Anslut dig till vårt nätverk!

Moldavien

Europeiska unionen vägrar att avslöja kommunikation med den moldaviska regeringen angående sanktioner mot Shor 

DELA MED SIG:

publicerade

on

2023 lämnade Shors juridiska team in en ansökan till EU:s allmänna domstol mot de sanktioner som EU ålagt honom. 

Shors juridiska team påpekade bland annat att sanktionerna mot Shor är oöverträffade och i praktiken innebär maktmissbruk. Till skillnad från de sanktioner som skapats mot Ryssland, Vitryssland, Syrien och Iran syftar åtgärderna inte till att sätta press på en utländsk regering, utan snarare tvärtom, syftar till att stödja den regeringen mot oppositionsstyrkor. 

Shors juridiska team har sedan dess begärt att EU avslöjar sin korrespondens med Republiken Moldavien angående införandet av sanktioner. 

I ett aldrig tidigare skådat drag är EU nu vägra att lämna ut dessa dokument. I ett brev daterat den 13 maj skriver de att de har identifierat fjorton dokument i ämnet – dock vägrar de att avslöja betydande delar av dem av oro för att det kan skada EU:s relationer med Republiken Moldavien. Specifikt skriver de att:

“the disclosure of these parties may also cause incorrect perceptions and misinterpretations with regard to the introduction and implementation of the restrictive measures regime. The preliminary observations made by the High Representative risk raising false expectations and assumptions on the part of third countries and thus weakening the Union’s position in its relations with them.” 

Shors juridiska ombud Aureliu Colenco uppgav det "Underlåtenheten att avslöja dokument för att skydda relationen med Moldaviens regering visar ytterligare att sanktionerna har införts på begäran av Moldavien som ett verktyg för att förtrycka all politisk opposition." 

Annons

Fyra av de endast fem personer som ursprungligen sanktionerades är nuvarande eller tidigare ledare för moldaviska oppositionspartier. Bara detta faktum visar tydligt att EU försöker påverka de demokratiska processerna i ett grannland.

Shors juridiska team påpekade också att EU har erkänt det faktum att de har antagit sanktionerna på begäran av den moldaviska regeringen, och låtit sig instrumentaliseras i ett politiskt och juridiskt spel. 

Vidare föreslår EU att avslöjande av dessa dokument och de faktiska underliggande motiveringarna till varför sanktioner infördes – skulle göra det lättare för Shor att ifrågasätta sanktionerna. I brevet står det: 

"Exakt kunskap om de skäl och motiveringar som föreslagits av den höge representanten skulle effektivt visa med vilka åtgärder de berörda personerna lättare skulle kunna undkomma regimen för restriktiva åtgärder." 

"Detta strider helt mot grundläggande juridiska principer, medan någon anklagad har rätt att få veta alla bevis mot honom för att kunna försvara sig. I det här fallet döljer EU i slutändan bevis för att förhindra Shor från att kunna försvara sig ordentligt. EU föreslår till och med att Shor faktiskt skulle kunna vinna genom att avslöja bevisen. Colenco uppgav. 

Shors juridiska team förbereder nu en utmaning mot avslaget som kommer att lämnas in under den kommande veckan. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend