Anslut dig till vårt nätverk!

Myanmar

EU riktar in sig på åtgärder mot den burmesiska militären

publicerade

on

Demonstranter i burma

Efter militärkuppet i Myanmar / Burma den 1 februari 2021 krävde EU: s utrikesministrar i dag (22 februari) avskalning av den nuvarande krisen med ett omedelbart slut på undantagstillståndet, återställandet av den legitima civila regeringen och öppnandet av det nyvalda parlamentet. EU säger att det står med det burmesiska folket.

De uppmanade på nytt militärmyndigheterna att omedelbart och villkorslöst släppa president U Win Myint, statsrådgivare Daw Aung San Suu Kyi och alla dem som har hållits kvar eller arresterats i samband med kuppen och sade att myndigheterna bör utöva maximal återhållsamhet och avstå från användningen av våld.

Medan EU är redo att stödja dialogen med alla viktiga intressenter för att lösa situationen, uppgav rådet att EU är redo att anta restriktiva åtgärder riktade till dem som är direkt ansvariga för militärkuppet och deras ekonomiska intressen. 

Annons

Trots att slutsatserna säger att EU kommer att fortsätta att se över alla sina politiska verktyg när situationen utvecklas, inklusive sin politik för utvecklingssamarbete och dess handelspreferenser, gjorde EU: s höga representant Josep Borrell det klart att han var emot att avbryta 'allt utom vapen' handelsavtal eftersom det skulle skada befolkningen, särskilt kvinnor, och inte skulle påverka militären. Han sa att det var bättre att rikta in sig på militären och dess ekonomiska intressen.

EU kommer att fortsätta att tillhandahålla humanitärt bistånd och kommer att försöka undvika åtgärder som kan påverka Myanmars folk negativt, särskilt de människor som befinner sig i de mest utsatta omständigheterna.

Annons

Myanmar

EU anslår ytterligare 9 miljoner euro för att stödja de mest utsatta i Myanmar efter statskuppet

publicerade

on

By

EU har intensifierat sitt svar för att hjälpa de behövande i Myanmar i samband med den senaste militärkuppet, med tilldelning av ytterligare 9 miljoner euro i humanitärt nödhjälp för att stödja de mest utsatta. Den kritiska förstärkningen av EU: s svar kommer utöver ett finansieringspaket på 11.5 miljoner euro som tillhandahölls i början av 2021 för att stödja viktiga humanitära behov och katastrofberedskap i landet, vilket innebär att EU: s humanitära bistånd i Myanmar uppgår till totalt 20.5 miljoner euro 2021 hittills.

Kommissionär för krishantering Janez Lenarčič sa: "Den våldsamma militära junta som har störtat den legitima regeringen i Myanmar har varit nådelös i att döda oskyldiga civila, i allvarliga kränkningar av internationell humanitär lag som förvärrar den redan allvarliga humanitära krisen som utsätts för fördrivna och konfliktdrabbade befolkningar EU fördömer de avskyvärda våldshandlingarna genom statskuppet och bekräftar under tiden sin vilja att fortsätta ge starkt humanitärt stöd genom sina humanitära partner direkt till den mest utsatta befolkningen, som också står inför återkommande naturliga faror som ytterligare ökar deras behov. Vid den här avgörande och pressande tiden visar EU upp för Myanmars folk genom att kraftigt öka sitt stöd till humanitärt bistånd. ”

Finansieringen kommer att användas för att tillgodose brådskande humanitära behov inom sektorerna akut hälsostöd, skydd, livsmedelssäkerhet och nödsituationer med flera sektorer. Genom denna ytterligare tilldelning ökar EU sin reaktionskapacitet i de konfliktområden där den är aktiv, och även i stadsmiljöer, där diskret våld har använts av Myanmars säkerhetsstyrkor. Tilläggsfinansieringen kommer också att ge humanitärt bistånd till dem som flyr strider mellan etniska väpnade grupper och de väpnade styrkorna i Myanmar, med medel avsatta för att hantera de växande regionala konsekvenserna av krisen, inklusive i Thailand. All humanitär finansiering från EU tillhandahålls i linje med de humanitära principerna mänsklighet, neutralitet, opartiskhet och oberoende och kanaliseras direkt genom icke-statliga organisationer, FN-byråer och Röda korset. EU tillhandahåller inte någon humanitär hjälp till de olagliga militära myndigheterna.

Annons

Bakgrund

Konflikter i Myanmar försvåras av omfattande brott mot internationell humanitär lag och mänskliga rättigheter, vilket resulterar i betydande humanitära behov. Mer än 336,000 600,000 människor i Myanmar har internt fördrivits, varav en stor majoritet befinner sig i situationer med långvarig förflyttning i staterna Rakhine, Kachin, Kayin och Shan, med begränsad tillgång till grundläggande tjänster. Uppskattningsvis 126,000 2012 Rohingya-personer är kvar i staten Rakhine, varav cirka XNUMX XNUMX är effektivt begränsade till läger eller lägerliknande miljöer som inrättades XNUMX och kan därför fortfarande inte röra sig fritt. Begränsad humanitär tillgång till flera områden hindrar internationella hjälporganisationers förmåga att tillhandahålla avgörande hjälp till människor i nöd. Återkommande naturliga faror ökar också sårbarheten hos människor som bor i katastrofutsatta områden.

Sedan 1994 har EU tillhandahållit 287 miljoner euro i humanitärt bistånd till Myanmar, med 19 miljoner euro fördelat 2020. EU arbetar med pålitliga och oberoende humanitära partner för att ta itu med skydd, mat, näring och hälsobehov hos de mest utsatta människorna, särskilt i Rakhine, Chin, Kachin och Shan stater. Efter våldet i augusti 2017 har EU intensifierat sitt humanitära bistånd i form av mat, näringsvård, hälso- och sjukvård, vatten och sanitet, samordning och skydd, inklusive minutbildning. De humanitära behoven ökar till följd av statskuppet den 1 februari 2021, eftersom säkerhetsstyrkorna använder oklanderligt våld mot civila och strider ökar mellan etniska väpnade grupper och Myanmars väpnade styrkor.

Annons

EU kommer att noggrant övervaka den humanitära situationen i Myanmar mot bakgrund av den senaste tidens utveckling för att vid behov öka den humanitära insatsen ytterligare.     

Mer

Myanmar Faktablad

Fortsätt läsa

Myanmar

EU godkänner Magnitsky-sanktioner mot kränkare av de mänskliga rättigheterna i Kina, Nordkorea, Libyen, Ryssland, Sydsudan och Eritrea

publicerade

on

Rådet beslutade idag (22 mars) att införa restriktiva åtgärder mot elva individer och fyra enheter som är ansvariga för allvarliga brott mot mänskliga rättigheter och kränkningar i olika länder runt om i världen. 

Det är andra gången EU använder sitt nya sanktionssystem för mänskliga rättigheter som inrättades den 7 december 2020. Första gången var förteckningen över fyra ryska individer kopplade till protesterna och arresteringen av Alexander Navalny.

De överträdelser som riktas mot idag inkluderar omfattande godtyckliga kvarhållanden av särskilt uigurer i Xinjiang i Kina, förtryck i Demokratiska folkrepubliken Korea, utomrättsliga mord och tvångsförsvinnanden i Libyen, tortyr och förtryck mot HBTI-personer och politiska motståndare i Tjetjenien. i Ryssland, och tortyr, utomrättsliga, sammanfattande eller godtyckliga avrättningar och mord i Sydsudan och Eritrea.

Annons

Enligt EU: s globala sanktionssystem för mänskliga rättigheter är de listade individerna och enheterna föremål för en frysning av tillgångar i EU. Dessutom är listade individer föremål för ett reseförbud till EU och EU-personer och enheter är förbjudna att tillhandahålla medel, direkt eller indirekt, för de listade.

Annons
Fortsätt läsa

Myanmar

Myanmars demonstranter samlas, oskadade av den värsta våldsdagen

publicerade

on

By

Många tusentals motståndare till Myanmars militärkupp den 1 februari marscherade på söndag i städer från norr till söder, oskadade av det blodigaste avsnittet i deras kampanj föregående dag när säkerhetsstyrkor öppnade eld mot demonstranter och dödade två, skriver Robert Birsel.

Tidigt på söndagen arresterade polisen en berömd skådespelare som ville ha stöd för oppositionen mot kuppen, sa hans fru, medan Facebook raderade militärens huvudsida enligt sina standarder som förbjuder uppmaning till våld.

Militären har inte kunnat stoppa demonstrationerna och en civil olydnadskampanj med strejker mot kuppen och kvarhållandet av den valda ledaren Aung San Suu Kyi och andra, även med ett löfte om ett nytt val och varningar mot oliktänkande.

Annons

I huvudstaden Yangon samlades tusentals på två platser för att skandera slagord, medan tiotusentals samlades fridfullt i den andra staden Mandalay, där lördagens mord ägde rum, säger vittnen.

I Myitkyina i norr, som har sett konfrontationer de senaste dagarna, lade människor blommor för de döda demonstranterna.

Stora folkmassor marscherade i de centrala städerna Monywa och Bagan, i Dawei och Myeik i söder och Myawaddy i öster, visade bilder.

Annons

”De siktade mot huvudet på obeväpnade civila. De siktade mot vår framtid, berättade en ung demonstrant i Mandalay för publiken.

Militär talesman Zaw Min Tun, som också är talesman för det nya militärrådet, har inte svarat på Reuters försök att kontakta honom per telefon för kommentar.

Han berättade på en presskonferens på tisdag att arméns handlingar låg inom konstitutionen och stöddes av de flesta, och han skyllde demonstranterna för att anstifta våld.

De mer än två veckors protester hade varit i stort sett fredliga, till skillnad från tidigare episoder av opposition under nästan ett halvt sekel av direkt militärstyrning till 2011.

Men om siffrorna på söndag är nöjda, ser våldet osannolikt ut att tysta motståndet.

"Antalet människor kommer att öka ... Vi kommer inte att sluta," sade protester Yin Nyein Hmway i Yangon.

Facebook tar ner huvudsidan för Myanmars militär

Problemet i Mandalay började med konfrontationer mellan säkerhetsstyrkorna och slående varvsarbetare.

Videoklipp på sociala medier visade att medlemmar av säkerhetsstyrkorna skjöt mot demonstranter och vittnen sa att de hittade de förbrukade patronerna med levande rundor och gummikulor.

FN: s särskilda rapportör för Myanmar Tom Andrews sa att han var förskräckt över de två dödarna i Mandalay, en av dem en tonårspojke.

”Från vattenkanoner till gummikulor till tårgas och nu härdade trupper som skjuter tomt mot fredliga demonstranter. Denna galenskap måste ta slut nu, sade han på Twitter.

Den statliga tidningen Global New Light of Myanmar sa att strejkarna saboterade fartyg och attackerade polisen med pinnar, knivar och katapulter. Åtta poliser och flera soldater skadades, heter det.

Tidningen nämnde inte dödsfallet men sa: "Några av de aggressiva demonstranterna skadades också på grund av säkerhetsåtgärderna som genomfördes av säkerhetsstyrkan i enlighet med lagen."

Suu Kyis National League for Democracy (NLD) fördömde våldet som ett brott mot mänskligheten.

En demonstrant för ung kvinna, Mya Thwate Thwate Khaing, blev den första döden bland antikuppdemonstranter på fredag. Hon sköts i huvudet den 9 februari i huvudstaden Naypyitaw.

Hundratals människor deltog i hennes begravning på söndag.

Militära medier sa att kulan som dödade henne inte kom från något vapen som polisen använde och så måste ha avfyrats av ett ”externt vapen”.

Armén säger att en polis har dött av skador som uppstått i en protest.

Armén tog makten efter att ha påstått bedrägeri i valet den 8 november som NLD svepte och höll Suu Kyi och andra kvar. Valkommissionen avfärdade bedrägeriklagomålen. Bildspel (5 bilder)

Facebook sa att det raderade militärens huvudsida, känd som Sanna nyheter, för upprepade överträdelser av dess standarder ”förbjuder uppmaning till våld och samordning av skada”.

Polisen arresterade skådespelaren Lu Min under de tidiga timmarna, sa hans fru, Khin Sabai Oo, på Facebook.

Lu Min har varit framträdande i demonstrationer och är en av sex kändisar som efter en anti-incitationslag för att uppmuntra tjänstemän att delta.

Gruppen Assistance Association for Political Prisoners sade att 569 personer har hållits kvar i samband med kuppen.

Västra länder som fördömde kuppen avvisade det senaste våldet.

USA: s utrikesdepartementets talesman Ned Price sa att USA var "djupt bekymrad".

Frankrike, Singapore och Storbritannien fördömde också våldet medan FN: s generalsekreterare Antonio Guterres sa att dödlig kraft var oacceptabel.

USA, Storbritannien, Kanada och Nya Zeeland har aviserat sanktioner med fokus på militärledare men generalerna har länge ryktat av sig utländskt tryck.

Suu Kyi står inför en anklagelse för att ha brutit mot en naturkatastroflag och för att ha importerat sex walkie-talkie-radioer olagligt. Hennes nästa domstol framträder den 1 mars

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend