Anslut dig till vårt nätverk!

Moldavien

Moldaviens demokratiska dilemma: Balansering av EU:s ambitioner med politiskt förtryck

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.


Detta år måste fungera som en läglig påminnelse om att fria och rättvisa val är grunden för varje demokrati. Mitt i de frenetiska valcykler som äger rum i USA och Indien kommer presidentvalet i mitt hemland Moldavien också att hållas i oktober. Mitt land är dock byggt på svaga grunder. Etniska och politiska skillnader är djupt rotade i denna nation, med demokrati som det enda sättet med vilket vårt land kan enas, skriver Stanislav Pavlovschi, Moldaviens tidigare justitieminister.

Verkligt representativ demokrati erbjuder ett skinande ljus för Moldavien att framstå som en modern, progressiv nation, där både majoritets- och minoritetsgrupper kan få sina röster hörda.
Tyvärr verkar den nuvarande regeringen, under president Maia Sandu, vara inställd på att konsolidera kontrollen genom att förtrycka politiska partier.
Detta kommer att föra Moldavien bakåt - inte framåt - som liknar det kaos som uppstod efter det kommunistiska styret. Eftersom Moldavien nu ser ut att inleda förhandlingar för att så småningom gå med i EU och anamma en ljusare framtid, måste det finnas ett erkännande av de faror som att neka moldavierna en lika andel i samhället inte bara kommer att innebära för vårt land, utan för hela Europa.
För att vara ärlig har Moldavien aldrig varit vad man skulle kalla ett "öppet samhälle". Korruptionen har florerat i moldavisk politik sedan dess självständighet, med det första presidentvalet, som hölls 1991, som vunnits av den tidigare sovjetiska ordföranden utan motstånd i Moldavien. Landet har nu dock varit självständigt i över 30 år och kan inte längre ursäktas för sin brist på rättvis och demokratisk praxis.

President Sandu valdes 2020 på löftet om att ta itu med korruption och ena landet, och det är synd att hennes regering sedan han tog makten gång på gång visat sitt förakt för en fri och rättvis politisk miljö. Trots hennes löften har nivåerna av valfusk ökat under Sandus premierskap, med dubbelt så många valöverträdelser i 2023 års lokala val än 2019, enligt OSSE. Vi har också vittnat om uppenbara exempel på politiskt förtryck.

Särskilt förbudet mot chanspartiet förra året var ett uppseendeväckande exempel på väljarundertryckning och fördömdes till och med av OSSE:s Venedigkommission som uttryckte att: "den allmänna uteslutningen av kandidater utan möjlighet till effektiv rättslig prövning strider mot OSSE:s åtaganden och internationella standarder''.
I slutet av förra året föreslog Sandu fräckt att samtidigt schemalägga en folkomröstning om EU-medlemskap vid sidan av presidentvalet, utan att respektera de etablerade normerna och äventyra integriteten i valprocessen. Moldavisk lagstiftning hade tidigare förhindrat sammanslagning av nationella val med en folkomröstning, men under Sandus ledning har regeringen valt att ändra denna regel. Sandu har försökt motivera detta oöverträffade drag genom att hävda att resultatet av folkomröstningen på djupet skulle forma landets bana för kommande år.

Men verkligheten avslöjar Sandus baktanke: denna manöver fungerar som en kalkylerad strategi för att stärka hennes egna politiska förmögenheter. Genom att anpassa sitt presidentval till en EU-folkomröstning kan Sandu få ytterligare stöd på valdagen, i ett cyniskt försök om omval på bekostnad av de moldaviska väljarna och alla moderna valprinciper.

Som tidigare domare i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna och själv EU-medborgare har jag länge trott på det europeiska projektet och det är till och med en dröm för mig att se Moldavien inom EU. Det kommer dock inte att bli något firande från min sida om Moldavien ska komma in på dessa underliggande medel.
Med ett längre perspektiv kommer detta trampande av den demokratiska processen bara att innebära fara för EU. Om Sandus regering ska fortsätta med sitt maktmissbruk, samtidigt som de framgångsrikt strävar efter integration i EU, kommer blockets demokratiska meriter att försvagas. Vi har sett hur starka män har beväpnat och försvagat EU:s ställning som en legitim motvikt till Putins auktoritarism.
Vi får inte låta en annan regim som inte respekterar demokratins grundläggande principer komma in i blocket som är utformat för att försvara och upprätthålla dessa värderingar. Som advokat till yrket har jag en djup respekt för lagen, och det gör ont i mig att se mitt hemland driva vidare mot den auktoritära karaktär som redan har setts förgöra Europa och dess institutioner.
Stanislav Pavlovschi är Moldaviens tidigare justitieminister och var domare på området Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna 2001-08.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend