Anslut dig till vårt nätverk!

Nordkorea

Nordkorea: EU sanktionerar ytterligare nio individer och organisationer för att vara delaktiga i illegala vapenprogram och stödja Rysslands krig i Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska unionens råd har sanktionerat ytterligare sex personer och tre organisationer för sanktionsundandragande aktiviteter utförda av Nordkorea (Demokratiska folkrepubliken Korea: DPRK) som kan generera medel för dess illegala kärnvapen- och ballistiska missilprogram. Rådet ser dessa aktiviteter som en kränkning av och med flagrant ignorering av de relevanta resolutionerna från FN:s säkerhetsråd, och även relaterade till det militära stöd som Nordkorea ger till Rysslands krig mot Ukraina.

De inriktade kommer att bli föremål för en frysning av tillgångar och tillhandahållande av medel eller ekonomiska resurser, direkt eller indirekt, till eller till förmån för de listade är förbjudet. Dessutom kommer ett reseförbud till EU att gälla för de listade personerna. EU är fast beslutet att förhindra flödet av komponenter, finansiering och kunskap som kan användas av Nordkorea för att stödja utvecklingen av dess program för kärnvapen, massförstörelsevapen och ballistiska missiler.

EU uppmanar Nordkorea att upphöra med destabiliserande åtgärder, uppfylla sina skyldigheter enligt internationell rätt och återuppta dialogen med relevanta parter. Beslutet innebär att det totala antalet fysiska personer och juridiska personer som listas autonomt av EU till 77 individer och 20 organisationer. Detta kommer utöver alla relevanta resolutioner från FN:s säkerhetsråd om sanktioner kopplade till Nordkoreas illegala program i EU-lagstiftningen, som EU också har införlivat.

Från 1 januari 2024 till 30 maj 2024 avfyrade Nordkorea minst 22 ballistiska missiler. EU har upprepade gånger fördömt Nordkorea för sådana aktiviteter och uppmanat Pyongyang att upphöra med dessa olagliga och farliga uppskjutningar, som uppenbart bryter mot FN:s säkerhetsråds resolutioner och undergräver internationell fred och säkerhet samt den globala icke-spridningsregimen.

Vidare fördömde Europeiska rådet det fortsatta militära stödet till Rysslands anfallskrig från Nordkorea, Vitryssland och Iran i sina slutsatser av den 15 december 2023 och uppmanade i sina slutsatser av den 22 mars 2024 att förbereda ytterligare sanktioner mot dem. av restriktiva åtgärder infördes efter FN:s säkerhetsråds resolution 1718 (2006), som antogs kort efter Nordkoreas första kärnvapenprov den 9 oktober 2006.

FN:s säkerhetsråd har upprepade gånger antagit nya åtgärder och utökat befintliga sedan dess. Under 2016 antog EU:s råd ytterligare, autonoma restriktiva åtgärder mot Nordkorea, som komplement till FN:s sanktioner, med motiveringen att Nordkoreas agerande utgör ett allvarligt hot mot internationell fred och säkerhet i regionen och utanför.

Annons

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend