Anslut dig till vårt nätverk!

Moldavien

Betydande konferens om mänskliga rättigheter och pressfrihet avslutas i Moldavien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Internationella centret för skydd av mänskliga rättigheter och demokrati (ICPHRD) var framgångsrikt värd för en milstolpe konferens den 25 juni i Chisinau, Moldavien, som behandlade angelägna frågor relaterade till yttrandefrihet, styrelseformer, rättsstatsprincipen och rättsväsendet – avgörande för Moldaviens demokratiska progression.

Konferensen lyfte fram de betydande utmaningar som Moldavien står inför, inklusive korruption och begränsad pressfrihet, som hindrar landets framsteg mot stabilitet och demokrati. Genom att betona vikten av internationellt samarbete och expertutbyte, syftade ICPHRD till att ta itu med dessa systemfrågor effektivt.

Evenemanget inleddes med inledningsanföranden av ICPHRD-grundaren Stanislav Pavlovschi, Moldaviens tidigare justitieminister, domare i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter och ledande människorättsförespråkare. Pavlovschi betonade, "Yttrandefrihet är en grundläggande rättighet, utan vilken det är omöjligt att informera medborgarna om tillståndet i landet och, i slutändan, utan vilken existensen av en demokratisk stat förvandlas till en illusion. Denna konferens representerar ett viktigt steg mot den fortsatta utvecklingen av den demokratiska regimen i och utanför Moldavien. Oberoende journalistik och öppen dialog spelar en nyckelroll för att främja ett verkligt demokratiskt samhälle.”

Den framstående amerikanska ekonomen Dan Mitchell lyfte fram sambandet mellan styrningskvalitet och ekonomiskt framsteg, och sa "enligt Världsbankens styrningsindikatorer har saker och ting inte förbättrats i Moldavien, med hänvisning till sambandet mellan kvalitet på styrning och hur väl ekonomin förbättras." Han noterade att "alla poäng är svaga enligt europeiska standarder" och tillade, "Saker och ting blir inte bättre när det gäller kvaliteten på institutionerna heller." Mitchell hänvisade till olika internationella index som visar Moldaviens låga betyg i frågor som korruption och rättsstaten, och konstaterade att "utmaningen med regeringskorruption är att mäktiga politiker inte vill ha begränsningar, med hänvisning till bästa praxis som behovet av "oberoende anti-korruptionskommission, användningen av passionerade utländska domare, hela vägen till att krympa regeringens storlek och omfattning.”

Den brittiska akademikern och journalisten Ivor Gaber underströk journalisternas etiska ansvar och hävdade: "Journalister har en första förpliktelse till sanningen" och "Journalism är inte ett brott." 

VD för RealityCheck Daniel Pomerantz betonade förhållandet mellan journalister och deras publik och sa "en journalist ska aldrig behöva vara rädd för makten i sin regering, men de borde vara lite rädda för sin publiks intelligens."

Annons

Den turkiske akademikern och juridiska experten Zeynep Ardic påpekade nödvändigheten av fria medier för ansvarsskyldighet, och sa "om du inte har fria medier kan du inte avslöja korruption och hålla myndigheterna ansvariga." Hon tillade, "Medieorganisationer och journalister måste verka fritt utan otillbörligt inflytande, politiska och ekonomiska påtryckningar, ägarkoncentration och juridiska och fysiska hot."

Den amerikanske journalisten John Fund diskuterade medias roll i demokratin och problemet med självcensur och noterade att "regeringar i flera länder, inklusive Moldavien, inte är engagerade i att tillhandahålla medborgerlig utbildning om vikten av fria och oberoende medier. Självcensur är en stor fråga, där journalister inte känner sig trygga nog att driva vissa berättelser.” Han betonade medias roll i att avslöja korruption och nödvändigheten av externt stöd, och tillade, "det finns mycket att göra utifrån för att stödja en fri och oberoende media i Moldavien, och den moldaviska diasporan har en nyckelroll att spela i det avseendet. . Jag tycker inte att det på något sätt är motiverat att stänga av media och regeringar bör inte hitta på ursäkter för att förbjuda medier som motsätter sig dem.”

Den brittiska veteranjournalisten Tanya Beckett lyfte fram flera viktiga rekommendationer för medieorganisationer för att navigera i aktuella risker. Hon betonade vikten av att effektivt använda sociala medier och engagera publiken för att främja förtroende och trovärdighet. Dessutom betonade hon "nödvändigheten av att utbilda publiken för att förbättra mediekunskapen, undvika självcensur för att upprätthålla journalistisk integritet och främja en fri press som avgörande för ansvarsskyldighet och demokrati", och tillade att "dessa strategier är viktiga för medieorganisationer att ta itu med mångfacetterade utmaningar de står inför idag.”

Yttrandefriheten är fortfarande en kritisk fråga, särskilt med Moldaviens kommande presidentval i oktober och det efterföljande parlamentsvalet 2025. Att säkerställa fria och rättvisa val är omöjligt utan att skydda yttrandefriheten, vilket gör försvaret av journalisters rättigheter till en högsta prioritet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend