Anslut dig till vårt nätverk!

Marocko

Marockanska högsta rådet för den rättsliga myndigheten (CSPJ) fördömer ogrundade anklagelser i Europaparlamentets resolution.

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det marockanska överordnade rådet för den rättsliga myndigheten (CSPJ) fördömer ogrundade anklagelser i Europaparlamentets resolution. Högsta rådet för den rättsliga myndigheten (CSPJ) uttryckte på lördagen sitt starka fördömande av de ogrundade anklagelserna i Europaparlamentets (EP) resolution torsdagen den 19 januari 2023.

I ett uttalande har Högsta rådet, som sammanträdde i lördags, tagit del av Europaparlamentets resolution som innehåller allvarliga anklagelser och anklagelser som undergräver det marockanska rättsväsendets oberoende.

Dessa ogrundade anklagelser förvränger fakta och skapar tvivel om lagligheten och legitimiteten för de rättsliga förfarandena, av vilka några har dömts och andra fortfarande under rådgivning, lyder uttalandet.

Rådet uttrycker därför sitt starka fördömande av de ogrundade anklagelserna i den ovannämnda resolutionen.

Den beklagar också denna förvrängning av fakta i samband med rättegångar som genomfördes i enlighet med lagen, i full överensstämmelse med konstitutionella garantier och villkor för en rättvis rättegång som är internationellt erkänd.

Rådet fördömer kraftfullt det tillvägagångssätt som antagits av Europaparlamentet, som har tillstyrkt sig rätten att döma det marockanska rättsväsendet på ett uppenbart partiskt sätt, vilket skadar kungadömets rättsliga institutioner och kränker deras oberoende, noterar vidare uttalandet.

Dessutom avvisar CSPJ fullständigt all inblandning i rättsväsendets processer eller försök att påverka deras beslut, särskilt att vissa av de nämnda fallen fortfarande är föremål för domstolarna.

Annons

Detta strider mot alla internationella normer och standarder, inklusive FN:s principer och förklaringar om rättsväsendets oberoende, anger CSPJ i uttalandet.

Rådet förkastar starkt uppmaningen i resolutionen att sätta press på den rättsliga myndigheten att omedelbart frige de personer som det nämnde; och anser att detta är en farlig kränkning av rättvisans oberoende och ett försök att påverka den rättsliga myndigheten, särskilt att vissa av fallen fortfarande är under domstolsprövning.

På ett annat sätt avvisar överrådet de felaktigheter som ingår i resolutionen, som är inspirerade av vissa källor som är notoriskt kända för sina dogmatiska ståndpunkter, odokumenterade, overifierade och vederlagda av fakta;

Uttalandet betonar vidare att de individer som nämns i resolutionen gynnades av alla garantier för en rättvis rättegång i enlighet med lagen, inklusive presumtionen för oskuld, rätten till försvar, tillgång till alla handlingar som är relevanta för deras fall, rätten till offentlighet rättegång, sammankallande av vittnen och hörande av dessa, rättslig sakkunskap, rätten att överklaga och alla andra garantier enligt den marockanska lagen som föreskrivs i de internationella människorättsstadgor som godkänts av kungariket.

Rådet betonar att fakta som är föremål för rättegången mot de personer som nämns i Europaparlamentets resolution inte på något sätt är kopplade till deras verksamhet som journalister eller till utövandet av deras yttrande- och yttrandefrihet, som garanteras av lagen och konstitutionen.

I detta avseende understryker den rättsliga myndigheten att de anklagelser som riktas mot dessa individer är relaterade till straffrätten, inklusive människohandel, sexuella övergrepp och utnyttjande av andra personers sårbarhet. Sådana handlingar straffas hårt av lagarna, över hela världen.

Rådet avvisar den dubbelmoral som kännetecknar denna resolution, som istället för att fördöma de sexuella övergrepp som offren utsätts för, försvarar en rad osanningar och ogrundade anklagelser.

Rådet bekräftar att Marocko under de senaste åren har gjort viktiga framsteg för att befästa den offentliga åklagarens oberoende från de verkställande myndigheterna sedan 2017, utöver den konsolidering av rättsväsendets oberoende som anges i 2011 års konstitution, vilket banar väg för sättet för skapandet av den rättsliga myndighetens högsta råd 2017 i enlighet med de mest avancerade internationella standarderna för rättsligt oberoende, som även vissa europeiska länder fortfarande är långt ifrån att uppnå.

Rådet betonar domarnas engagemang för deras oberoende samt till skyddet av rättigheterna och friheterna och garantin för en rättvis rättegång, som en konstitutionell, juridisk och etisk plikt.

Rådet uttrycker sin iver att upprätthålla sin roll för att skydda rättsväsendets oberoende mot all inblandning och påtryckningar var de än kommer ifrån i enlighet med konstitutionen och med dess rättsakt, avslutar uttalandet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend