Anslut dig till vårt nätverk!

Polen

Europeiska kommissionen försvarar rättsligt oberoende och tar sikte på Polens "munklager"

publicerade

on

Idag (31 mars) vidtog Europeiska kommissionen ytterligare åtgärder för att stoppa erosionen av rättsligt oberoende i Polen. Frustrationen har ökat i Europaparlamentet och bland polska det civila samhällets organisationer vid den växande strypningen har PiS-partiet (lag och rättvisa) över rättsväsendet.

"Lagen om domstolsbefogenheter är oförenlig med grundläggande bestämmelser i EU-fördragen", säger justismekommissionär Didier Reynders. "Kommissionen anser att lagen strider mot rättsväsendets oberoende i Polen och är oförenlig med företräde för Europeiska unionens lag."

'Nospartiets lag'

Annons

Kommissionen hävdar att lagen om rättsväsendet från och med 2019 hindrar polska domstolar från att direkt tillämpa vissa bestämmelser i EU-lagstiftningen som skyddar rättsväsendets oberoende och från att lägga fram hänvisningar för förhandsavgöranden om sådana frågor till EU-domstolen. Detta ställer en existentiell fråga om Europeiska unionen som bygger på lag.

Förnya Europas president Dacian Cioloş, som gratulerade kommissionärerna Reynders och Jourová för deras handling, sade: "Den polska regeringens upprepade attacker mot rättsstatsprincipen och rättsväsendets oberoende är oacceptabla. Trots flera avgöranden från EG-domstolen och polska Högsta domstolen, "Högsta domstolens" disciplinära avdelning "fortsätter att hota polska domares oberoende. Den polska regeringen vet att den agerar mot våra grundläggande lagar, våra fördrag men den fortsätter att göra det. Överträdelseförfarandet som meddelats av Europeiska kommissionen mot "munstycket" är därför nödvändigt. "

Interimistiska åtgärder för att förhindra "irreparabel skada"

Annons

Kommissionen har begärt att EU-domstolen (EU-domstolen) beslutar om interimistiska åtgärder i syfte att förhindra att irreparabel skada orsakas rättsligt oberoende och EU: s rättsordning. Detta inkluderar att tillfälligt upphäva beslut från disciplinkammaren om begäran om upphävande av rättslig immunitet, liksom i frågor som rör anställning, social trygghet och pensionering av högsta domstolen; upphävande av beslut som redan tagits om rättslig immunitet alla åtgärder som hindrar polska domare från att fullgöra sina åtaganden att tillämpa EU-lagstiftning och begära vägledning från EU-domstolen.

'Långt försenat'

De gröna / EFA-gruppens skuggföredragande för Polen i medborgerliga friheter, Terry Reintke MEP, välkomnade beslutet men uttryckte oro över den inverkan det redan har haft och den tid det har tagit att agera: "Vi välkomnar att kommissionen äntligen vidtar åtgärder om rättsväsendets oberoende i Polen. Men denna hänskjutande till domstolen är försenad och räcker inte för att reparera den skada som den polska regeringen gjort på demokratin och rättsstatsprincipen. Lagen som kommissionen har hänvisat till Domstolen är bara ett stort antal räkningar som syftar till att systematiskt avskaffa rättsväsendet för oberoende. Att angripa rättsväsendet strider mot de europeiska värdena som anges i fördragen. Det finns ingen tid att vänta och hänskjuta det udda fallet till domstolen, domstolen Kommissionen måste vara proaktiv och vaksam när det gäller att försvara rättsstatsprincipen. ” 

'Chilling effect' 

Europeiska kommissionen anser att högsta domstolens disciplinära avdelning har haft en "kylande effekt" på domare. Det finns nu ett antal fall där domare straffas direkt eller indirekt för att de utför sina uppgifter, eftersom de är skyldiga att respektera sina åtaganden enligt europeisk lag, liksom enligt den polska konstitutionen. 

Reynders sa: ”Polska domare riskerar att avbrytas från sitt ämbete och se deras immunitet upphävas för att tillåta straffrättsliga förfaranden mot dem eller för att hålla dem kvar. Medan det är upp till medlemsstaterna att avgöra om de vill ha ett system med rättslig immunitet. Dessa beslut bör fattas av ett oberoende organ. I Polen garanteras inte oberoende och opartiskhet för Högsta domstolens disciplinära avdelning. ”

Europeiska kommissionens vice ordförande för värderingar och öppenhet Věra Jourová sa:

Polen

"Det informella fallet" av den ukrainska affärsmannen Yevgeny Dzyuba

publicerade

on

Den 18 mars 2020 häktades Yevgeny Dzyuba, en affärsman efterlyst av den ukrainska avdelningen i Interpol, på flygplatsen i Warszawa. Han är för närvarande gripen i Polen. Vårt land ligger i hjärtat av Centraleuropa, därav den särskilda betydelsen av det arbete som utförs av INTERPOL National Central Bureau (NCB) i Poland. NCB är en grund för att säkerställa både nationell och regional säkerhet. Det är en mycket viktig nationell plattform som kopplar polsk polis till internationella brottsbekämpande myndigheter och gör det möjligt att säkra utbyte av information om kriminalregister och att utföra internationella polisutredningar.

Jevgenij Dzyuba

Det är ingen hemlighet att våra grannar - som också är medlemmar i Interpolsystemet - under de senaste åren har begärt utlämning av sina medborgare (misstänkta för brott) allt oftare. Samtidigt som de gör det verkar de ibland glömma att internationella lagar - särskilt de som styr det gemensamma arbetet i Internationella kriminalpolisorganisationen, allmänt känt som Interpol, och de brottsbekämpande myndigheter som är dess dotterbolag - är desamma för alla .

Interpol gör sökningar efter personer som misstänks för att begå internationella brott: detta inkluderar även verksamhetssökande verksamhet som utförs utanför territoriet i staten där brottet begicks. Om en operation lyckas häktas brottslingen och häktas; förhandlingarna om brottslingens utlämning till staten medborgarskap eller till staten där brottet begicks bedrivs via diplomatiska och liknande kanaler. Domstolen i det land där en utländsk medborgare sitter häktad misstänkt för brott skulle först och främst noggrant undersöka orsaken till att de listades, begära alla nödvändiga handlingar och döma först efter detta proceduren är över.

Annons

Tyvärr har den internationella pressen under de senaste åren alltmer stört utlämning av medborgare från andra länder från Polen - media skulle aktivt anklaga polska straffrättsorgan för påstådd partiskhet eller ovilja att utlämna en brottsling. Låt oss notera att det faktum att någon efterlyses av Interpol betyder inte att de kommer att dömas; en person som är misstänkt är inte kriminell. Europeisk lagstiftning är förtraditionell, objektiv och transparent - domstolen står i spetsen för lagen, de andra parterna (åtnjuter absolut samma rättigheter) är åklagaren och försvaret. Parterna i processen skulle lämna in sina skriftliga bevis till domstolen i förväg, så att domaren har möjlighet att studera deltagarnas åsikt och bara ställa klargörande frågor vid domstolsmötet. Detta utesluter varje form av formell eller partisk inställning som utländska tidningar ibland försöker anklaga det polska rättsväsendet. Detta bekräftas av det faktum att ett antal internationella människorättsorganisationer uppskattar det mycket att det polska justitieministeriet inte ignorerar svaranden även vid ett utlämningsbeslut. Ministeriet ber alltid sina utländska kollegor om information om den utlämnade personens stat, villiga att skydda dem från alla olagliga handlingar som de kan utstå när de sitter i förvar och som kan vara förknippade med politisk och annan typ av förföljelse.

Berättelsen om Mr. Dzyuba skiljer sig från många andra fall av utlänningar som lagligt häktades och överlämnades till straffrättsliga myndigheter i sina länder. Till exempel visade det sig att en medborgare i Ukraina häktade i juni i år i staden Kostrzyn nad Odrą i Lubusz voivodeship, hade gömt sig under nio olika efternamn (finns på den önskade listan över 190 länder som Interpols "röda kort" -innehavare - misstänkt för att ha begått mord och stöld av egendom i Ukraina). Dzyuba dolde eller bytte inte alls sitt namn; Dessutom, inom sex månader före arrestationen besökte han fritt olika länder i syfte att behandla kroniska sjukdomar - och presenterade sitt eget pass under resan. Diagnostiseras med flera brännskador (60-80% av ytan) på armar, ben och bål (följt av ett antal medicinska komplikationer), nästan alltid tillsammans med sina två mindre barn och en äldre mamma (som är beroende av honom) som han var tvungen att ha flyttat från staden Donetsk, ser Dzyuba knappast ut som en professionell brottsling i göm. Som följer av handlingarna från hans advokater utövade han genom att utföra de ovannämnda handlingarna sin konstitutionella rätt till fri rörlighet. Alla ändringar av platsen för hans registrering och hemvist registrerades i enlighet med det fastställda förfarandet. Enligt Ukrainas lagstiftning kan vistelse utomlands i sig inte indikera det faktum att man undviker utredningen och gömmer sig från förundersökningsorganen. Dokumenten från advokaterna bekräftade också att Dzyuba inte hade underrättats ordentligt om att han hamnade misstänkt och ingick i den önskade listan (detta faktum bevisades). Samtidigt finns det ett väldokumenterat faktum att det fanns ett långvarigt kriminellt förfarande som faktiskt genomförde utredningen utöver de processuella tidsfristerna. I de handlingar som Dzyubas företrädare presenterade för den polska domstolen står det att i enlighet med paragraf 10 del 1 artikel 284 i straffprocesslagen i Ukraina måste en utredare, en utredare och en åklagare officiellt avsluta straffrättsliga förfaranden en gång under förhandstiden. undersökning som definieras i artikel 219 i straffprocesslagen i Ukraina har avslutats-och denna period slutade i november 2017. Men fem år senare (vilket är långt bortom de lagspecifika gränserna för förundersökningen), en rapport om misstanke om brott mot brott enligt del 5 Artikel 191 i brottsbalken i Ukraina upprättades med avseende på Jevgenij Dzyuba. Därför upprättades den angivna rapporten om misstanke om brott mot honom av ett brott som inte existerar. Dessutom har det straffrättsliga förfarandet med det antal som anges i rapporten aldrig funnits och finns inte. Dessutom har Ukrainas företrädare inte bråttom med att tillhandahålla dokument om Jevgenij Dzyubas fall - de förklarar förseningen med den stora arbetsbelastningen och behöver utföra dagligt arbete.

Mot bakgrund av allt som har med internationell brottslighet att göra och dess representanter som kommer till Polen, ser ovanstående fakta mildt ut som en konstig anledning till utlämning. En polsk författare Stefan Garczynski sa: "Fakta är sanden som maler i teorin." Självklart har alla de åtgärder som föreskrivs i internationell lag och Interpol gentemot den ukrainska medborgaren Dzyuba på Polens territorium utförts i enlighet med det formella förfarandet. Ingen bör dock falla i växlarna på en formsprutad maskin som alla slipar - och det spelar ingen roll vilket land de befinner sig i just nu. Dessutom, när denna maskins rörelse motverkas av "sanden av obestridliga fakta"; Dessutom bör det tilläggas att hans familj och kollegor, med kunskap om Jevgenij Dzyubas sjukdom, säkrade det erforderliga borgenbeloppet som skulle ge honom möjlighet att stanna i husarrest i Warszawa, bredvid sin familj och inte i fängelse.

Annons

Det unika hos Interpol ligger i principen om icke-inblandning i politiska, militära, religiösa och rasistiska frågor som fastställs i dess stadga. Genom att strikt följa dessa skyldigheter behåller organisationen statusen som ett rent professionellt internationellt polisgemenskap. Detta gör det möjligt för de brottsbekämpande myndigheterna i alla medlemsländer att interagera även i avsaknad av diplomatiska förbindelser mellan dem. Samtidigt är Interpols huvudsakliga "vapen" dess informationsresurser. Telekommunikationssystemet som används i Interpol gör det möjligt för brottsbekämpande tjänstemän i organisationens medlemsländer att utbyta operativ information och ta emot nödvändig information från sina utländska kollegor inom kortast möjliga tid. Allt detta bidrar till att varje ärende kan behandlas objektivt och inte formellt, och vid behov tas under kontroll av Interpols generalsekretariat och dess generalsekreterare Jürgen Stock.

Fortsätt läsa

Europeiska kommissionen

Polen beordrade att betala EU -kommissionen en halv miljon euro dagstraff över Turów -gruvan

publicerade

on

EU-domstolen har utfärdat en dagsböter på 500,000 21 euro till Polen som ska betalas till Europeiska kommissionen på grund av att han inte respekterade ett föreläggande från den XNUMX maj om att stoppa utvinningsverksamheten vid Turów brunkolsgruva, skriver Catherine Feore.

Gruvan ligger i Polen, men ligger nära de tjeckiska och tyska gränserna. Den beviljades en koncession för att fungera 1994. Den 20 mars 2020 beviljade den polska klimatministern tillstånd för en utvidgning av brunkolsbrytning fram till 2026. Tjeckien hänvisade frågan till Europeiska kommissionen och den 17 december 2020 utfärdade kommissionen en motiverat yttrande där det kritiserade Polen för flera brott mot EU -lagstiftningen. I synnerhet ansåg kommissionen att Polen, genom att anta en åtgärd som möjliggör en sexårig förlängning utan att göra en miljökonsekvensbedömning, har brutit mot EU-lagstiftningen. 

Tjeckien bad domstolen att fatta ett interimistiskt beslut, i avvaktan på domstolens slutliga dom, som den beviljade. Eftersom de polska myndigheterna underlåtit att fullgöra sina skyldigheter enligt detta beslut lämnade Tjeckien den 7 juni 2021 en ansökan om att Polen skulle åläggas att betala en dagsavgift på 5,000,000 XNUMX XNUMX euro till EU: s budget för underlåtenhet att uppfylla sina skyldigheter. 

Annons

I dag (20 september) avslog domstolen en ansökan från Polen om att upphäva de tillfälliga åtgärderna och beordrade Polen att betala en straffavgift på 500,000 XNUMX euro per dag till kommissionen, en tiondel av det som Tjeckien begärde. Domstolen sade att de inte var bundna av det belopp som föreslogs av Tjeckien och ansåg att den lägre siffran skulle vara tillräcklig för att uppmuntra Polen "att sätta stopp för dess underlåtenhet att fullgöra sina skyldigheter enligt interimsbeslutet".

Polen hävdade att upphörandet av brunkolsbrytningsaktiviteter i Turówgruvan kan orsaka ett avbrott i distributionen av uppvärmning och dricksvatten i områdena Bogatynia (Polen) och Zgorzelec (Polen), vilket hotar invånarnas hälsa i dessa territorier. Domstolen fann att Polen inte tillräckligt hade styrkt att detta utgjorde en verklig risk.

Med tanke på Polens underlåtenhet att följa interimsbeslutet fann domstolen att den inte hade något annat val än att döma ut böter. EU -domstolen har understrukit att det är mycket sällsynt att en medlemsstat väcker talan om fördragsbrott mot ett annat medlemsland. Detta är den nionde sådan talan i domstolens historia.

Annons

Fortsätt läsa

Utbildning

GSOM SPbU och Kozminski University tecknade avtal om sitt första dubbelprogram

publicerade

on

Graduate School of Management, St. Petersburg University (GSOM SPbU) och Kozminski University (KU) lanserar sitt första gemensamma dubbelprogram inom företagsfinansiering och redovisning. Det nya dubbelprogrammet kommer att innehålla kvalificerade studenter vid Master in Corporate Finance (MCF) -programmet vid GSOM och studenter i Master i finans och redovisning vid KU. Urvalet av studenter för det nya dubbelprogrammet påbörjas höstterminen 2021, studierna startar läsåret 2022/2023.

Som en del av ett nytt avtal kommer studenterna att tillbringa sina tre och fyra terminer på värdinstitutioner, och kandidater, som framgångsrikt slutfört alla programkrav för GSOM och KU kommer att få magisterexamen från båda institutionerna.

"Framtiden tillhör partnerskap, allianser och samarbeten: den hjälper till att titta på mål från olika håll, snabbt reagera på förändringar och skapa relevanta och efterfrågade produkter. Under det nya läsåret lanserar vi tillsammans med Kozminski universitet ett dubbelprogram inom Master in Corporate Finance-programmet: vi kommer att utbyta erfarenheter, jämföra våra mål och resultat och ge studenter från båda sidor omfattande kunskap som kan tillämpas var som helst i världen. Kozminski University och GSOM SPbU är mångåriga akademiska partners, våra förhållandet har testats genom åren och dussintals utbytesstudenter. Jag är övertygad om att den nya samarbetsnivån kommer att föra handelshögskolorna närmare varandra och göra våra masterprogram mer intressanta och praktiska, säger Konstantin Krotov, verkställande direktör för GSOM SPbU.

Annons

Sedan 2013 har GSOM SPbU bachelor- och masterstudenter deltagit i utbytesprogram och fakultet och personal vid Handelshögskolan - i akademiska utbytesprogram med Kozminski University.

"Tätt samarbete med det äldsta universitetet i Ryssland-Sankt Petersburgs universitet och GSOM SPbU kröntes nyligen med en dubbel examen på Master in Finance and Accounting-programmet. Det är ett naturligt steg för att intensifiera våra toppstudenters utbytesmöjligheter genom att ge dem tillgång till en av de största marknaderna. Därför fortsätter KU att stärka sin position som en global bro för affärsmöjligheter och interkulturell förståelse, säger Franjo Mlinaric, Ph.D., ledare för Master in Finance & Accounting Program på KU.

Från och med 2022 kommer fyra MCF -studenter att kunna fortsätta sina studier inom Master in Finance and Accounting -programmet på en av de ledande handelshögskolorna i Polen. Kozminski University har trefaldig krona ackreditering samt ACCA och CFA ackrediteringar. Kozminski Universitys finans- och redovisningsprogram rankas som 21: e plats i Financial Times (FT) rankas bland världens 55 bästa masterprogram i företagsfinansiering.

Annons

Master i Corporate Finance -programmet vid GSOM SPbU är också ACCA -ackrediterat. GSOM SPbU har rankats bland världens ledande program och handelshögskolor under många år i rad enligt den internationella affärstidningen Financial Times. År 2020 rankades GSOM SPbU som 41: a på Financial Times Masters in Management -rankningen och 51: a i Financial Times European Business School rankning. GSOM SPbU Executive MBA -programmet gick in på de 100 bästa världsprogrammen för första gången och tog 93: e plats i Financial Times Executive MBA Ranking 2020.

GSOM SPbU är en ledande rysk handelshögskola. Det grundades 1993 vid St Petersburg University, som är ett av de äldsta klassiska universiteten och det största centrumet för vetenskap, utbildning och kultur i Ryssland. Idag är GSOM SPbU den enda ryska handelshögskolan som ingår i de 100 bästa Europaskolorna i Financial Times-rankningen och har två prestigefyllda internationella ackrediteringar: AMBA och EQUIS. GSOM Advisory Board innehåller ledare från näringslivet, regeringen och det internationella akademiska samhället.

Kozminski universitet grundades 1993. Det är en av de äldsta icke-offentliga högskolorna i Polen. Grund-, doktorand- och doktoranderna och deltagarna i forskar- och MBA -program som studerar vid KU utgör en befolkning på 9,000 60,000. Befolkningen av KU -akademiker är för närvarande över XNUMX XNUMX. Kozminski University är en företagsinriktad högre utbildningsinstitution som erbjuder ett brett utbud av utbildningsprogram som innehar fulla akademiska rättigheter och anses vara den bästa handelshögskolan i Central- och Östeuropa enligt Financial Times ranking. År 2021 rankades Kozminski University 21: a i Global Masters in Finance Ranking publicerad av Financial Times. Det är det enda universitetet rankat från Polen och Central- och Östeuropa.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend