Anslut dig till vårt nätverk!

Moldavien

EU och Moldavien bekräftar på nytt starka band

DELA MED SIG:

publicerade

on

 

Europeiska unionen och Moldavien har hållit det åttonde årliga mötet i associeringsrådet i Bryssel enligt associeringsavtalet mellan EU och Moldavien. Ordförande för rådet var Europeiska unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell. Republiken Moldaviens premiärminister Dorin Recean ledde den moldaviska delegationen. Kommissionären för grannskaps- och utvidgningsförhandlingar, Olivér Várhelyi, deltog också i mötet.

EU upprepade att Moldaviens och dess folks framtid ligger inom Europeiska unionen och bekräftade sitt åtagande att hjälpa Moldavien i dess reformväg mot medlemskap. EU lovordade särskilt den moldaviska regeringens fortsatta engagemang för reformer inom områdena rättsstatsprincipen, antikorruption, demokratiska institutioner, offentlig förvaltning och ekonomin, trots utmaningar som härrörde från Rysslands anfallskrig mot Ukraina och hybridaktioner mot Moldavien sig. Associeringsrådet välkomnade Europeiska rådets historiska beslut av den 23 juni 2022 att bevilja Republiken Moldavien kandidatstatus och av den 14 december 2023 att inleda anslutningsförhandlingar.

Deltagarna såg fram emot ett snabbt antagande av rådet av förhandlingsramen när Moldavien har vidtagit de relevanta åtgärder som anges i kommissionens rekommendationer av den 8 november 2023, i syfte att organisera den första regeringskonferensen utan dröjsmål.

Associeringsrådet noterade läget för genomförandet av associeringsavtalet, inklusive dess djupa och omfattande frihandelsområde (DCFTA). Associeringsrådet välkomnade antagandet och det snabba genomförandet av den nationella planen för antagande av regelverket (NPAA).

EU lovordade Moldaviens ihållande ansträngningar att driva en omfattande rättsliga reform, och underströk vikten av ett oberoende, opartiskt, ansvarigt och professionellt rättssystem i linje med europeiska standarder och Venedigkommissionens rekommendationer som en oumbärlig förutsättning för EU:s integrationsprocess.

Med tanke på det kommande presidentvalet och folkomröstningen om Moldaviens EU-väg påminde EU om vikten av en öppen, inkluderande och konkurrenskraftig valprocess och uppmanade Moldavien att fortsätta dialogen med Venedigkommissionen och ODIHR för att säkerställa att åtgärder för att motverka ondska. interferens förblir i linje med internationella standarder.

Du kommer att organisera en folkomröstning om Moldaviens europeiska väg tillsammans med presidentvalet i oktober. 

Annons

Det här kommer att bli en fantastisk dag, med både presidentval och en folkomröstning om den europeiska vägen. Detta kommer att vara den största möjligheten för de moldaviska medborgarna att uttrycka sig om sina EU-förhoppningar. 

Och samtidigt förväntar vi oss att utländsk inblandning, informationsmanipulation och desinformation bara kommer att intensifieras inför dessa omröstningar. Vi vet det, vi lider [av] det här i Europeiska unionen. Varje gång det är en valprocess dyker utländsk inblandning, informationsmanipulation och desinformation upp, och vi måste kämpa mot detta hot mot demokratin. 

Detta för mig till den andra punkten, att Europeiska unionen fortsätter att [stå] i full solidaritet med Moldavien. 

Det gör vi av många anledningar. För att ni tillhör den europeiska familjen, men också för att vi ser Ryssland aktivt försöka destabilisera ert land. Det är ett faktum. 

-Höge representanten Josep Borrell.

Deltagarna underströk vikten av att fördjupa ytterligare sektoriellt samarbete med Moldavien och dess integration på EU:s inre marknad. Strukturella reformer, t.ex. inom energisektorn eller modernisering av telekommunikations-, betalnings- och banksystem, kommer att ge Moldavien och dess medborgare påtagliga fördelar med den europeiska integrationen. Moldavien påminde om inlämnandet av sin ansökan om att ansluta sig till det gemensamma eurobetalningsområdet (SEPA) i februari 2024 och uttryckte sitt åtagande att vidta alla nödvändiga åtgärder för ett fullständigt medlemskap.   

Associeringsrådet välkomnade undertecknandet av en gemensam förklaring av teleoperatörer baserade i EU och Moldavien om att frivilligt sänka avgifterna för data- och röstroaming, och Moldaviens ansträngningar för att ytterligare anpassa sig till EU:s roamingregelverk i ett försök att sänka roamingavgifterna och få Moldavien till EU:s roamingområde.

Associeringsrådet välkomnade Moldaviens inlämnande i januari 2024 av sitt första ekonomiska reformprogram och dess deltagande i den ekonomiska och finansiella dialogen, den högsta nivån av engagemang som EU har med tredjeländer i ekonomiska frågor.

Associeringsrådet välkomnade EU:s beslut att förlänga de autonoma handelsåtgärderna och avtalet om godstransporter på väg med ytterligare ett år, vilket ger Moldavien en tillfällig fullständig handelsliberalisering och avreglering av godstransporter på väg. Associeringsrådet välkomnade lanseringen av högnivådialogen mellan EU och Moldavien om transport. 

EU välkomnade Moldaviens fasta och principiella hållning när det gäller att fördöma Rysslands anfallskrig mot Ukraina och den betydande ökningen av dess anpassning till EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik (GUSP) ståndpunkter och restriktiva åtgärder. EU uttryckte sin uppskattning för Moldaviens ansträngningar att välkomna och ta emot människor som flyr Rysslands anfallskrig mot Ukraina. EU lyfte också fram Moldaviens viktiga bidrag till solidaritetsbanorna mellan EU och Ukraina genom att underlätta export och import av viktiga varor. EU uppmanade Moldavien att fortsätta det goda samarbetet för att förhindra kringgående av EU:s sanktioner mot Ryssland och Vitryssland. 

Både EU och Moldavien bekräftade sitt nära samarbete om säkerhet och försvar och välkomnade undertecknandet av säkerhets- och försvarspartnerskapet mellan EU och Moldavien i anslutning till associeringsrådet, vilket lyfter detta samarbete till en ny strategisk nivå. EU fördömde starkt de upprepade kränkningarna av Moldaviens luftrum av ryska missiler och drönare som användes för attacker mot civil infrastruktur i Ukraina och välkomnade Moldaviens avgörande steg för att svara på hybridaktioner ledda av Ryssland och dess ombud. EU åtog sig att fortsätta sitt omfattande stöd till Moldaviens motståndskraft, bland annat genom den europeiska fredsfaciliteten och EU:s partnerskapsuppdrag i Moldavien, som har visat sig vara särskilt värdefullt för att motverka hybrid- och cyberhot. 

EU upprepade sitt åtagande att underlätta en övergripande, fredlig och hållbar lösning av konflikten i Transnistrien, baserad på Moldaviens suveränitet och territoriella integritet inom dess internationellt erkända gränser.

Deltagarna välkomnade Moldaviens anslutning till EU-programmen för faciliteten för ett sammanlänkat Europa (CEF), programmet för den inre marknaden, det digitala Europa och unionens civilskyddsmekanism sedan det senaste mötet i associeringsrådet. Idag, i anslutning till associeringsrådet, undertecknade EU och Moldavien också associeringsavtalet för sysselsättning och social innovation (EaSI).  

Moldavien uttryckte sitt intresse för att stärka samarbetet på lokal och regional nivå och föreslog inrättandet av en gemensam rådgivande kommitté mellan Europeiska regionkommittén och de lokala och regionala myndigheterna i Moldavien som skulle kunna fungera som en plattform för dialog, samarbete och delning bästa praxis 

Deltagarna diskuterade det omfattande EU-stödet till Moldavien. Sedan 2021 har EU starkt bekräftat sitt stöd och sin solidaritet med Moldavien genom att tillhandahålla upp till 2.2 miljarder euro i lån och bidrag. Denna betydande finansiering kanaliseras genom flera finansiella instrument som direkt budgetstöd, makroekonomiskt stöd, EU-program och projekt med internationella finansinstitutioner som garanteras av EU.

En nyckelprioritering har varit genomförandet av EU:s ekonomiska och investeringsplan för det östliga partnerskapet i Moldavien. Det har hjälpt till att omvandla politiska prioriteringar till konkreta investeringsprojekt med stor inverkan på ekonomin, samhällena och Moldaviens medborgare. De nyckelsektorer där den ekonomiska och investeringsplanen har mobiliserat investeringar är energi, transport och tillgång till finansiering för företag. 

Associeringsrådet välkomnade det pågående arbetet i Moldavien, med stöd av Europeiska kommissionen, med en ekonomisk tillväxtplan för att bidra till att genomföra viktiga ekonomiska reformer och investeringar under de kommande åren.

Både Moldavien och EU är dedikerade till att fortsätta arbeta tillsammans för att främja Moldaviens EU-anslutning.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend