Anslut dig till vårt nätverk!

Norra Irland

Arbete måste göras, säger premiärminister Sunak 25 år efter fredsavtalet med Nordirland

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ett kvarts sekel sedan undertecknandet av ett fredsavtal som till stor del avslutade våldet i Nordirland, sa den brittiske premiärministern Rishi Sunak att ansträngningarna måste intensifieras för att återställa maktdelningsregeringen som är central för avtalet.

Långfredagsavtalet, som undertecknades i Belfast den 10 april 1998, anses vara ett av de mest betydelsefulla fredsavtalen under det sena 20-talet, som syftar till att få slut på tre decennier av sekteristiska stridigheter som dödade mer än 3,600 XNUMX människor.

Men freden har kommit Under belastning efter Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen och andra politiska kriser har överskuggat veckans högtidligheter.

USA: s president Joe Biden kommer att flyga till Nordirland på tisdagen för att delta i evenemang som markerar 25-årsjubileet av avtalet, en återspegling av den roll USA spelade i förmedlingen av avtalet.

"Det här är en överenskommelse som är född av partnerskap mellan de brittiska och irländska regeringarna och, som vi kommer att se från president Bidens besök denna vecka, fortsätter det att åtnjuta enormt internationellt stöd från våra närmaste allierade", sa Sunak i ett uttalande på måndagen.

"Men viktigast av allt, det är baserat på kompromisser i själva Nordirland. När vi ser framåt kommer vi att fira dem som tog svåra beslut, accepterade kompromisser och visade ledarskap - som visar tapperhet, uthållighet och politisk fantasi."

Arga över handelsregler efter Brexit som behandlade provinsen Nordirland annorlunda än resten av Storbritannien, har Demokratiska unionistpartiet, det största pro-brittiska partiet, bojkottat den maktdelande regering som är central för fredsavtalet för mer än ett år.

Annons

Förra månaden ökade Storbritanniens underrättelsetjänst MI5 hotnivå i Nordirland från inhemsk terrorism till "svår" - vilket betyder att en attack ansågs vara mycket sannolik.

Irlands premiärminister Irländske Leo Varadkar lovade på söndagen att intensifiera ansträngningarna med Sunak för att bryta det politiska dödläget i provinsen. Sunk sa att det var dags att hylla dem som säkrade avtalet från 1998 och reflektera över framstegen sedan dess, men också att fördubbla ansträngningarna.

"Vi är redo att arbeta med våra partners i den irländska regeringen och de lokala partierna för att se till att institutionerna är igång igen så snart som möjligt", sa han. "Det finns arbete att göra."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend