Anslut dig till vårt nätverk!

Irland

Irländska offergrupper för att lobbya USA: s president

DELA MED SIG:

publicerade

on

Förslaget från den brittiska regeringen att upphöra med alla utredningar, rättegångar och rättsliga åtgärder mot det dunkla beteendet hos sina soldater i Nordirland mellan 1969 och 1998 har orsakat raseri. Familjer till de som dog av pistoler och bomber från brittiska soldater såväl som irländska och brittiska terrorister är fast beslutna att Boris Johnson inte får komma undan med denna utveckling, som undergräver alla principerna för rättvisa i ett modernt demokratiskt samhälle och står för att släppa sina arméveteraner ur kroken. Som Ken Murray rapporterar från Dublin, ett antal offergrupper ser ut till att lobbya USA: s president Joe Biden (avbildad) i hopp om att han kommer att luta sig mot den brittiska premiärministern för att dra tillbaka.

Vissa läsare kan tycka att det är extraordinärt att familjer till de som dog i konflikten 23 år efter undertecknandet av det brittisk-irländska fredsavtalet 1998 och upphörde med ett formellt slut på 'The Troubles', är fortfarande dyra, frustrerande och långvariga juridiska åtgärder mot den brittiska regeringen som söker ersättning men, ännu viktigare, svårfångade svar!

Den brittiska arméns roll i några av de mest fruktansvärda morden under konflikten inkluderar blodbadmordet 1972 i Derry City där 14 oskyldiga offer dödades av soldater från fallskärmsregementet.

Annons

Inte bara gjorde britterna en röra av sin förklaring till morden, men Lord Widgery ljög i sin efterföljande rapport för världen och sa att [de [brittiska] soldaterna hade skjutits på först "!

Hans dåliga försök till en vitkalkningsrapport resulterade i att IRA-nummer svällde bortom dess vildaste drömmar, vilket hjälpte till att förlänga en konflikt som fortfarande var i dess tidiga dagar.

Efter ett ihållande tryck på på varandra följande brittiska regeringar gav en andra Bloody Sunday-undersökning som varade 12 år på 5,000 sidor under ledning av Lord Saville och kostade den brittiska skattebetalaren knappt 200 miljoner pund, ett annat resultat och sade att skjutningen av oskyldiga offer var '' oberättigat ''. i premiärminister David Cameron utfärdade en offentlig ursäkt i Underhuset i juni 2010.

Under tiden har framväxten att vissa brittiska soldater och MI5-officerare arbetat tillsammans med terrorister i Ulster Volunteer Force för att mörda riktade irländska republikaner sett ett växande antal katolska familjer som söker svar om de kontroversiella morden på sina nära och kära.

Inte överraskande har britterna spelat hårdboll i alla efterföljande rättsliga åtgärder.

Som Stephen Travers, en överlevande från massakern i Miami Showband 1975, som ses på Netflix, berättade Newstalk radio i Dublin förra veckan, ”spelar den brittiska etablissemanget det långa spelet genom att tillämpa de tre D: erna, förneka, fördröja och dö.”

Med andra ord, om den brittiska regeringen kan dra ut det växande antalet rättsliga åtgärder som de står inför från offrens familjer, är sannolikheten att de antingen tar tvister eller de brittiska soldaterna som försvarar sig själva kommer att vara döda när de gå in till domstolen och annullera motiveringen för ett sådant fall, och släpp därför britterna för sina påstådda mord!

Under de senaste månaderna har trycket ökat på britterna att komma till rätta med sina olagliga aktiviteter efter att en kriminalvårdare i maj förra året beslutade att tio katoliker som dödades av Her Majestys armé i Ballymurphy Belfast 1971 var helt oskyldiga.

Ballymurphy-upptäckten har gett företräde som fram till förra veckan var en förlägenhet och ekonomiskt kostsam för Londons regering, en som har potential att avslöja att vissa element i den brittiska armén medvetet mördade oskyldiga irländska katoliker utan giltig anledning!

För att öka den frustration som upplevs av familjer som förlorade nära och kära i konflikten, meddelade Nordirlands offentliga åklagarmyndighet tidigare sin avsikt att dra tillbaka förfaranden mot två tidigare brittiska soldater - Soldat F för mordet på två män under den blodiga söndagen. 1972 och Soldat B för mordet på den 15-årige Daniel Hegarty sex månader senare, en signal kanske att den brittiska regeringen är beredd att gå långt för att skydda sin egen.

När Nordirlands utrikesminister Brandon Lewis tillkännagav förra veckan att det föreslås en preskriptionsfrist för att stänga alla utredningar, rättsliga åtgärder och förfaranden för att hantera åtgärder mot brittiska säkerhetstjänster såväl som katolska och protestantiska terroristgrupper, framkallade hans kommentarer upprördhet. över ön Irland.

För första gången på länge var brittiska fackföreningsmedlemmar och irländska nationalister i Nordirland överraskande enade en gång om samma fråga!

Irländska Taoiseach Micheál Martin sa "tillkännagivandet var oacceptabelt och utgjorde ett svek."

Den irländska utrikesministern Simon Coveney sa något mer diplomatiskt, ”den irländska regeringen har en helt annan uppfattning ... liksom NI: s politiska partier och offergrupper.

 ”Det här är inte ett fullbordat faktum”, Tillade han på Twitter. 

För att komplicera saken kom britterna faktiskt överens med den irländska regeringen vid 2014 års Stormont House-samtal för att hantera äldre frågor som försäkrade lidande familjer att deras respektive frågor skulle hanteras på ett tillfredsställande sätt.

Men förra veckans överraskande tillkännagivande av Brandon Lewis orsakade till och med ilska på oppositionsbänkarna i Westminster.

Shadow Statssekreterare för Nordirland, Labour MP, Louise Haigh sa att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson behövde förklara flytten ordentligt.

”Den här regeringen gav offren sitt ord [att] de skulle leverera de korrekta utredningar som nekats offer och deras familjer så länge.

"Att riva upp det löftet skulle vara förolämpande och att göra det utan den svagaste antydan till samråd med dem som förlorade nära och kära skulle vara häpnadsväckande okänsligt."

Under tiden letar offergruppen över Atlanten för att utöva politiskt tryck på britterna.

Dublinbaserade Margaret Urwin, som representerar "Rättvisa för de glömda", sa "Jag uppmanar den irländska regeringen att lobbya USA: s president Joe Biden.

"De har inget att förlora", sa hon.

Eugene Reaveys tre oskyldiga bröder dödades av UVF med stöd av skurkiga brittiska armépersonal i deras hem i södra Armagh i januari 1976.

Han leder tillsammans TARP - sannings- och försoningsplattformen - och har lovat att han fram till dagen han dör kommer att följa Londons regering till jordens ändar för att få rättvisa för sina bröder och de som mördats av den brittiska armén.

När han pratade med eureporter.co den här veckan sa han: ”Jag skriver till Nancy Pelosi, representanthusets talman och vädjar till henne att lobbya president Biden att luta sig mot britterna för att säkerställa att denna preskription inte genomförs.

”Nancy Pelosis svärson är irländsk och Joe Bidens förfäder var irländska. Vi har inflytelserikt stöd i Washington och vi strävar efter att använda det maximalt för att säkerställa att britterna inte kommer undan med den här.

"De har varit på det i århundraden och det är dags att deras lögner och onda gärningar äntligen exponeras för hela världen."

Margaret Urwin och Eugene Reaveys samtal faller sannolikt inte för döva öron.

Förra året när avtalet mellan EU och Storbritannien om utträde mot Brexit nådde en slutsats sa president Biden att han inte skulle stödja ett amerikanskt handelsavtal med London om brittiska åtgärder undergrävde fredsavtalet [långfredagen] 1998.

Det verkar som om det kan vara några obekväma månader framåt för de styva överläpparna i det brittiska etablissemanget.

Slutar:

Europeiska kommissionen

Kommissionen beskriver praktiska lösningar för läkemedelsförsörjning i Nordirland inom ramen för protokollet om Irland / Nordirland och för sanitära och fytosanitära åtgärder

publicerade

on

Den 26 juli offentliggjorde kommissionen en serie ”icke-papper” inom läkemedelsområdet och sanitära och fytosanitära åtgärder inom ramen för genomförandet av protokollet om Irland / Nordirland. Ett icke-papper specifikt om läkemedel innehåller kommissionens föreslagna lösning för att säkerställa en fortsatt långvarig leverans av läkemedel i Nordirland, från eller genom Storbritannien. Detta icke-papper delades med Storbritannien före åtgärdspaketet tillkännagavs av kommissionen den 30 juni 2021 för att ta itu med några av de mest angelägna frågorna i samband med genomförandet av protokollet i alla samhällen i Nordirland.

Vice president Maroš Šefčovič sa: ”Dessa lösningar har en otvetydig gemensam nämnare - de uppnåddes med det grundläggande syftet att gynna folket i Nordirland. I slutändan handlar vårt arbete om att säkerställa att de surt förvärvade vinsterna med långfredagsavtalet (Belfast) - fred och stabilitet i Nordirland - skyddas, samtidigt som man undviker en hård gräns på ön Irland och bibehåller integriteten för EU: s gemensamma Marknadsföra."

Lösningen på läkemedel innebär att EU ändrar sina egna regler inom ramen för protokollet, så att regleringsöverensstämmelsefunktioner för läkemedel som levereras till Nordirlandsmarknaden endast kan placeras permanent i Storbritannien, på vissa villkor som säkerställer att läkemedlen berörda inte distribueras ytterligare på EU: s inre marknad. De läkemedel som berörs här är främst generiska och receptfria produkter. Lösningen visar kommissionens åtagande gentemot folket i Nordirland och långfredagsavtalet (Belfast), med ett lagstiftningsförslag som förväntas tidigt på hösten för att kunna avsluta lagstiftningsprocessen i tid.

Annons

De andra icke-tidningarna som publiceras idag avser en lösning som kommissionen har identifierat för att underlätta förflyttningen av hjälphundar som följer med personer som reser från Storbritannien till Nordirland, och ett förslag från kommissionen att förenkla förflyttningen av boskap från Storbritannien till Nordirland. , och för att förtydliga reglerna för animaliska produkter från EU som flyttas till Storbritannien för lagring innan de skickas till Nordirland. Alla dessa dokument, som beskriver de flexibiliteter som kommissionen erbjuder, har delats med de brittiska och EU-medlemsstaterna och finns tillgängliga nätet.

Fortsätt läsa

Irland

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen stöder Irlands plan för återhämtning och motståndskraft

publicerade

on

Europeiska kommissionen har antagit en positiv bedömning av Irlands återhämtnings- och motståndskraftsplan. Detta är ett viktigt steg mot att EU betalar ut 989 miljoner euro i bidrag inom återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten. Denna finansiering kommer att stödja genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Irlands återhämtnings- och motståndskraftsplan. Det kommer att göra det möjligt för Irland att komma starkare ut ur COVID-19-pandemin.

Kommissionen bedömde Irlands plan utifrån kriterierna i RRF-förordningen. Rådet har nu som regel fyra veckor på sig att anta kommissionens förslag. RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i hela EU. A pressmeddelande, Q & A och faktablad finns tillgängliga online.

Annons
Fortsätt läsa

Irland

Växande oenighet över Micheál Martins ledarskap

publicerade

on

En avgrundsföreställning av Fianna Fáil-partiet i ett dubbelval i Dublin förra veckan har sett Micheál Martins (avbildad) ställning som Taoiseach eller premiärminister i den irländska regeringen blir alltmer hotad. Som Ken Murray rapporterar, hajar cirklar inom hans parti eftersom ett växande antal missnöjda back-benchers vill ha ett nytt ansikte för att vinna tillbaka förlorat stöd.

Det finns ett gammalt ordspråk som säger: "Håll dina vänner nära och dina fiender närmare."

Det är en fras som den irländska premiärministern eller Taoiseach Micheál Martin kan komma att tänka på under de kommande månaderna när han kommer under ökande tryck från sina egna led om han vill fortsätta leda sitt parti och regering.

Annons

Enligt favoriten att bli nästa partiledare Jim O'Callaghan TD, "Jag skulle ha trott att det är osannolikt att Micheál Martin 2025 skulle leda Fianna Fáil till ett val, det är bara min egen åsikt," sa han under helgen som den nuvarande koalitionsregeringen fortsätter sin kamp för att få ekonomin tillbaka på vägen efter Covids 19 härjningar.

Partiets stöd är nere och en kombination av Covid-trötthet, problem kring bostäder och en sluten ekonomi, misslyckande med att få ut sitt budskap eller det faktum att det ingick i en otänkbar trevägs koalition citeras som några av anledningarna till nedgång i stöd.

Den nuvarande irländska regeringen vars tjänstetid har dominerats av att hantera spridningen av Covid 19-viruset består för närvarande av ett unikt koalitionsarrangemang efter valet i februari 2020.

I valet till 160-sätet Dáil eller parlamentet fick Michaál Martins Fianna Fáil 38 mandater eller 22.2% av de nationella rösterna, Sinn Féin 37, Fine Gael 35, De Gröna 12 med en rad vänster- och oberoende som tog resten.

Efter mycket utforskning av de acceptabla alternativen för att bilda en ny regering gick Fianna Fáil, ledd av Micheál Martin, som beskriver sig själv som ett centrum-vänsterrepublikanskt parti, slutligen in i sitt kontor i juni 2020 med centrum-höger Fine Gael Party ledt av före detta Taoiseach Leo Varadkar.

Som en del av koalitionsavtalet driver Fianna Fáil och Fine Gael ett roterande Taoiseach-arrangemang. Martin är i toppjobbet fram till december 2022 när Leo Varadkar sedan kommer att efterträda honom inför införandet till nästa val.

En sådan koalition skulle ha varit otänkbar fram till nyligen eftersom båda motpartierna grundades för nästan 100 år sedan efter en bitter fientlig splittring från den gamla Sinn Féin över det anglo-irländska fördraget 1921 som såg brittiska splittring Irland och den pågående oron som följde .

Miljöpartiet är också en del av den nya koalitionen men är bara 'inne i tältet', så att säga, för att hålla dagens Sinn Féin ute!

Att säga Micheál Martins tid som Taoiseach har varit tuff skulle vara underuttalande av det.

För alla ledare över hela världen har Covid-19 och de efterföljande låsningsåtgärderna varit politiskt opopulära. I Irland har den härskande Fianna Fáil tagit något av ett slag från Covid-åtgärder i på varandra följande opinionsundersökningar på grund av förseningar i att återuppta ekonomin.

En Red C undersökning för Affärsposten tidningen förra månaden såg Fianna Fáil med 13 procent, en minskning med nästan hälften jämfört med sitt allmänna valprestanda 2020 medan motståndarna Fine Gael var upp till 30%.

Med ökat bråk bland FF-partiets back-benchers över dess framträdande i regeringen sågs det senaste vidvalet i den huvudsakligen välbärgade valkretsen Dublin Bay South av många som ett test för partiet och Micheál Martins popularitet hos en nedsliten väljar som har varit något husbunden sedan mars förra året på grund av Covid-begränsningar!

När rösterna räknades på fredagen förra gången i mellanvalet, fick både Fine Gael, som ursprungligen höll men tömde platsen och Fianna Fáil, något av en spark från de lokala väljarna med sätet som förvånansvärt gick till Ivana Bacik från Labour Party som bara fick 4.4% av de nationella rösterna förra året!

Fianna Fáil-kandidaten, Deirdre Conroy, fick 4.6% av rösterna, det värsta i partiets historia! FF: s nedgång i stöd var 9.2%!

Inte överraskande har ett antal av Micheál Martins missnöjda back-benchers som förbises för kabinettpositioner förra året, metaforiskt sett, skärpt sina knivar!

Jim O'Callaghan TD som var regissör för Deirdre Conroys olyckliga valkampanj pekade på skulden för föreställningen i Micheál Martins riktning.

På frågan om Taoiseach skulle leda Fianna Fáil till nästa val, om det skulle gå som planerat 2025, svarade O'Callaghan med subtil röst: "Vi måste tänka på det."

Barry Cowen TD, som blev avskedad av Micheál Martin som jordbruksminister förra året efter att det visade sig att han inte var helt på väg över en dryckekörning, gjorde det också klart att det är dags för hans chef att gå.

I ett uttalande till kolleger TD eller parlamentsledamöter, senatorer och parlamentsledamöter sa han att Fianna Fáils dystra andel av omröstningen var "alarmerande men konstigt, inte förvånande."

Han kallade vidare till ett speciellt möte i parlamentets parti under sommaren så att medlemmarna personligen kunde diskutera "de senaste dåliga resultaten och förra årets dystra allmänna val."

En annan partiuppror TD som kräver en förändring på toppen är Marc McSharry, vars far Ray var EU-kommissionär för jordbruk och landsbygdsutveckling mellan 1989 och 1993.

Frågade om Newstalk Radio i Dublin om huruvida Micheál Martin skulle avgå, sade Marc McSharry, ”ju tidigare desto bättre. Det är inte min preferens att han skulle leda oss till nästa allmänna val. ”

Ärenden har inte hjälpt de senaste månaderna för Micheál Martin med nyheten om att ett stort antal ungdomar nekas möjligheten att köpa hus på grund av en söt skatteavtal som gjorts av regeringen med kontanterika utländska gamfonder som ' Vi har "invaderat" den irländska marknaden och köpt upp nya bostadshus som de i sin tur hyr ut till uppblåsta priser till gifta par som desperat vill äga ett eget hem!

PR-fallet från detta har varit katastrofalt för regeringen men också för Martin eftersom han är den på Taoiseachs kontor.

Uppenbaringen har orsakat mycket ilska med yngre väljare från första och andra gången som känner att regeringen har övergivit dem, en utveckling som har bidragit till en drift i FF-stödet.

I efterdyningarna av byvalet i Dublin Bay, sa en trotsig Micheál Martin till journalister att han skulle leda sitt Fianna Fáil-parti till nästa allmänna val som är planerat till 2025.

"Mitt fokus är på regeringen och Irlands folk, att komma igenom Covid-19, är oerhört viktigt. Och det är min avsikt då [efter] första hälften av regeringen [när] vi gör övergången och jag blir Tánaiste [ställföreträdande ledare] och det är min avsikt att leda partiet till nästa val, "sa han.

Om Fianna Fáil inte ser en förbättring av opinionsundersökningarna under de kommande månaderna kan hans parti bestämma att det är dags för förändring på toppen.

Under tiden ser det ut som att det politiska snipet från missnöjda back-benchers i partiet kommer att fortsätta.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend