Anslut dig till vårt nätverk!

Irland

Oroande tider för fackföreningar i Nordirland

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den brittiska regeringen är under press från EU att genomföra en nyckelkomponent i Nordirlandprotokollet i början av juli. För fackföreningsmedlemmar i Nordirland kan de kommande veckorna se en återgång till våld i provinsen eller ett församlingsval som kan markera början på slutet på traditionell regionalpolitik som Ken Murray rapporterar från Dublin.

Det har varit ett turbulent par månader i Nordirland. Den första ministern och ledaren för det demokratiska unionistpartiet Arlene Foster (avbildad) sköts förra månaden i en förödmjukande kupp av högerkollegor som kände att hon inte var tuff nog med premiärminister Boris Johnson vars regering godkände Nordirlandsprotokollet med EU i december förra året.

Foster efterträddes som partiledare av den gudälskande högerkanten Edwin Poots.

En nådig men tydligt sårad Arlene Foster underhöll roade journalister vid ett möte i British-Irish Council i County Fermanagh förra veckan när hon sammanfattade sin blåmärkesupplevelse genom att bryta sig in i en Frank Sinatra-sång och sjunga "That's life. Det är vad alla människor säger. Du rider högt i april, skjuts ner i maj ... ”

Protokollet, som är en del av det brittiska utträdesavtalet från EU, har resulterat i långa hamnkontroller av varor och husdjur som kommer in i Nordirland från GB.

Som pro-brittiska fackföreningspersoner i Nordirland ser det, skapar handelsprotokollet en imaginär gräns i Irländska havet och psykologiskt flyttar provinsen ett steg närmare ett ekonomiskt enat Irland och isolerar det ännu längre från Storbritannien!

Arga brittiska fackföreningsmedlemmar från arbetarklassområden i Nordirland, allmänt kända som lojalister, har varit ute på gatorna och protesterat varannan natt och protesterar mot protokollet eftersom de tycker att London säljer ut dem för ett eventuellt förenat Irland, en möjlighet de helt motsätter sig .

Annons

Med Arlene Foster som formellt lämnar denna vecka kommer det regionala parlamentet i Stormont i Belfast att försöka utnämna en ny första minister.

Den dominerande DUP kommer att nominera Paul Givan men enligt reglerna i Nordirland kommer den irländska Sinn Féin att ha sju dagar på sig att utse en biträdande första minister, som i detta fall kommer att vara den sittande Michelle O'Neill.

Givan kan inte ha jobbet om inte Michelle O'Neill får stöd från sin sida. Det är här saker kan bli svåra för alla parter.

I slutet av 2006 kom den dåvarande DUP-ledaren pastorn Ian Paisley överens med Sinn Féin, bland annat som en del av priset för att komma in i makten 2007, om att införa en irländsk språkakt.

Efter 15 år har DUP infört alla metaforiska vägar för att förhindra att lagen införs för att säkerställa att Nordirland inte övervinns med gaeliska ord.

Som DUP ser det skulle införandet av en sådan lag göra Nordirland lite mer irländskt, lite mindre brittiskt och skulle ses av fackföreningar som ännu ett steg i steg mot ett enat Irland.

I fråga denna vecka kommer Sinn Féin att söka en garanterad tidslinje från DUP för införandet av lagen, annars är det osannolikt att stödja Paul Givan för toppjobbet.

Fackföreningsmedlemmar kanske insisterar på en kulturell lag som skulle ge lagligt befordran till det obskyra Ulster-Scots-språket som inte har någon profil alls!

En DUP-källa berättade för Irish Sunday Times i helgen att "Antingen Sinn Féin mildrar sin ståndpunkt [på lagen], vilket jag tvivlar på kommer att hända, annars kommer det inte att finnas någon nominering till första minister."

Om DUP avslår uppmaningen att endast införa Irish Language Act, kommer Nordirlands parlament eller församling att avbrytas för sjätte gången sedan 2000 med ett val som troligt resultat.

Om ett val äger rum är det mycket troligt att Sinn Féin kommer fram med det högsta antalet platser för första gången sedan britterna delade Irland 1921 men efterföljande förhandlingar om att bilda ett nytt parlament skulle sannolikt vara fast i att lösa det mycket fråga som tvingade den att kollapsa i första hand!

År 2017 vann den brittiska DUP 28 platser i Nordirlands församlingsval medan den pro-irländska Sinn Féin vann 27.

En LucidTalk opinionsundersökning publicerad i The Belfast Telegraph förra månaden avslöjade att Sinn Féin hade 25% av det populära stödet medan DUP hade sjunkit till 16%, en häpnadsväckande uppenbarelse som antyder att de dominerande dagarna av unionism i Nordirland är över!

Någon annanstans kommer Nordirland att nå toppen av marsningssäsongen 2021 när Orange Order-flöjtband paraderar på gatorna i provinsens städer, byar och byar för att fira den protestantiska kung Williams symboliska seger över den katolska kungen James vid Slaget vid Boyne 1690.

Om det är något att gå med gatomarscher under de senaste månaderna, kan dessa Orange Order-parader utnyttjas till våldsnivå för att skicka ett fientligt meddelande till London att lojalister och fackföreningsmedlemmar inte kommer att acceptera Nordirlandsprotokollet, som de säger isolerar dem från GB och hotar deras brittiska identitet.

Under tiden upphör den så kallade "respitperioden" vid import av vissa kylda kött till Nordirland från GB den 30 juni.th, en utveckling som kan få allvarliga konsekvenser för livsmedelsförsörjning och affärsverksamhet!

Avslutningen på denna nådeperiod har sett att EU indikerar att det inte kommer att röra tillbaka på förflyttningen av kylt kött från GB till NI, där den enda möjliga kompromissen är en där den brittiska regeringen går med på att klättra ner och anpassa sina livsmedelsproduktionsstandarder till samma nivå som Europeiska unionen som var fallet före Brexit.

Tala till Sky News, Sade premiärminister Boris Johnson: "Om protokollet fortsätter att tillämpas på detta sätt, kommer vi uppenbarligen inte att tveka att åberopa artikel 16, som jag har sagt tidigare", en åtgärd som skulle kunna se att den brittiska regeringen ensidigt avbryter sin verksamhet av Nordirlandsprotokollet och skulle sannolikt mötas av en ömsesidig åtgärd från Bryssel! "

Ett sådant steg skulle framkalla upprördhet i Bryssel, Dublin och Washington där Joe Bidens stöd för Irland senare är väl dokumenterat.

Med DUP under press att införa den irländska språklagen eller möta valkonsekvenser, lojalister som hotar våld och Boris Johnson får höra att vissa kylda kött inte kan komma in i EU från Storbritannien den 1 juli, alla ögon kommer att vara riktade mot Belfast, Bryssel och London under de kommande veckorna för att se vem som medger först.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend