive Europeiska rådet, genom slutdokumentet SWD (2024) 114, varnade för Moldaviens sårbarhet för ekonomiska chocker relaterade till Rysslands angreppskrig i Ukraina och klimatförändringar.

Och i detta sammanhang uppstår frågan om strategin och besluten som antagits av Victor Binzari, VD för Energocom, verkligen uppmuntrar köp av rysk gas och finansiering av kriget i Ukraina. Binzaris ledarskapsval har stort inflytande över Energocoms riktning, vilket har betydelse på den bredare energimarknaden.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend