Anslut dig till vårt nätverk!

Pakistan

Konferensen berättade för Pakistan hädelse lagar "likställt med etnisk rening"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En konferens om Pakistans kontroversiella hädelselagar fick höra att lagstiftningen har likställts med etnisk rensning. Blasfemilagarna, trots att de påstås skydda islam och de religiösa känsligheterna hos den muslimska majoriteten i Pakistan, är "vagt formulerade och verkställs godtyckligt av polisen och rättsväsendet". Som sådan tillåter de, till och med bjuder in, övergrepp och trakasserier och förföljelse av minoriteter i Pakistan, berättades evenemanget i Bryssel pressklubb.

Men trots sådana farhågor ”misslyckas Europeiska unionen” med att offra och press måste läggas på Pakistan för att upphäva dess lagar. Konferensen om Pakistans mycket kontroversiella och mycket fördömda hädelselagar ägde rum i regi av Alliance internationale pour la défense des droits et des libertés.

Den rättsliga grunden för hädelselagen, användningen av lagarna för att motivera etnisk rensning och de särskilda effekterna på kvinnor diskuterades alla. Paulo Casada, tidigare MEP, grundare och verkställande direktör för South Asia Democratic Forum, inledde debatten och sa: ”Det här är ett mycket viktigt ämne och ett ämne som vi har behandlat länge. Människor anklagas för hädelse utan någon som helst grund. Detta beror på attacker mot advokater och den ganska fanatiska och absurda atmosfären i landet.

Annons

"EU måste göra mer för att belysa denna fråga som har blivit värre, inte bättre."

Jürgen Klute, tidigare MEP och kristen teolog, sa: ”Jag tror att kristendomen och islam har mycket gemensamt: tron ​​att du måste dyka upp inför gudomlig dom i slutet av din tid så vi måste starkt argumentera mot denna hädelse lagar. Hur kan en människa bestämma eller uppskatta vad en hädelse är? Du måste överlåta sådana beslut till din Gud. Vi kan argumentera mot dessa lagar av mänskliga rättigheter och religiösa skäl. ”

Manel Msalmi, rådgivare för internationella frågor för Europaparlamentets ledamöter i Europeiska folkpartiet i Europaparlamentet, sa: "Parlamentet och väsentligt kommissionen och rådet har var och en fördömt förföljelse i Pakistan. Hundratals har åtalats enligt dessa lagar som försöker begränsa tal som kan ses som kränkande. Dessa lagar har alltid varit ett problem men situationen har blivit värre. Det är viktigt att notera att sådana lagar används mot religiösa minoriteter i stater som Pakistan. Sådana attacker är också vanliga online särskilt mot journalister. Pakistan har till och med krävt införande av sådana lagar i andra muslimska länder med bojkott av stater där hädelse sker. Denna praxis går hand i hand med inriktning på religiösa grupper. Mänskliga rättigheter kränkas i Pakistan. ”

Annons

En annan huvudtalare, Willy Fautré, direktör, Human Rights Without Frontiers, tackade arrangörerna för att lyfta fram frågan. Han fokuserade på fallet med ett kristet par som sitter fängslade sedan 2013 på hädelser för blasfemi innan han förklarades oskyldig av Pakistans högsta domstol och släpptes för några månader sedan. Trots en resolution från Europaparlamentet i april med fokus på deras ärende är inget EU -land redo att bevilja dem politisk asyl.

Han sa att i HRWF -databasen över FORB -fångar, "har vi dokumenterat 47 fall av troende i alla trossamfund i Pakistan som sitter i fängelse på grund av hädelselagarna." Dessa inkluderar 26 kristna, 15 sunnimuslimer, 5 ahmadier och en shiamuslim. Fautre tillade: "Det finns säkert fler."

Cirka 16 har dömts till döden, 16 har dömts till livstids fängelse, 10 har suttit i fängelse i åratal och väntar fortfarande på rättegång och i fyra fall är fångens status okänd. Fallet om Asia Bibi som dömdes till döden genom att hänga 2010 och slutligen friades för brist på bevis av Pakistans högsta domstol efter att ha tillbringat många år på dödsraden är välkänd. När hon släpptes gömde hon sig för att undvika att bli dödad av extremistgrupper.

Hon försökte söka asyl i Frankrike och till andra EU -medlemsländer men utan resultat. Hon var äntligen välkommen i Kanada. Fautre sa: "Jag skulle vilja fokusera på denna punkt här."

Den 29 april 2021 antog Europaparlamentet en resolution om hädelselagar i Pakistan, särskilt fallet med Shagufta Kausar och Shafqat Emmanuel och sade i sin allra första punkt: ”Shagufta Kausar och Shafqat Emmanuel, ett kristet par, satt fängslade i 2013 och dömdes till döden 2014 för hädelse; De har anklagats för att ha skickat ”blasfemiska” textmeddelanden till en mosképräst som förolämpade profeten Muhammed, med hjälp av ett simkort registrerat i Shaguftas namn. medan båda de anklagade konsekvent har förnekat alla anklagelser och tror att hennes nationella identitetskort avsiktligt missbrukades. ”

Europaparlamentet sade att det ”fördömer starkt fängslingen och domen av Shagufta Kausar och Shafqat Emmanuel, liksom den fortsatta fördröjningen av deras överklagandeförhandling. uppmanar de pakistanska myndigheterna att omedelbart och villkorslöst släppa dem och att ge dem och deras advokat tillräcklig säkerhet nu och vid frigivning. uppmanar högsta domstolen i Lahore att utan dröjsmål hålla överklagandeförhandlingen och slå ned domen i enlighet med mänskliga rättigheter ”.

Cirka 681 ledamöter röstade för resolutionen och endast tre ledamöter motsatte sig den. Fautre tillade: ”Det kristna paret släpptes äntligen efter att ha tillbringat åtta års fängelse. De bor gömda för sin säkerhet. De skulle nu vilja hitta en fristad i en EU -medlemsstat men de har inte fått något förslag från dem och deras ansökningar om visum genom olika europeiska ambassader har för det mesta varit obesvarade eller fått avslag eftersom de gömmer sig för sin säkerhet har de inget jobb och inget bevis på inkomst. De diplomatiska beskickningarna har inte föreslagit dem en alternativ process för att få aslum. ”

Han sa till konferensen: ”Hittills var Tyskland den enda ambassaden som officiellt svarade Shagufta Kausar och Shafqat Emmanuel men de sa att de inte kunde vara till någon hjälp. Denna möjlighet är snävt begränsad till undantagsfall som är av särskilt exemplarisk politisk betydelse, till exempel personer som har varit aktiva i mänskliga rättigheter eller oppositionsarbete på ett särskilt framstående och långvarigt sätt och därmed direkt utsätts för ett massivt hot mot sina fysisk integritet och kan hållbart undvika ett sådant hot enbart genom att bli inlagd i Tyskland.

”Det enda sättet att be om politisk asyl är att olagligt korsa flera gränser och komma till ett EU -land där de kan söka asyl. De tänker sig inte en sådan farlig lösning.

”Återigen, i det här fallet misslyckas EU: s medlemsländer konkret med att hjälpa förföljda kristna som letar efter en fristad och vända döva örat till deras önskemål. De är varken proaktiva eller reaktiva. Deras hinderlopp som startade 2013 i Pakistan är långt ifrån över.

”General Pervez Musharraf efterträdde Zia med stöd av USA och dess allierade. Musharraf misslyckades inte bara med att förändra landets blasfemilagar, han tillät också extremistgrupper att fortsätta arbeta under nya namn. ”

Pakistan

EU uppmanade att agera över "fortsatta rättighetsbrott" från Pakistan

publicerade

on

Koalitionens talesman Andy Vermaut

EU -institutionerna har uppmanats att agera brådskande i fallet med Pakistans påstådda fortsatta kränkningar av de mänskliga rättigheterna. En koalition av respekterade icke -statliga mänskliga rättigheter, som sammanträder under paraplyet Human Rights Without Frontiers (HRWF), levererade ett brev till EU: s högrepresentant Josep Borrell, där man uppmanade till avstängning av Pakistans GSP+ -status, vilket ger landet företrädesrätt med EU, på grundval av ”fortsatta kränkningar av de mänskliga rättigheterna” .  

I brevet, som levererades för hand till Brysselkontoret i Borrell, en före detta spansk parlamentsledamot, på onsdagen, belyste de frivilliga organisationerna särskilt övergreppen mot Pakistans hädelselagar. Detta har nyligen sett ett åtta år gammalt barn anklagat för hädelse "mot profeten" ett brott med ett obligatoriskt dödsdom. Brevet följer en ny konferens om frågan, som också var värd för Pressklubben i Bryssel, som togs upp av tidigare EU -kommissionär Jan Figel, MEP Peter van Dalen och andra.  

Annons

En brittisk parlamentsgrupp har sedan dess förklarat sitt stöd för kampanjen, ledd av HRWF. En av arrangörerna av brevet berättade för den här webbplatsen att det finns särskild oro över Pakistans nuvarande lands blasfemilagar och bristen på respekt för oskuldspresumtionen. I brevet som överlämnades till Borrell, EU: s utrikeschef, anges artikel 12 i ett gemensamt resolutionsförslag från Europaparlamentet, daterat den 28 april och godkänt med 681 röster. Detta lovar ”att omedelbart granska Pakistans berättigande till GSP+ -status mot bakgrund av aktuella händelser och om det finns tillräcklig anledning att inleda ett förfarande för tillfälligt återkallande av denna status och de fördelar som följer med, och att rapportera till Europaparlamentet om denna fråga så snart som möjligt ”.  

På den senaste konferensen hördes att av de fördelar som gavs till följd av det nuvarande avtalet med Pakistan, tillkommit cirka 20% endast till EU, vilket enligt konferensens mening inte orsakar några betydande potentiella skadliga ekonomiska konsekvenser för EU eller medlemsstaterna . Införandet av den obligatoriska dödsstraff för dem som är skyldiga till blasfemi mot profeten, särskilt i samband med att sådana anklagelser nyligen har riktats mot ett åtta år gammalt barn, gör enligt konferensens uppfattning att den nuvarande GSP+ -status åtnjuter Pakistan ”moraliskt och politiskt ohållbart”.  

Under konferensen lästes namnen upp av 47 fångar som för närvarande sitter häktade för hädelse i Pakistan. De är: Mubashir Ahmed; Gulab Ahmed; Ahtesham Ahmed; Zahid Ahmed; Ahmed Waqar; Anwar; Islam; Mailik Ashraf; Anwar Ashgar; Ahmed Ashgar; Noor Ashgar; Malik Ashraf; Kausar Ayub; Amud Ayub; Taimur; Siya; Raza; Zafar Bati; Md. Safi; Md Shehzad; Rehmat Ali; Som om; Md. Aslam; Arif Mehdi; Junaid; Hafeez; Abdul Hamid; Md. Faruq; Hayai Bin; Malik; Md. Humayan Faysal; Aftab Mastargil; Nadeem James; Arif Massih; Saudiarabiska Issaq; Abdul Karim; Imran Massih; Yakub; Ishfaq Massih; Saba Massih; Bashir; Mastan Mushtaq; Shamsuddin; Md. Yussaf; Inayat Rasool; Iqbal och Md. Aslam.

Annons

Listan omfattar Ahmediyyas, shiaer, hinduer och kristna. Sexton av dessa har döms till dödsdom. I brevet som skickades till Borrell på onsdagen står det att "Vi vill därför fråga den höga representanten - som tidigare har sagt att avstängning av Pakistans GSP+ -status är ett mått på de sista åtgärderna - vad är hans nuvarande ställning i detta avseende?" I brevet, som ses på denna webbplats, står det vidare att ”eftersom Pakistans beteende klart strider mot kravet på att GSP+ -mottagare ska ratificera 27 internationella konventioner, så är det klart att det strider mot, vi frågar respektfullt hur den höga representanten kan motivera fortsättningen Pakistans GSP+ -status? ” Ingen från utrikestjänsten var omedelbar tillgänglig för kommentar till denna webbplats på onsdagen (15 september).  

Fortsätt läsa

Kashmir

Kashmir: En häftig tvist

publicerade

on

Vår regering tillträdde 2018 och fokuserade på att uppfylla löftet om att leverera Naya Pakistan till våra väljare. Vi ville erbjuda utbildning, jobb och bättre hälso- och sjukvård genom att utnyttja vår anslutningsinfrastruktur för att främja regional handel och investeringar. Vi visste att detta skulle kräva ett lugnt grannskap, skriver Pakistans utrikesminster Makhdoom Shah Mahmood Qureshi.

Följaktligen, kort efter sitt val, förklarade premiärminister Imran Khan att Pakistan "kommer att ta två steg mot fred, om Indien tar ett." Han hoppades att Pakistan och Indien skulle bekämpa fattigdom istället för varandra.

Tyvärr har premiärminister Narendra Modis regering i Indien inget intresse av fred. Indiens regeringsparti, Bharatiya Janata Party, är genomsyrat av rasistiska, hatfyllda Hindutva trosbekännelse för Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), en paramilitär organisation vars grundfäder skrev beundrande om Hitler och Mussolini.

Annons

BJP -regeringen trivs med att uppmuntra till hat och våld mot religiösa minoriteter - särskilt muslimer - och bygger politiskt kapital genom att sabra skramlande mot Pakistan. Indiens förkärlek för brinkmanship förde verkligen våra två kärnvapenbeväpnade länder till krigets rand i februari 2019. Om tragedin avvärjdes var det bara på grund av Pakistans återhållsamhet och tack vare Indien.

Vi trodde att en nära borste med krig skulle ha nykter Modi -regeringen. Men vi hade underskattat i vilken utsträckning RSS -ideologi hade infekterat den indiska regeringens DNA.

New Delhi fortsatte att avvisa Pakistans erbjudande om dialog om kärnstriden mellan Jammu och Kashmir samt andra frågor som fördärvar vårt förhållande. Det verkar som om premiärminister Modi förvirrade Pakistans önskan om fred med svaghet.

Annons

Den augusti 5, 2019 införde Indien en väpnad belägring och kommunikationsavbrott mot indiskt olagligt ockuperat Jammu och Kashmir (IIOJK). Sedan dess har tusentals kashmirier, inklusive minderåriga, gripits och torterats. Populära Kashmir-ledare, liksom den 91-årige Ali Shah Geelani, har alltid varit i mottagaränden av indisk förtryck av staten. Den här gången skonade Indien inte ens de politiska ledarna, inklusive tre tidigare chefsministrar, som ses av vanliga Kashmiris som möjliggörare för den indiska ockupationen.

Mer än 8 miljoner kashmirier förblir intagna i det största fängelselägret i världen i dag, med 900,000 XNUMX indiska militärer och paramilitära styrkor som vakar över dem. Ingen trovärdig observatör eller människorättsorganisation kan besöka dem så att deras röster inte hörs. Indien har förbjudit amerikanska senatorer att besöka Kashmir. Den har kvarhållit och deporterat en sittande brittisk parlamentsledamot för att hon hade kritiserat indiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Kashmir.

Sedan augusti 5 förra året, första årsdagen av Indiens militära belägring och avstängning i IIOJK, har dess säkerhetsstyrkor dödat 390 Kashmiris. Bara 2021,

cirka 85 kashmirier har mördats i utomrättliga mord. Indiska säkerhetsstyrkor genomför regelbundet falska möten för att döda unga Kashmir -demonstranter och använda pelletspistoler mot kvinnor och barn, förblindande och lemlästande hundratals.

Som Pakistan hade varnat fortsätter den indiska regeringen med att anta olagliga åtgärder för att genomföra demografiska förändringar i Kashmir. Förflyttning av lokalbefolkningen av icke-bosatta i ett internationellt omtvistat territorium är ett brott mot internationell lag och i synnerhet den fjärde Genèvekonventionen. Hela spektrumet av Kashmir politiskt ledarskap har avvisat dessa drag från den indiska regeringen för att skapa "nybyggarkolonier".

Herr Modis agerande har landat Indien och regionen i en återvändsgränd. Förbluffad över sin oförmåga att krossa kashmirisernas kamp för självbestämmande, söker Indien en ny generation av kollaboratörer bland Kashmir-ledningen för att ge sin ockupation legitimitet. Samtidigt fortsätter en systematisk kampanj för att radera Kashmir -folkets religiösa, kulturella och språkliga identitet.

Även detta kommer att misslyckas -precis som alla andra försök att avskaffa Kashmiris krav på självständighet har misslyckats.

Vad kommer den indiska regeringen att göra då? Kommer det att återuppliva den välbekanta bogeyen med "gränsöverskridande terrorism" för att smutskasta den kashmiriska frihetskampen? Kommer det att skapa en annan kris med Pakistan för att avleda uppmärksamheten från den oändliga strömmen av skandaler (inklusive de senaste avslöjandena om Indiens försök att spionera på premiärminister Imran Khan) som fortsätter att gunga BJP-regeringen?

Indien har ambitioner att vara en stormakt. Faktum är att den har mäktiga mästare som vill hjälpa Indien att bli en stormakt, men ser åt andra hållet när Indien hånar de demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter som de förespråkar.

Det åligger det internationella samfundet att kalla Indien på sina grymheter mot Kashmir -folket och driva det mot en fredlig lösning av Kashmir -tvisten. Medan ett svagt vapenvila har hållit över kontrolllinjen sedan februari, är situationen fortfarande spänd. Och med att situationen i Afghanistan snabbt försämras, är förnyade regionala spänningar över Kashmir inte i någons intresse.

Det finns bara en lösning. Indien måste vända sina handlingar i augusti 5, 2019, och skapa förutsättningar för en resultatinriktad dialog med Pakistan och de legitima företrädarna för Kashmir-folket för att lösa denna långvariga tvist.

Folket i Sydasien - en av de fattigaste regionerna i världen - längtar efter fred, välstånd och en bättre framtid för sina barn. De ska inte hållas som gisslan mot Indiens envisa vägran att möta verkligheten: att det inte kan bli fred i Sydasien utan den fredliga lösningen av Jammu- och Kashmir -tvisten i enlighet med relevanta resolutioner från FN: s säkerhetsråd och önskemål från Kashmir -folket.

Fortsätt läsa

Pakistan

Fintech-revolutionen vid Pakistans tröskel

publicerade

on

Silverfodret som kom med coronaviruspandemin var det snabba steget mot digitalisering i olika sektorer av ekonomin som tidigare hade rört sig i en sköldpaddstakt. Ekonomisk inkludering av landsbygden är särskilt avgörande för en snabbare ekonomisk tillväxt som landet behöver utveckla, och Fintech-revolutionen erbjuder möjligheter att få in många av dessa tidigare obankrade människor. rapporter Global Village Space.

Pakistans fintech-revolution: Låter coolt men förstår du vad det betyder?

I huvudsak hänvisar det till teknik som stöder bank- och finansiella tjänster. Okej, det är en början! Men vad är nytt med detta - vet vi inte alla att talare har datorer som de använder när vi sätter in eller tar ut kontanter från banken.

Annons

På sitt enklaste sätt kan det ha betydt att, men i grund och botten hänvisar fintech som vi hänvisar till mer till all teknik som hjälper dig att hantera dina bankbehov i allmänhet utan hjälp av en person. Så det kan vara så enkelt som att kontrollera ditt saldo eller överföra dina pengar i din telefonapp.

Vad betyder det för pakistanier?

Stor affär. Sjuttiofem procent av landet är fortfarande fysiskt obankrad och ingår inte ekonomiskt av flera skäl, inklusive att bankfilialer inte kan täcka alla delar av landet; vid 10 filialer per 100,000 16.38 vuxna är Pakistans banktäckning låg jämfört med genomsnittet XNUMX i Asien.

Annons

Det betyder att ett stort antal människor inte har tillgång till finansiering, och allt som medföljer, inklusive jordbrukslån, traktorlån, maskinlån, billån, inteckningar, lantbrukarförsäkring och utveckling av små och medelstora företag hindras av bristande tillgång. till kapital och så vidare.

Detta förhindrar individer från att delta i ekonomiska aktiviteter som kan förändra deras liv och totalt sett hämmar ekonomisk tillväxt. Enligt Access to Finance Survey är landet fortfarande övervägande kontantbaserat.

Endast 23% av den vuxna befolkningen i Pakistan har tillgång till formella finansiella tjänster, och ännu mindre har endast 16% av de vuxna pakistanerna ett bankkonto. Black Swan-evenemanget COVID-19 förvandlade snabbt länder som Pakistan till det digitala tjugoförsta århundradet i finanssektorn.

Banker som plundrade och pratade om digitala plånböcker, grenlösa banker drevs till omedelbar handling eftersom de uppmuntrade konsumenter att "vara säkra och stanna hemma" och använda sina internetbanktjänster; det fungerade som en extraordinär katalysator för digitalisering och e-handel.

PTI-regeringen har lanserat ett "Digital Pakistan-initiativ" som täcker alla sektorer, inklusive jordbruk, hälso- och sjukvård, utbildning, handel, handel, statliga tjänster och finansiella tjänster.

Stora pengar som spenderades under Ehsaas-programmet skickades som digitala betalningar, och regeringen använde dessa (statliga till personbetalningar (G2P)) som en möjlighet att få de tidigare obankrade befolkningarna in i finanssektorn.

Pakistans digitalisering accelererade logaritmiskt eftersom digitala lösningar blev nödvändiga, särskilt under låsning. State Bank of Pakistan driver också snabbare förändringar med tillgången på omedelbara betalningar via deras Raast-system.

Fintech har påverkat många områden som bank, försäkring, lån, personlig ekonomi, elbetalningar, lån, riskkapital och kapitalförvaltning, för att nämna några. Många nya startups har startat i fältet och har tagit på sig etablerade spelare och skapar ofta en konkurrensutsatt miljö som gynnar konsumenterna.

Enligt MarketScreener förväntas den globala finanssektorn uppgå till 26.5 biljoner dollar 2022 och Fintech-industrin är värt cirka 1 procent av industrin.

Enligt en Goldman Sachs-studie uppskattades den globala fintech-industrin så småningom störa upp till 4.7 miljarder dollar i intäkter från finansiella tjänster. PwC uppskattade 2020 att upp till 28% av bank- och betaltjänsterna skulle riskera störningar på grund av nya affärsmodeller som uppkommit av fintech.

Fintech i Pakistan

Enligt Pakistan Telecommunication Authority använder hela 101 miljoner människor internet i Pakistan, 46% har tillgång till bredbandstjänster och 85% av Pakistans befolkning har mobilanslutningar som uppgår till 183 miljoner mobilabonnemang, en hög penetration i befolkningen.

Pakistan erbjuder enorma affärsmöjligheter i betalningssektorn för banker och andra fintech-enheter, inklusive startups och telekom, för att dra nytta av den höga mobilpenetrationen i landet genom att erbjuda finansiella tjänster via mobila enheter, appar och webbtjänster.

En elektronisk plånbok kan användas för olika betalningstransaktioner som att ta emot betalningar inklusive överföringar, löner och betala räkningar tillsammans med telefonuppfyllningar. Enligt McKinsey Consulting kan kostnaden för att erbjuda kunder digitala konton vara 80-90 procent lägre än att använda fysiska filialer.

Neobanks slog landet för flera år sedan när telekomjättarna insåg att de kunde komma in i denna bransch och utmana de traditionella bankerna. Neobanker är i grunden internetbaserade banker som är virtuella banker som fungerar uteslutande online utan traditionella fysiska filialnätverk och några av de kostnader som är förknippade med detta.

Enligt en rapport från Världsbanken från 2019 kommer Pakistans digitala finansiella tjänster att se en boom på 36 miljarder dollar, vilket bidrar med 7% till BNP om en realtidsportal för detaljhandeln införs.

För närvarande har filialfri bankverksamhet, inte ens inom telekomföretagen, inte gjort ett stort hopp; Från och med mars 2021 förblir de genomsnittliga dagliga transaktionerna runt 6,604,143 594 1.8 och det totala antalet transaktioner under kvartalet var endast XNUMX miljoner, med värdet av transaktioner runt Rs. XNUMX biljoner.

Vem kommer att tjäna de oserverade?

Enligt en rapport från Världsbanken 2016 säger 27.5 miljoner pakistanska vuxna att avståndet till en finansiell institution är ett betydande hinder för tillgång till finansiella tjänster. Ankomsten av filialfria banktjänster till marknaden har lagt till cirka 180,000 2008 aktiva agenter sedan 100,000 till de befintliga XNUMX XNUMX bankkontoren, men detta hjälper bara i liten utsträckning med bristen på finansiella kontaktpunkter för befolkningen.

Dessutom visar en Karandaz-rapport att banker fortfarande erbjuder 80 procent av de befintliga finansiella tjänsterna medan de bara betjänar 15 procent av befolkningen. I allt större utsträckning ser vi marknader där denna brist på finansiella tjänsteleverantörer startar upp för att tillhandahålla detta behov av snabbare, effektiva, utan krusiduller kopplade betaltjänster, särskilt bland små och medelstora företag och icke-banker.

Sedan införandet av EMI-regler (Electronic Money Institute) av SBP i april 2019 har flera pakistansk-baserade nystartade företag kontaktat SBP för godkännande - inklusive Finja, Nayapay, Sadapay och AFT - alla är i olika stadier av godkännande från att få en pilotgodkännande till ett principgodkännande från SBP.

Fler fintech-startups och andra företag förbereder sig för att förvärva EMI-licenser för att frigöra potentialen för digitala finansiella tjänster. EMI-licensen tillåter bara fintechs att ge kunder ett konto med dagliga och månatliga transaktionsgränser.

De får inte leverera några utlånings- eller sparprodukter; företag som också vill göra det måste välja filialfri bank eller ansöka om icke-bank finansinstitut (NBFI) vid Securities and Exchange Commission i [1] Pakistan (SECP).

Finja blev nyligen den första fintech som erhöll båda regleringslicenserna: en EMI-licens enligt SBP: s ram och en utlåningslicens för ett NBFC (icke-bankfinansiellt företag) under SECP. Inte alla fintechs vill konkurrera med banker.

Finja bygger till exempel partnerskap med banker genom att samarbeta med dem och skapa utlånings- och betalningsprodukter för att betjäna ett segment som de kanske inte har riktat in sig tidigare.

Nyligen investerade HBL 1.15 miljoner dollar i Finja och uppgav att detta proaktivt skulle återuppfinna banken till att bli ett "teknikföretag med en banklicens". Banken noterade att investeringar i Finja skulle tjäna två av bankens strategiska prioriteringar, nämligen att göra investeringar i digital finansiell integration och i utvecklingsfinansieringsföretag som är involverade i jordbruk och små och medelstora företag.

Sedan april 2020 har Finja ökat sin digitala utlåningsportfölj med 550% och utbetalat över 50,000 XNUMX digitala lån till mikroföretag, små och medelstora företag. Det råder ingen tvekan om att SBP är angelägen om att se till att fintech-företag hjälper till i sitt mål att öka den finansiella integrationen genom nya och ofta innovativa ramar för digitala betalningar.

Reglerna från 2019 ger en tydlig ram för EMI-företag som vill betjäna allmänheten och fastställer minimistandardstandarder och krav för dessa företag för att säkerställa att betaltjänster ges till konsumenterna på ett robust och kostnadseffektivt sätt och ger en baslinje för kundskydd.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend