Anslut dig till vårt nätverk!

Moldavien

Ny juridisk utmaning: Meta slängdes i stämningsansökan om censur i Moldavien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den moldaviske politikern Ilan Shor och hans juridiska team förbereder en stämningsansökan mot Meta, företaget som bland annat äger sociala medieplattformar Facebook och Instagram, efter stängningen av flera konton kopplade till den moldaviska oppositionen.

På Juni 6th, stängde Meta flera Facebook- och Instagramkonton för moldaviska oppositionella politiker och skickade ut varningar till konton som följde dem. Stängningarna kommer i ljuset av det kommande moldaviska presidentvalet som ska hållas under hösten och motsvarar den moldaviska regeringens ansträngningar att begränsa oppositionens möjligheter att delta i valet. Under det senaste året har den moldaviska regeringen stängt ner över 60 medier i landet och hindrat tusentals politiska kandidater från flera oppositionella partier från att ställa upp i val. Dessa handlingar har kritiserats av internationella människorättsgrupper såväl som av EU.

"Det är upprörande att Zuckerberg och Meta stör våra nationella val och gör det möjligt för den moldaviska regeringen att förtrycka oppositionen och hindra dem från att utöva sina demokratiska rättigheter. Vi kommer att utmana alla försök att bevaka yttrandefriheten och försvara våra medborgares rätten till fria och rättvisa val.” lyder ett uttalande från Political Block Victory, som leds av Ilan Shor.

Meta har ett mönster av att censurera oppositionella åsikter runt om i världen. Framför allt förbjöd Meta 2020 USA:s president Donald Trumps konton – bara för att återinföra kontona två år senare.

I Vietnam har företaget gjort upprepade eftergifter till Vietnams auktoritära regering, rutinmässigt censurerat oliktänkande och låtit de som ses som hot av regeringen tvingas bort från plattformen[1]. I Indien har företaget anklagats för att stödja regeringens försök att underminera kritiska röster och oberoende medier[2]. Samma missbruk från meta har rapporterats i flera afrikanska länder[3].

"De viktigaste sociala medieplattformarna kontrolleras av ett fåtal privata företag, genom att ge dem makten att kollektivt förbjuda medborgare när de vill, ger vi dem i slutändan möjligheten att avveckla våra konstitutionellt skyddade institutioner och friheter. Vårt rättsanspråk syftar till att försvara allas grundläggande rätt att uttrycka sina åsikter och utmana samarbetet mellan dessa företag och auktoritära regeringar.” säger Aureliu Colenko, en advokat i Ilan Shors team.

Annons

[1] https://www.washingtonpost.com/world/2023/06/19/facebook-meta-vietnam-government-censorship/

[2] https://www.wsj.com/articles/facebook-services-are-used-to-spread-religious-hatred-in-india-internal-documents-show-11635016354

[3] https://www.cima.ned.org/blog/the-facebook-papers-how-authoritarian-governments-are-pressuring-platforms-to-stifle-free-speech/

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend