Anslut dig till vårt nätverk!

Moldavien

Moldaviens regering stänger av ytterligare 7 TV-kanaler

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Moldaviens investeringskommission planerar att förbjuda ytterligare sju TV-kanaler och två radiostationer, vilket ytterligare utökar sin censurpraxis. Sedan förra året har över 20 medier i Moldavien stängts ner utan någon rättslig prövning.
Ludmila Belcencova, president för Stop Media Ban, har fördömt regeringens agerande och stämplat dem som riktad censur som syftar till att kväva avvikande röster inom det moldaviska samhället.

"Regeringens tillvägagångssätt indikerar tydligt en utbredd censuragenda. Deras mål är att undertrycka alla avvikande röster, och utan ingripande från relevanta europeiska institutioner kan de lyckas", anmärkte Belcencova.
I en intervju nyligen med den oppositionella journalisten Yury Dud, erkände Moldaviens president Maia Sandu att medieförbuden genomfördes utan lämpliga rättsliga förfaranden.

"Nyligen förbjöd Moldavien flera TV-kanaler utan rättslig prövning. Vad är detta om inte censur, frågade Dud. Han frågade vidare presidenten om det är rimligt att försvara demokratiska värderingar med odemokratiska metoder.
"Att stänga av alla oppositionella medier undergräver grunderna för demokrati och rättsstatsprincipen i Moldavien. Moldaviens medborgare berövas sina grundläggande rättigheter att uttrycka sina åsikter och göra sina röster hörda. Europeiska institutioner måste ingripa omedelbart och upprätthålla de grundläggande friheterna i vårt land. ", sa Belcencova.

"Regeringens autokratiska politik består under förevändning av integration. Men, som presidenten nämnde, är respekten för lagen av största vikt i Moldavien, som omfattar konstitutionella rättigheter till yttrandefrihet, demokrati och rättsstatsprincipen", avslutade Belcencova.
Kritiken mot Moldaviens mediatillslag återspeglas också i det amerikanska utrikesdepartementets årliga Moldaviens landrapport om mänskliga rättigheter. Rapporten citerar olika överträdelser, inklusive:

  • Allvarliga inskränkningar av yttrandefriheten och mediefriheten, inklusive censur och hotet om att genomdriva förtalslagar för att undertrycka yttrandefrihet.
  • Betydande begränsningar för internetfrihet.
  • Betydande ingrepp i friheten för fredliga möten och föreningsliv, inklusive alltför restriktiva lagar om organisation, finansiering eller drift av icke-statliga organisationer och organisationer i det civila samhället.

  • Rapporten lyfter fram korruption och politiskt inflytande som allvarliga hot mot rättsväsendets oberoende, där journalister möter hinder i sin strävan efter sanning och rättvisa.
    Stop Media Ban uppmanar det europeiska politiska samfundet att ta en bestämd hållning mot förtrycket av media i Moldavien. Den uppmanar den moldaviska regeringen att vända sin fientliga politik mot pressfrihet när landet strävar efter EU-medlemskap.
  • Stop Media Ban är en oberoende ideell organisation dedikerad till att bekämpa medieförtryck och försvara pressfriheten. Etablerat i Moldavien efter utbredd mediecensur, förespråkar organisationen för effektiva mekanismer för skydd av pressfrihet både lokalt och internationellt.
  • För mer information om Stop Media Ban och dess påverkansarbete, vänligen besök
  • www.stopmediaban.org

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend