Anslut dig till vårt nätverk!

Nordkorea

Nordkorea testar den första "strategiska" kryssningsmissilen med möjlig kärnkraft

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Nordkorea genomförde framgångsrika tester av en ny långdistanskryssningsmissil under helgen, uppger statliga medier på måndagen (13 september), sett av analytiker som möjligen landets första sådana vapen med kärnvapenförmåga, skriva Hyonhee Shin och Josh Smith.

Missilerna är "ett strategiskt vapen av stor betydelse" och flög 1,500 km innan de träffade sina mål och föll i landets territorialvatten under testerna på lördag och söndag, sade KCNA.

Det senaste testet markeras stadiga framsteg i Pyongyangs vapenprogram mitt i en störning över samtal som syftar till att avveckla norrns kärnvapen- och ballistiska missilprogram i gengäld för USA: s sanktioner. Samtalen har avstannat sedan 2019.

Annons

Nordkoreas kryssningsmissiler genererar vanligtvis mindre intresse än ballistiska missiler eftersom de inte uttryckligen är förbjudna enligt FN: s säkerhetsråds resolutioner.

"Detta skulle vara den första kryssningsmissilen i Nordkorea som uttryckligen betecknas som en" strategisk "roll", säger Ankit Panda, en senior kollega vid den amerikanska Carnegie Endowment for International Peace. "Detta är en vanlig eufemism för kärnkraftsanpassade system."

Det är oklart om Nordkorea har bemästrat den teknik som behövs för att bygga stridsspetsar som är tillräckligt små för att kunna bäras på en kryssningsmissil, men ledaren Kim Jong Un sa tidigare i år att utveckling av mindre bomber är ett toppmål.

Annons

De två koreanerna har fastnat i ett accelererande vapenkapplöpning som analytiker befarar kommer att göra lämna regionen fylld med kraftfulla nya missiler.

Sydkoreas militär avslöjade inte om den hade upptäckt Nordens senaste tester, men sade på måndagen att den genomförde en detaljerad analys i samarbete med USA.

Den amerikanska militärens Indo-Pacific Command (INDOPACOM) sa att de var medvetna om rapporterna och samordnade med sina allierade och partners.

"Denna aktivitet belyser (Nordkoreas) fortsatta fokus på att utveckla sitt militära program och hoten mot sina grannar och det internationella samfundet", säger INDOPACOM i ett uttalande.

Rodong Sinmun, det regerande arbetarpartiets officiella tidning, körde bilder på den nya kryssningsmissilen som flög och avfyrades från en transportör-erektor-launcher.

Testet ger "strategisk betydelse av att ha ett annat effektivt avskräckningsmedel för att på ett mer pålitligt sätt garantera säkerheten i vår stat och starkt innehålla de fientliga styrkornas militära manövrar", säger KCNA.

Det sågs som norrens första missiluppskjutning efter att det testade en ny taktisk kortdistans ballistisk missil i mars. Nordkorea genomförde också ett kryssningsmisseltest bara timmar efter att USA: s president Joe Biden tillträdde i slutet av januari.

Jeffrey Lewis, en missilforskare vid James Martin Center for Nonproliferation Studies, sa att kryssningsmissiler med mellanliggande räckvidd var inte mindre ett hot än ballistiska missiler och var en ganska allvarlig förmåga för Nordkorea.

"Detta är ett annat system som är utformat för att flyga under missilförsvarsradarer eller runt dem", sa Lewis på Twitter.

Kryssningsmissiler och kortdistans ballistiska missiler som kan vara beväpnade med antingen konventionella eller kärnvapenbomber är särskilt destabiliserande vid konflikter eftersom det kan vara oklart vilken typ av stridsspets de bär, säger analytiker.

Kim Jong Un verkade inte ha deltagit i testet, och KCNA sa att Pak Jong Chon, medlem i Arbetarpartiets mäktiga politbyrå och sekreterare i dess centralkommitté, övervakade det.

Det avskilda Norra har länge anklagat USA och Sydkorea för "fientlig politik" mot Pyongyang.

Avslöjandet av testet kom bara en dag innan de främsta kärnkraftsförhandlarna från USA, Sydkorea och Japan träffas i Tokyo för att undersöka sätt att bryta motståndet med Nordkorea. Läs mer.

Kinas utrikesminister, Wang Yi, är också planerad att besöka Seoul idag (14 september) för samtal med sin motsvarighet, Chung Eui-yong. Läs mer.

Bidens administration har sagt att den är öppen för diplomati för att uppnå Nordkoreas avveckling, men har inte visat någon vilja att lindra sanktioner.

Sung Kim, USA: s sändebud för Nordkorea, sade i augusti i Seoul att han var redo att träffa nordkoreanska tjänstemän "var som helst, när som helst." Läs mer.

En reaktivering av interkoreanska hotlines i juli väckte förhoppningar om att förhandlingarna skulle återupptas, men Norden slutade svara på samtal när årliga militära övningar mellan Sydkorea och USA började förra månaden, vilket Pyongyang hade varnat för att kunna utlösa en säkerhetskris. Läs mer.

Under de senaste veckorna blev Sydkorea den första icke-kärnvapenstaten att utveckla och testa en ubåtslanserad ballistisk missil.

Nordkorea

Nordkorea skjuter två ballistiska missiler mot Östsjön, säger South

publicerade

on

Nordkorea har avlossat två ballistiska missiler utanför dess östkust, har Sydkoreas militär bekräftat, skriver BBC.

Japan rapporterade också att ett objekt avlossades och att det kan ha varit en ballistisk missil.

Japans premiärminister Yoshihide Suga har kallat lanseringen "upprörande" och säger att den hotar fred och säkerhet i regionen.

Annons

Det är det andra vapentestet Nordkorea har genomfört den här veckan, varav det första är en kryssningsmissil.

Det är inte klart exakt var de ballistiska missilerna var avsedda för eller deras flygområde, men Sydkoreas gemensamma stabschef sa att dess militär upprätthöll "en fullständig beredskapshållning i nära samarbete med USA".

Ballistiska missiltester strider mot FN: s resolutioner som syftar till att stävja norrns kärntekniska verksamhet.

Annons

De kan bära antingen kärnvapen eller konventionella stridsspetsar och klassificeras efter hur långt de kan resa - längst av dem är en interkontinental ballistisk missil (ICBM).

Nordkorea har tidigare testat ICBM som sägs kunna nå nästan hela Västeuropa och ungefär hälften av USA: s fastland.

På måndagen testade Nordkorea en långdistanskryssningsmissil som kunde träffa stora delar av Japan och kallade det "ett strategiskt vapen av stor betydelse".

Academy of National Defense Science genomför långdistansmätningar för kryssningsmissiler i Nordkorea, som bilden visar i denna kombination av odaterade foton från Nordkoreas koreanska Central News Agency (KCNA) den 13 september 2021
Nordkorea hade bara några dagar tidigare testat en långdistanskryssningsmissil

Experter säger att kryssningsmissilen eventuellt kan bära ett kärnvapenspets.

FN: s säkerhetsråd förbjuder inte test av kryssningsmissiler. Men den anser att ballistiska missiler är mer hotfulla eftersom de kan bära större och kraftfullare nyttolaster, ha en mycket längre räckvidd och kan resa snabbare

Nordkorea står inför matbrist och en allvarlig ekonomisk kris - vilket ställer frågor om hur det fortfarande kan utveckla vapen.

Landet har tillbringat mer än ett år isolerat. Det avbröt mest handel med sitt närmaste allierade Kina för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Kinas utrikesminister har på onsdagen samtal med sin sydkoreanska motsvarighet i Seoul.

Nordkoreas vapenprogram och avstängda förhandlingar om avkärning kommer sannolikt att stå på agendan.

I mars i år trotsade Pyongyang sanktioner och testade ballistiska missiler, vilket utlöste en stark tillrättavisning från USA, Japan och Sydkorea.

Och förra månaden sa FN: s atombyrå att Nordkorea tycktes ha startat om en reaktor som skulle kunna producera plutonium för kärnvapen och kallade det en "djupt oroande" utveckling.

Fortsätt läsa

Nordkorea

Nord- och Sydkorea i samtal om toppmötet, återupptar kontaktkontoret

publicerade

on

By

En vy av en explosion av ett gemensamt kontaktkontor med Sydkorea i gränsstaden Kaesong, Nordkorea på denna bild från Nordkoreas koreanska centrala nyhetsbyrå (KCNA) den 16 juni 2020. KCNA via REUTERS

Nord- och Sydkorea diskuterar för att återuppta ett gemensamt kontaktkontor som Pyongyang rivdes förra året och hålla ett toppmöte som en del av ansträngningarna för att återställa förbindelserna, sa tre sydkoreanska regeringskällor med kunskap om saken. skriva Hyonhee Shin, David Brunnstrom i Washington och Tony Munroe i Peking.

Sydkoreas president Moon Jae-in och den nordkoreanska ledaren Kim Jong Un har undersökt sätt att förbättra ansträngda band genom att utbyta flera brev sedan april, säger källorna på villkor av anonymitet på grund av diplomatisk känslighet.

Diskussionerna signalerar en förbättring av banden som har försämrats det senaste året efter tre ledares toppmöten 2018 lovade fred och försoning.

Annons

Interkoreanska samtal kan också hjälpa till att starta om stoppade förhandlingar mellan Pyongyang och Washington syftar till att avveckla Nordens kärnkrafts- och missilprogram i gengäld för sanktionslindring.

Frågan är nyckeln för Moon, som står inför avtagande stöd under sitt sista år i ämbetet. Moon satsade sitt arv på att förbättra relationerna med Nordkorea och hjälpte till att skapa historiska möten mellan Kim och USA: s president Donald Trump 2018 och 2019.

De två Korea, fortfarande tekniskt i krig efter konflikten 1950-53, slutade i ett eldupphör, på tisdag återanslutna hotlines norr avbröts i juni förra året.

Annons

Båda sidor diskuterar återuppbyggnad av sitt gemensamma kontaktkontor vid vapenvåldsbyn Panmunjom vid gränsen, säger två källor. Pyongyang förstörde spektakulärt det tidigare kontoret i sin gränsstad Kaesong 2020.

De söker också ett toppmöte mellan Moon och Kim, men ingen tidsram eller andra detaljer har tagits upp på grund av koronaviruspandemin, säger källorna.

Nordkorea har inte bekräftat några COVID-19-fall, men det stängde gränserna och införde strikta förebyggande åtgärder och såg pandemin som en fråga om nationell överlevnad.

"Samtalen pågår fortfarande och COVID-19 borde vara den största faktorn", sa en källa. "Ett ansikte mot ansikte är det bästa, men förhoppningsvis blir situationen bättre."

Moon's office hänvisade till en briefing på tisdag av hans presssekreterare, Park Soo-hyun, som sa att frågan om att återställa kontaktkontoret skulle diskuteras och att ledarna inte har flyttat planer för något toppmöte hittills.

En andra källa sa att ett virtuellt toppmöte kan vara ett alternativ beroende på om Nordkorea balar vid ett möte personligen på grund av COVID-19.

"Om vi ​​kan göra det och norr har den förmågan, skulle det göra stor skillnad och öppna så många möjligheter, något för att starta om samtal med USA."

Nordkorea, som inte har hållit några möten med utländska medborgare sedan pandemin började, begränsar tillgången till media utanför, och dess uppdrag till FN var inte tillgängligt för kommentarer.

Moon hade efterlyst en återupplivning av hotlines och erbjöd ett videotoppmöte med Kim, men Pyongyang hade tidigarey svarade offentligt med hård kritikoch sa att den inte hade för avsikt att prata med Seoul.

Den första källan sa att Moon och Kim har utbytt "uppriktiga" brev vid mer än tio tillfällen, vilket ledde till att en kommunikationskanal öppnades mellan Seouls underrättelsetjänster och Kims syster, Kim Yo Jong.

Trots "upp-och nedgångar" i samråden enades parterna över helgen om att återaktivera hotlines som ett första steg.

Kims drag återspeglade en villighet att svara på amerikanska övertagningar för samtal, eftersom president Joe Bidens administration lovade ett praktiskt tillvägagångssätt, inklusive att inte utse en sändebud för nordkoreanska människorättsfrågor, sade källan.

"Det fanns några synliga element, inklusive att driva en stegvis handling-för-handling-strategi, i stället för en stor affär, och att utse en kärnvapenförhandlare, istället för en mänsklig rättighetsutsändare," sade källan. "När allt kommer omkring har Washington avslöjat sin politik och norr kan inte bara sitta ledig, så interkoreanska band kom upp som utgångspunkt."

USA: s ambassad i Seoul avvisade kommentar och hänvisade frågor till utrikesdepartementet, som inte omedelbart svarade på förfrågningar om kommentarer.

USA: s utrikesminister Antony Blinken sa i juni att Biden-administrationen var fast besluten att utse en nordkoreas mänskliga rättighetsutsändare men erbjöd inte en tidslinje.

Washington stöder interkoreanskt engagemang, och diplomati är avgörande för att uppnå fullständig avkärnning och bestående fred på den koreanska halvön, sade en talesman på tisdagen och välkomnade öppnandet av hotlines.

En tredje källa sa att de två koreanerna bara tillkännagav hotline-öppnandet igen eftersom det gjordes små framsteg med andra frågor, inklusive hur norr skulle be om ursäkt för att spränga kontaktkontoret.

Nordkorea drabbades av pandemin och förra årets tyfoner och står inför den värsta ekonomiska krisen sedan en hungersnöd på 1990-talet som dödade så många som 3 miljoner.

Emellertid har få dödsfall rapporterats på grund av hunger, sade den första källan, hjälpt av kinesiskt bistånd och frisläppandet av militär- och nödreserver.

Nordkorea förväntas återuppta handeln med Kina redan i augusti, med lasttågstjänster, efter att ha planerat att göra det i april, främst på grund av oro över mer smittsamma COVID-19-varianter, säger källan.

Pekings utrikesministerium svarade inte omedelbart på en begäran om kommentarer, och samtal till den kinesiska ambassaden i Seoul besvarades inte.

Fortsätt läsa

Nordkorea

Dataskydd: Europeiska kommissionen inleder en process för antagande av adekvat beslut för Republiken Korea

publicerade

on

Kommissionen har inlett processen mot antagande av beslutet om lämplighet för överföring av personuppgifter till Republiken Korea. Det kommer att täcka överföringar av personuppgifter till Republiken Koreas kommersiella operatörer samt offentliga myndigheter. Om det antas skulle detta beslut ge européer ett starkt skydd av deras personuppgifter när de överförs till Republiken Korea. Samtidigt skulle det komplettera Frihandelsavtal mellan EU och Korea (FTA) och öka samarbetet mellan EU och Republiken Korea som ledande digitala makter.

Handelsavtalet har lett till en betydande ökning av den bilaterala handeln med varor och tjänster. Att säkerställa det fria flödet av personuppgifter till Republiken Korea genom ett adekvat beslut baserat på en hög nivå av dataskydd kommer att stödja detta handelsförhållande till nästan 90 miljarder euro. Förslaget till adekvat beslut publicerades och överfördes till kommissionen Europeiska dataskyddsnämnden (EDPB) för sitt yttrande. Under de senaste månaderna har kommissionen noggrant bedömt Republiken Koreas lagstiftning och praxis för skydd av personuppgifter, inklusive reglerna om offentliga myndigheters tillgång till uppgifter. Den drar slutsatsen att Republiken Korea säkerställer en i huvudsak likvärdig skyddsnivå som den som garanteras enligt Allmän uppgiftsskyddsförordning (GDPR). Pressmeddelandet finns tillgängligt nätet.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend