Anslut dig till vårt nätverk!

Norra Irland

Nordirländska offers familjer känner rättvisa längre bort än någonsin

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Även om Långfredagsavtalet avslutade årtionden av blodsutgjutelse och våld i Nordirland, har det inte gett stängning för familjerna till mer än 3600 offer.

Avtalet angav att det var avgörande att ta itu med offrens lidande som en del av försoning.

Enligt familjerna till offren för den brittiska armén, pro-brittiska unionistiska militanter och nationalistiska militanter som sökte irländsk enhet som kämpade för att hålla Storbritannien enat, misslyckades lapptäcket av efterföljande åtgärder för att uppnå det målet.

Den brittiska regeringen föreslog lagstiftning för att amnestiera före detta soldater och andra individer som var inblandade i konflikten. De som fortfarande sörjer är rädda att allt hopp om att finna rättvisa och sanning kommer att försvinna för alltid.

Andrea Brown talade ut om hur fredsprocessen behandlat henne och andra nära och kära som har förlorat sina nära och kära.

Brown från Moira sa att det var väldigt, väldigt svårt att leva med vetskapen om att hela mitt liv förändrades av en kula, och att de ansvariga för det brottet aldrig kommer att möta rättvisa. Brown syftade på Erics mord 1983 av den irländska republikanska armén.

Brown ådrog sig skador i en IRA-bombattack som dödade sex soldater fem år senare. Hon bor nu i rullstol. Hon hoppas att den brittiska regeringen kommer att avsluta sina amnestiprogram.

Storbritannien hävdar att åtal relaterade till händelser upp till 55 år tillbaka är mindre sannolikt att leda till fällande domar. Lagstiftningen diskuteras för närvarande av lagstiftare för att få slut på konflikten.

Annons

Även om det har funnits några fall som har fallit samman de senaste åren, var den första ex-brittiske soldat som dömdes för ett brott sedan fredsavtalet. Han dömdes till villkorlig dom för dråp 1988 av en katolsk man.

Ytterligare utredningar och rättsfall fortsätter.

Storbritanniens planer kommer att åsidosätta ett avtal från 2014 som föreskrev fortsatta utredningar. Alla politiska partier i Nordirland, FN och Europarådet motsätter sig lagförslaget, liksom den irländska regeringen, offergrupper och Europarådet.

Amnesty Internationals biträdande direktör Grainne Teggart på Nordirland sa att "det leker med vad som är en mycket känslig bosättning här." Det kommer också att skapa ett farligt prejudikat internationellt.

Fortsätt

Alan McBride är projektledare på WAVE Trauma Centre. Denna största grupp över samhällen för människor som drabbats av "problemen" belyser det faktum att försoning har "bristats allvarligt" under de senaste 25 åren.

McBride upptäckte att striden är så lång att den utkämpas nu av barnbarn som aldrig har träffat farföräldern vars bortgång de vill återuppstå.

"Vissa människor vill ha sanning. Vissa människor vill ha rättvisa. Vissa människor vill bara ha erkännande och ekonomisk ersättning. Andra vill ha ett permanent minnesmärke. Han sa att vi behöver något som gör att alla dessa saker kan inträffa i samhället.

McBrides svärfar och fru Sharon dödades i en IRA attackera på en fiskaffär vid Belfasts Shankill Road, fem år innan fredsavtalet undertecknades.

McBride mindes scenen i helvetet när han tittade på bilder av Sharon och Zoe som barn och tittade tillbaka på de gamla fotografierna.

Han minns också sin frus "fantastiska leende" och "bländande blå ögon" som "sjunger som om de pratar till dig".

Eugene Reavey känner fortfarande smärtan av förlusten hans bröder, John Martin, Brian och Anthony. 1976 sköt ett lojalt gäng dem alla tre i Whitecross, en liten by i County Armagh.

John Martin, den äldste sonen, sköts 40 gånger. Han lämnades "som en trasdocka", enligt hans bror. En domstol i Nordirland beordrade 2019 en oberoende utredning av den möjliga samverkan mellan säkerhetspersonal och gänget som misstänktes för mordet.

"Det förändrar dig helt. Efter det litar du inte på någon," sa Reavey, nu i 70-årsåldern.

Cathy McIlvenny oroar sig för att årtionden av kampanj kan gå förlorade om en amnesti inte infördes. Lorraine McCausland våldtogs och mördades 1987 av sin bror. Hon sågs senast på en bar som ägs av lojalistiska militanter.

Craig, Lorraines son dödades av en annan lojalistgrupp 18 år senare.

"Jag tror att detta är vad regeringen vill. Familjer kommer att dö. Min far är borta, men min dotter kommer att fortsätta traditionen. McIlvenny sa att McIlvenny och McIlvenny känner att de är skyldiga varandra.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend