Anslut dig till vårt nätverk!

Moldavien

SHOR-partiet ställer Moldaviens regering inför EU-domstolen för politiskt förbud

DELA MED SIG:

publicerade

on

I ett djärvt drag mot vad de kallar en odemokratisk kraftåtgärd har Moldaviens SHOR-parti vänt sig till Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (ECHR) för att begära ett brådskande ingripande. Den 17 maj 2024 lämnade representanter för SHOR-partiet in en ansökan enligt artikel 39 i domstolens förordningar, i syfte att stoppa förbudet som infördes för dem av den moldaviska regeringen förra året - skriver Pavel Verejanu.

SHOR-partiets ansökan enligt artikel 39 i den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter eftersträvar interimistiska åtgärder för att häva förbudet, med hänvisning till kränkningar av grundläggande friheter som finns inskrivna i artiklarna 10 och 11. Dessa artiklar, som skyddar yttrande- och mötesfriheten, är ryggraden i demokratiska samhällen .

Det är inte första gången SHOR-partiet vänder sig till Europakonventionen för att få hjälp. I september förra året lämnade de in en materiell ansökan som ifrågasatte förbudets laglighet enligt artikel 34. Domstolens beslut att pröva ärendet och kalla det som ett "ärende med inverkan", understryker allvaret i situationen.

Med Moldavien redo för presidentvalet senare i år, kunde tidpunkten för SHOR:s vädjan inte vara mer kritisk. Partiet står inför en kapplöpning mot tiden för att registrera sin kandidat i början av juli, en deadline som är omöjlig att uppfylla under det nuvarande förbudet. Interimistisk hjälp är absolut nödvändig för att säkerställa SHOR:s deltagande och upprätthålla den demokratiska processen.

Förbudet mot SHOR är bara en aspekt av ett bredare tillslag mot oppositionens röster i Moldavien. Under lokalvalet i november förra året förbjöds SHOR-kandidater från att kandidera, tillsammans med medlemsförbund från Chanspartiet, vilket målade upp en oroande bild av politiskt förtryck.

"Dessa handlingar är ett uppenbart försök från moldaviska myndigheter att tysta oliktänkande och slå ner den demokratiska oppositionen", sa Pavel Verejanu, en framstående figur inom SHOR-partiet. "Det är en mörk dag för demokrati när politiska röster kvävs och valen begränsas."

Annons

Trots den senaste tidens juridiska segrar, inklusive en dom från Moldaviens författningsdomstol som bedömer diskvalifikationslagstiftningen författningsstridig, hotar hoten stora. Parlamentets talman har antytt ytterligare åtgärder för att utesluta SHOR från framtida val, vilket har väckt oro över urholkningen av demokratiska normer.

Mitt i dessa utmaningar fortsätter stödet för SHOR-partiet att växa, vilket återspeglar en utbredd desillusion med det styrande etablissemanget. Förtroendet för president Sandu och statliga institutioner har rasat, med många moldavaner som fruktar en glidning mot auktoritärism.

"Om vi ​​inte står upp mot dessa odemokratiska metoder riskerar vi att förlora själva essensen av demokrati", varnade Verejanu. "Vår kamp är inte bara för SHOR, utan för Moldaviens framtid och de principer det står för."

När SHOR-partiet inväntar ECHR:s beslut om interimistiska åtgärder, är nationens och det internationella samfundets ögon fästa på denna David-och-Goliat-strid. Resultatet kommer inte bara att forma det kommande valet utan kan också skapa ett prejudikat för demokrati i hela regionen.

I en värld där politiska friheter hotas ser SHOR-partiet sin kamp som en ledstjärna för hopp för dem som kämpar mot förtryck och för demokratins principer. När de tar sig an jättarna försöker de påminna oss om att även de minsta rösterna kan göra stor inverkan.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend