Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EU, Norge och Storbritannien ingår viktiga fiskearrangemang på Nordsjön

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det trilaterala arrangemanget för gemensamt förvaltade fiskebestånd i Nordsjön för 2021 fastställer de totala tillåtna fångsterna (TAC) och kvotdelningen som täcker mer än 636,000 XNUMX ton fisk. Parallellt har EU och Norge avslutat bilaterala samråd för de delade bestånden i Nordsjön, Skagerrak och kvotbyten.

Efter Förenade kungarikets avgång från EU träffades de tre parterna för första gången i januari i år i ett trilateralt format för att komma överens om förvaltningen av viktiga delade bestånd i Nordsjön. Efter två månaders förhandlingar undertecknade de tre parterna idag ett avtal som möjliggjorde gemensam förvaltning av följande bestånd: torsk, kolja, sej, vitling, rödspätta och sill. Avtalet om kvoter för 5 av dessa 6 bestånd har fastställts till maximala hållbara avkastningsnivåer (MSY), i linje med vetenskapliga råd från Internationella rådet för utforskning av havet (ICES). Detta resulterar i kvotminskningar 2021 för sei (-25%), rödspätta (-2.3%) och sill (-7.4%), men ökningar av kolja (+ 20%) och vitling (+ 19%). När det gäller torskbestånden Nordsjön, Skagerrak och östra kanalen hade EU förespråkat en minskning av de totala tillåtna fångsterna med 16.5% för 2021. Förhandlingarna resulterade i en minskning med 10% (dvs. en TAC på 15,911 XNUMX ton) - något mindre ambitiösa resultat än EU hade arbetat för. Parterna kom överens om att fortsätta genomföra en rad ytterligare åtgärder för att skydda vuxen och ung torsk, till exempel stängning av områden. EU kommer också att fortsätta att genomföra sitt specifika kontroll- och inspektionsprogram för att ytterligare minska fångsterna av yngre bestånd.

De tre parterna har också kommit överens om att samarbeta om övervakning, kontroll och övervakning, organiserad i en trilateral miljö för första gången.

Annons

I dag undertecknade också EU och Norge tre bilaterala avtal om kvotutbyte och ömsesidig tillgång i Nordsjön. Båda parterna har förnyat arrangemanget för ömsesidig tillgång för de gemensamt förvaltade bestånden i Nordsjön. Dessutom kom de överens om att för pelagiska bestånd kommer EU att få tillgång till sin kvot av norsk vårgytande sill i norska vatten, medan det i fråga om blåvitling kommer att finnas ömsesidig tillgång till den andra partens vatten för att fånga upp till 141,648 ton. Den andra huvudpelaren i detta arrangemang omfattar kvotutbyte av stort ekonomiskt intresse för båda sidor, inklusive 10,274 37,500 ​​ton arktisk torsk för EU och XNUMX XNUMX ton blåvitling för Norge, bland många andra.

Det andra bilaterala arrangemanget avser fastställandet av de totala tillåtna fångsterna (TAC) och kvotdelningen för Skagerrak och Kattegat för torsk, kolja, vitling, rödspätta, pandalus, sill och skarpsill, samt den bilaterala ömsesidiga tillträdet i området. Slutligen undertecknade parterna också angränsande arrangemang som täcker det svenska fisket i norska vattnet i Nordsjön.

Avtalen som nås idag kommer att möjliggöra en efterlängtad omstart av EU: s fiskeverksamhet i norska vatten och vice versa, som delvis hade avbrutits sedan den 31 december 2020.

Mer

Överenskomna register för gemensamt förvaltade fiskbestånd i Nordsjön

Belgien

Bilar och trottoarer spolades bort som en belgisk stad som drabbades av de värsta översvämningarna på decennier

publicerade

on

By

Den södra belgiska staden Dinant drabbades av de kraftigaste översvämningarna på decennier på lördag (24 juli) efter att ett två timmars åskväder förvandlade gator till stora strömmar som tvättade bort bilar och trottoarer men dödade inte någon, skriver Jan Strupczewski, Reuters.

Dinant sparades de dödliga översvämningarna för 10 dagar sedan som dödade 37 människor i sydöstra Belgien och många fler i Tyskland, men våldet från lördagens storm överraskade många.

"Jag har bott i Dinant i 57 år, och jag har aldrig sett något liknande," sa Richard Fournaux, före detta borgmästare i staden vid floden Meuse och födelseplats för saxofonens uppfinnare från 19-talet, Adolphe Sax. på sociala medier.

Annons
En kvinna arbetar för att få tillbaka sina tillhörigheter efter kraftig nederbörd i Dinant, Belgien 25 juli 2021. REUTERS / Johanna Geron
En kvinna går i ett område som drabbats av kraftig nederbörd i Dinant, Belgien 25 juli 2021. REUTERS / Johanna Geron

Regnvatten som strömmade nerför branta gator svepte bort dussintals bilar, staplade dem i en hög vid en korsning och tvättade bort kullerstenar, trottoarer och hela delar av asfalten när invånarna såg skrämmande från fönstren.

Det fanns ingen exakt uppskattning av skadan, och stadsmyndigheterna förutsade bara att det skulle vara "betydande", enligt belgiska RTL TV.

Stormen orsakade liknande förödelse, även utan livförlust, i den lilla staden Anhee några kilometer norr om Dinant.

Fortsätt läsa

Tjeckien

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen stöder Tjeckiens återhämtnings- och motståndskraftsplan på 7 miljarder euro

publicerade

on

Europeiska kommissionen har idag (19 juli) antagit en positiv bedömning av Tjeckiens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Detta är ett viktigt steg mot att EU betalar ut 7 miljarder euro i bidrag enligt återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Denna finansiering kommer att stödja genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Tjeckiens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Det kommer att spela en nyckelroll för att hjälpa Tjeckien att komma starkare ut ur COVID-19-pandemin.

RRF är kärnan i NextGenerationEU som ger 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i hela EU. Den tjeckiska planen är en del av ett aldrig tidigare skådat samordnat EU-svar på COVID-19-krisen, för att ta itu med gemensamma europeiska utmaningar genom att anta de gröna och digitala övergångarna, för att stärka den ekonomiska och sociala motståndskraften och sammanhållningen på den inre marknaden.

Kommissionen utvärderade Tjeckiens plan baserat på kriterierna i RRF-förordningen. I kommissionens analys undersöktes särskilt om investeringarna och reformerna i Tjeckiens plan stöder de gröna och digitala övergångarna. bidra till att effektivt hantera utmaningar som identifierats under den europeiska terminen, och stärka dess tillväxtpotential, jobbskapande och ekonomiska och sociala motståndskraft.

Annons

Säkerställer Tjeckiens gröna och digitala övergång  

I kommissionens bedömning av Tjeckiens plan framgår att den ägnar 42% av sitt totala anslag till åtgärder som stöder klimatmålen. Planen inkluderar investeringar i förnybar energi, modernisering av distributionsnät för fjärrvärme, utbyte av koleldade pannor och förbättrad energieffektivitet i bostäder och offentliga byggnader. Planen innehåller också åtgärder för naturskydd och vattenförvaltning samt investeringar i hållbar rörlighet.

Kommissionens bedömning av Tjeckiens plan visar att den ägnar 22% av sitt totala anslag till åtgärder som stöder den digitala övergången. Planen föreskriver investeringar i digital infrastruktur, digitalisering av offentlig förvaltning, inklusive områdena hälsa, rättvisa och administration av bygglov. Det främjar digitaliseringen av företag och digitala projekt inom den kulturella och kreativa sektorn. Planen innehåller också åtgärder för att förbättra digital kompetens på alla nivåer, som en del av utbildningssystemet och genom särskilda program för omskolning och omskolning.

Stärker Tjeckiens ekonomiska och sociala motståndskraft

Kommissionen anser att Tjeckiens plan effektivt behandlar alla eller en betydande delmängd av de ekonomiska och sociala utmaningar som beskrivs i de landsspecifika rekommendationerna som rådet riktade till Tjeckien under den europeiska terminen 2019 och 2020.

I planen föreskrivs åtgärder för att ta itu med behovet av investeringar i energieffektivitet och förnybara energikällor, hållbara transporter och digital infrastruktur. Flera åtgärder syftar till att tillgodose behovet av att främja digital kompetens, förbättra utbildningens kvalitet och inkludering och öka tillgången på barnomsorg. Planen föreskriver också förbättring av affärsmiljön, främst genom omfattande e-förvaltningsåtgärder, en reform av förfarandena för beviljande av bygglov och åtgärder mot korruption. Utmaningarna inom FoU-området ska förbättras genom investeringar som syftar till att stärka offentlig-privat samarbete och ekonomiskt och icke-finansiellt stöd till innovativa företag.

Planen representerar ett omfattande och tillräckligt balanserat svar på Tjeckiens ekonomiska och sociala situation och bidrar därmed på lämpligt sätt till alla sex pelare som nämns i RRF-förordningen.

Stöd för flaggskeppsinvesteringar och reformprojekt

Den tjeckiska planen föreslår projekt inom alla sju europeiska flaggskeppsområden. Detta är specifika investeringsprojekt som tar upp frågor som är gemensamma för alla medlemsstater inom områden som skapar arbetstillfällen och tillväxt och som behövs för tvillingövergången. Till exempel har Tjeckien föreslagit 1.4 miljarder euro för att stödja energieffektiviseringsrenovering av byggnader och 500 miljoner euro för att öka digital kompetens genom utbildning och investeringar i program för omskolning och omskolning för hela arbetskraften.  

I kommissionens bedömning konstateras att ingen åtgärd som ingår i planen skadar miljön väsentligt, i linje med kraven i RRF-förordningen.

De arrangemang som föreslås i återhämtnings- och motståndskraftsplanen i samband med kontrollsystem är tillräckliga för att förhindra, upptäcka och korrigera korruption, bedrägerier och intressekonflikter i samband med användningen av medel. Arrangemangen förväntas också effektivt undvika dubbel finansiering enligt den förordningen och andra unionsprogram. Dessa kontrollsystem kompletteras med ytterligare gransknings- och kontrollåtgärder som finns i kommissionens förslag till rådets genomförandebeslut som milstolpar. Dessa milstolpar måste uppfyllas innan Tjeckien presenterar sin första betalningsförfrågan för kommissionen.

President Ursula von der Leyen sade: ”Idag har Europeiska kommissionen beslutat att ge sitt gröna ljus till Tjeckiens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Denna plan kommer att spela en avgörande roll för att stödja en övergång till en grönare och mer digital framtid för Tjeckien. Åtgärder som förbättrar energieffektiviteten, digitaliserar den offentliga förvaltningen och avskräcker missbruk av offentliga medel är exakt i linje med målen för NextGenerationEU. Jag välkomnar också den starka betoning som planen lägger på att stärka motståndskraften i Tjeckiens hälsovårdssystem för att förbereda den för framtida utmaningar. Vi kommer att stå med dig varje steg för att se till att planen genomförs helt.

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sa: ”Tjeckiens återhämtnings- och motståndskraftsplan kommer att ge ett starkt lyft för landets ansträngningar att få tillbaka fötterna efter att den ekonomiska chocken orsakade pandemin. De 7 miljarder euro i NextGenerationEU-medel som kommer att flöda till Tjeckien under de kommande fem åren kommer att stödja ett omfattande program för reformer och investeringar för att bygga en mer hållbar och konkurrenskraftig ekonomi. De inkluderar mycket stora investeringar i renovering av byggnader, ren energi och hållbar rörlighet, samt åtgärder för att öka digital infrastruktur och kompetens och digitalisering av offentliga tjänster. Affärsmiljön kommer att gynnas av främjandet av åtgärder för e-förvaltning och antikorruption. Planen kommer också att stödja förbättringar inom hälso- och sjukvården, inklusive förstärkt cancerförebyggande och rehabiliteringsvård. ”

Nästa steg

Kommissionen har idag antagit ett förslag till rådets genomförandebeslut om att bevilja 7 miljarder euro i bidrag till Tjeckien enligt RRF. Rådet har nu som regel fyra veckor på sig att anta kommissionens förslag.

Rådets godkännande av planen skulle möjliggöra utbetalning av 910 miljoner euro till Tjeckien i förfinansiering. Detta motsvarar 13% av det totala belopp som tilldelats Tjeckien.

En ekonomi som fungerar för människor Verkställande vice ordförande Valdis Dombrovskis sa: ”Denna plan kommer att sätta Tjeckien på väg till återhämtning och öka dess ekonomiska tillväxt i takt med att Europa tar fart för de gröna och digitala övergångarna. Tjeckien avser att investera i förnybar energi och hållbara transporter samtidigt som energieffektiviteten i byggnader förbättras. Det syftar till att utöka större digitala anslutningar över hela landet, främja digital utbildning och färdigheter och digitalisera många av sina offentliga tjänster. Och det sätter ett välkommet fokus på att förbättra affärsmiljön och rättsväsendet, med stöd av åtgärder för att bekämpa korruption och främja e-förvaltning - allt i ett balanserat svar på den tjeckiska ekonomiska och sociala situationen. När den väl genomförts ordentligt kommer den här planen att bidra till att Tjeckien får en sund grund för framtiden. ”

Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar på grundval av att milstolparna och målen i rådets genomförandebeslut uppfylls på ett tillfredsställande sätt, vilket återspeglar framstegen i genomförandet av investeringarna och reformerna. 

Mer

Frågor och svar: Europeiska kommissionen stöder Tjeckiens återhämtnings- och motståndskraftsplan

Recovery and Resilience Facility: Frågor och svar

Fhandlingsblad om Tjeckiens återhämtnings- och motståndskraftsplan

Förslag till rådets genomförandebeslut om godkännande av bedömningen av planen för återhämtning och motståndskraft för Tjeckien

Bilaga till förslaget till rådets genomförandebeslut om godkännande av bedömningen av planen för återhämtning och motståndskraft för Tjeckien

Arbetsdokument som åtföljer förslaget till rådets genomförandebeslut

Återhämtnings- och motståndskraft

Förordning om återhämtning och motståndskraft

Fortsätt läsa

Belgien

Antalet dödsfall stiger till 170 i översvämningar i Tyskland och Belgien

publicerade

on

Antalet dödsfall i den förödande översvämningen i västra Tyskland och Belgien steg till minst 170 på lördag (17 juli) efter att floder och snabba översvämningar i veckan kollapsade hus och krossade vägar och kraftledningar, skriva Petra Wischgoll,
David Sahl, Matthias Inverardi i Düsseldorf, Philip Blenkinsop i Bryssel, Christoph Steitz i Frankfurt och Bart Meijer i Amsterdam.

Cirka 143 personer dog under översvämningen i Tysklands värsta naturkatastrof på mer än ett halvt sekel. Det omfattade cirka 98 i Ahrweiler-distriktet söder om Köln, enligt polisen.

Hundratals människor saknades eller kunde inte nås eftersom flera områden var oåtkomliga på grund av höga vattennivåer medan kommunikationen på vissa ställen fortfarande var nere.

Annons

Invånare och företagare kämpade för att plocka upp bitarna i misshandlade städer.

"Allt är helt förstört. Du känner inte igen landskapet", säger Michael Lang, ägare till en vinbutik i staden Bad Neuenahr-Ahrweiler i Ahrweiler, och slogs mot tårar.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier besökte Erftstadt i delstaten Nordrhein-Westfalen, där katastrofen dödade minst 45 personer.

"Vi sörjer med dem som har tappat vänner, bekanta, familjemedlemmar", sa han. "Deras öde sliter sönder våra hjärtan."

Cirka 700 invånare evakuerades sent på fredagen efter att en damm bröt i staden Wassenberg nära Köln, säger myndigheterna.

Men Wassenbergs borgmästare Marcel Maurer sa att vattennivåerna hade stabiliserats sedan natten. "Det är för tidigt att ge det klara, men vi är försiktigt optimistiska", sa han.

Steinbachtaldammen i västra Tyskland förblev emellertid i riskzonen för brott, sade myndigheterna efter att cirka 4,500 personer evakuerades från hem nedströms.

Steinmeier sa att det skulle ta veckor innan den fullständiga skadan, som förväntas kräva flera miljarder euro i återuppbyggnadsfonder, skulle kunna bedömas.

Armin Laschet, statspremier i Nordrhein-Westfalen och CDU-partiets kandidat vid septembervalet, sa att han skulle tala med finansminister Olaf Scholz de närmaste dagarna om ekonomiskt stöd.

Kansler Angela Merkel förväntades resa på söndag till Rheinland-Pfalz, den stat som är hem för den förödade byn Schuld.

Medlemmar av Bundeswehr-styrkorna, omgivna av delvis nedsänkta bilar, vasserar genom översvämningsvattnet efter kraftiga regn i Erftstadt-Blessem, Tyskland, 17 juli 2021. REUTERS / Thilo Schmuelgen
Österrikiska räddningspersonal använder sina båtar när de går genom ett område som drabbats av översvämningar efter kraftiga regn, i Pepinster, Belgien, 16 juli 2021. REUTERS / Yves Herman

I Belgien ökade antalet dödsfall till 27, enligt det nationella kriscentret, som samordnar hjälpoperationen där.

Den tillade att 103 personer var "saknade eller oåtkomliga". Vissa var sannolikt oåtkomliga eftersom de inte kunde ladda mobiltelefoner eller var på sjukhus utan identitetshandlingar, sade centret.

Under de senaste dagarna har översvämningarna, som oftast drabbat de tyska delstaterna Rheinland-Pfalz och Nordrhein-Westfalen och östra Belgien, avskärdat hela samhällen från makt och kommunikation.

RWE (RWEG.DE), Tysklands största kraftproducent, sa på lördag att min gruvdrift i Inden och Weisweilers koleldade kraftverk påverkades massivt och tillade att anläggningen drev med lägre kapacitet efter att situationen stabiliserats.

I de södra belgiska provinserna Luxemburg och Namur rusade myndigheterna för att leverera dricksvatten till hushållen.

Översvämningsvattennivåerna sjönk långsamt i de värst drabbade delarna av Belgien, så att invånarna kunde sortera igenom skadade ägodelar. Premiärminister Alexander De Croo och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte vissa områden på lördag eftermiddag.

Den belgiska järnvägsnätsoperatören Infrabel publicerade planer för reparation av linjer, varav några skulle vara i drift först i slutet av augusti.

Räddningstjänsterna i Nederländerna var också i hög beredskap eftersom floderna flödade hotade städer och byar i hela södra provinsen Limburg.

Tiotusentals invånare i regionen har evakuerats under de senaste två dagarna soldater, brandkårer och volontärer arbetade frenetiskt hela fredagskvällen (16 juli) för att genomdriva vallar och förhindra översvämningar.

Holländarna har hittills undkommit katastrof i omfattningen av sina grannar, och från och med lördag morgon hade inga dödsfall rapporterats.

Forskare har länge sagt att klimatförändringarna kommer att leda till kraftigare regnskurar. Men det tar minst flera veckor att undersöka hur det kommer att bestämma dess roll i dessa obevekliga regn, sa forskare på fredag.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend