Anslut dig till vårt nätverk!

Allmänt

Långfredagsavtalets arkitekt David Trimble dör vid 77 år

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

David Trimble, en ledare i Nordirland som förhandlade fram ett historiskt fredsavtal med katolska rivaler för regionens protestantiska befolkning, har dött vid 77 års ålder, meddelade hans familj i måndags (25 juli).

Trimble var den första ministern i Nordirland i den maktdelningsregering som skapades genom 1998 års långfredagsavtal. Detta avtal var en viktig arkitekt bakom freden som avslutade nästan tre decennier av blodsutgjutelse.

Hans familj uppgav att han dog fridfullt efter en kort tids sjukdom.

"Gång på gång under förhandlingarna gjorde han de svåra valen framför det politiskt ändamålsenliga eftersom han trodde att framtida generationer förtjänar att växa upp utan våld och hat", sa expresidenten Bill Clinton i ett uttalande. Han beskrev Trimble som en ledare med mod, vision och principer.

John Hume, en irländsk nationalist, och Trimble tilldelades tillsammans Nobelpriset för 1998. De bidrog till att stoppa våldet som hade krävt 3,600 XNUMX människors liv mellan katolska nationalister som sökte enhet i Irland och pro-brittiska katoliker som ville stanna kvar i Förenta staterna Rike.

Micheal Martin, den irländska premiärministern, konstaterade att Trimbles Nobeltal till de "möjliga politikerna" sammanfattade nordirländarens prestationer under många decennier och svåra omständigheter som kulminerade med den "avgörande" och "modiga" roll han spelade under fredsförhandlingarna.

Boris Johnson, brittisk premiärminister, sa att han var "en gigant av brittisk och internationell politik" och berömde hans hårda beslutsamhet att förbättra politiken och för att kämpa för demokrati framför våld.

Annons

Trimble var utbildad advokat och föredrog akademin framför rättssalen. Hans första inhopp i nordirländsk politik var 1974 när han blev en hårdför politiker. Han hjälpte till att besegra tidiga försök till maktdelning, i ett avtal som föregick 1998 års överenskommelse.

Han gick med i det vanliga Ulster Unionist Party under slutet av 1970-talet och drog så småningom sitt parti in i förhandlingarna som ledde till långfredagsavtalet. Han sågs som en förrädare av många protestanter för sina handlingar.

Gerry Adams, före detta ledare för Sinn Fein, vars parti var den politiska flygeln den irländska republikanska armén, (IRA), fick skulden för hälften av dödsfallen i konflikten. Trimbles bidrag "kan inte underskattas"

David stod inför enorma utmaningar när han ledde Ulster Unionist Party under långfredagsavtalets förhandlingar. Han övertalade dock sitt parti att acceptera det. Han stödde avtalet, vilket är en ära till honom. "Jag tackar honom för detta", sa Trimbles ex-politiska fiende i ett uttalande.

Andra hänvisade till de politiska kostnader som Trimble och hans parti betalade i valnederlag av hårdföra fackföreningsmedlemmar. Trimble, som var UUP-ledare, avgick 2005 och tog ett år senare en livspeerage i House of Lords i Storbritannien. Där satt han till sin död.

Han stödde Storbritanniens beslut att inte gå med i Europeiska unionen och var uttalat emot handelsrestriktioner efter Brexit mellan Nordirland (och resten av Storbritannien) som har orsakat en ny kil mellan fackliga och nationalistiska politiker.

Simon Coveney, den irländska utrikesministern, sa att de som följde Trimble har ett delat ansvar för att fortsätta bygga vidare på det samhälle han skapade.

Tony Blair, en tidigare brittisk premiärminister, sa att Blairs bidrag till fredsprocessen var "omätligt, outplånligt och rent ut sagt oersättligt".

"Vi har förlorat i dag en vän och fiende som kommer att vara djupt saknad av alla."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

trend