Anslut dig till vårt nätverk!

Pakistan

Åttonde omgången av den politiska dialogen mellan Pakistan och Europeiska unionen hölls i Bryssel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den åttonde omgången av den politiska dialogen mellan Pakistan och Europeiska unionen hölls i Bryssel den 8 november 29. Den tillförordnade utrikesministern Jauhar Saleem och Enrique Mora, biträdande generalsekreterare för Europeiska utrikestjänsten (EEAS) ledde sina respektive sidor. Båda sidor noterade den speciella betydelsen av denna omgång av politisk dialog, som markerar 2022-årsdagen av förbindelserna mellan Pakistan och EU.

Dialogen omfattade ett brett spektrum av ämnen i samband med förbindelserna mellan Pakistan och EU, såväl som regional och global utveckling. Båda sidor underströk den vikt de fäste vid sitt mångfacetterade partnerskap. De uttryckte tillfredsställelse över förbindelsernas positiva bana och enades om att fortsätta arbeta tillsammans för att ytterligare fördjupa och bredda det bilaterala samarbetet.

Den tillförordnade utrikesministern uppskattade det lägliga och ovärderliga humanitära biståndet och stödet från Europeiska unionen till offren för de massiva klimatinducerade översvämningarna i Pakistan. Han underströk att som en viktig handels- och utvecklingspartner skulle EU:s fortsatta stöd vara avgörande för att hjälpa Pakistan att effektivt genomföra rehabiliterings- och återuppbyggnadsinsatser och bygga tillbaka den skadade infrastrukturen på ett klimattåligt sätt.

De två sidorna erkände att EU:s GSP Plus-system har varit en framgångsrik mall för handel för utveckling och ömsesidigt fördelaktigt handelssamarbete. Den tillförordnade utrikesministern delade Pakistans ståndpunkt om förslaget till det nya GSP Plus-systemet och uttryckte förhoppningen att ömsesidiga mål, inklusive hållbar utveckling, fattigdomsbekämpning och sysselsättningsskapande, kommer att prioriteras på lämpligt sätt i det nya systemet. Han förmedlade också Pakistans vilja att diversifiera omfattningen av handel, investeringar och utvecklingssamarbete mellan Pakistan och EU.

Båda sidor enades om att undersöka möjligheter till samarbete inom EU:s flaggskeppsprogram som Global Gateway och Horizon Europe.

De två sidorna välkomnade också lanseringen av en omfattande dialog om migration och rörlighet nyligen. Dialogen kommer att tillhandahålla en institutionaliserad plattform för rättsliga vägar för migration till Europa, söka talangpartnerskap och möjliggöra ett effektivt genomförande av återtagandeavtalet mellan Pakistan och EU.

Den tillförordnade utrikesministern informerade den biträdande generalsekreteraren om den svåra människorättssituationen i indiska illegalt ockuperade Jammu och Kashmir (IIOJK). Han uppmanade det internationella samfundet att använda sitt inflytande för att uppmana Indien att respektera sitt engagemang för FN:s säkerhetsråds resolutioner.

Annons

Han betonade också att indiska olagliga och ensidiga handlingar den 5 augusti 2019 syftade till att underminera de internationellt erkända tvisterna, och att ändra den demografiska strukturen för IIOJK var ett uppenbart brott mot FN:s säkerhetsråds resolutioner, 4:e Genèvekonventionen och internationell lag.

Den tillförordnade utrikesministern upprepade Pakistans principiella hållning för universell och konsekvent tillämpning av FN:s stadgaprinciper – inklusive icke-användning eller hot om användning av våld, respekt för staters suveränitet och territoriella integritet, fredlig lösning av tvister och lika säkerhet för alla stater i för att säkerställa varaktig fred och säkerhet. Han tillade att Pakistan fortsatte att kräva ett omedelbart upphörande av fientligheterna och betonade behovet av diplomati och dialog för ett tidigt, förhandlat slut på Ukrainakonflikten.

Den tillförordnade utrikesministern noterade de många komplexa utmaningar som Afghanistan står inför, och upprepade vikten av att det internationella samfundet ständigt engagerar sig i den interimistiska afghanska regeringen för att säkerställa det afghanska folkets välbefinnande.

Båda sidor enades om att hålla nästa omgång av den politiska dialogen i Islamabad 2023.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend