Anslut dig till vårt nätverk!

Polen

Kommissionen uppmanar den europeiska domstolen att döma Polen för angrepp på rättsligt oberoende

publicerade

on

Věra Jourová deltar i minnet av 82 -årsjubileet för andra världskrigets utbrott

EU -kommissionen har bett EU -domstolen (EU -domstolen) att ålägga Polen böter för att den inte har fattat interimistiskt beslut av domstolen som uppmanar Polen att avbryta åtgärder som undergräver rättsväsendets oberoende.

"Jag har alltid sagt att kommissionen inte kommer att tveka att vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att EU -lagstiftningen tillämpas fullt ut", säger justitieminister Didier Reynders. ”I juli meddelade domstolen två viktiga domar för att skydda rättsligt oberoende i Polen. Det är viktigt att Polen fullt ut följer dessa beslut. Det är därför som kommissionen, som fördragens väktare, vidtar åtgärder i dag. ”

Polen fick en tidsfrist till den 16 augusti för att genomföra EU -domstolens beslut om interimistiska åtgärder (14 juli). Polen skickade ett svar till kommissionen, men det har ansetts vara otillräckligt. Kommissionen uppmanar domstolen att ålägga Polen en dagsavgift så länge polska myndigheter inte agerar. Tjänstemän har varit ovilliga att uppskatta hur stora böterna kommer att bli, men sa att det borde återspegla fallets allvar, hur underlåtenheten att agera påverkar domare på plats och varaktigheten av bristande efterlevnad. De lämnar dock detta beslut om hur mycket domstolen ska besluta. 

Annons

Det är ovanligt att kommissionen kräver handlingar på grundval av en interimistisk dom (artikel 279). Kommissionen har bara gjort detta vid tre tillfällen. Det är motiverat när irreversibel skada kan uppstå utan omedelbara åtgärder och används endast i de mest akuta och allvarligaste fallen. 

Kommissionen har också beslutat att skicka en "formell underrättelse" till Polen för att inte ha vidtagit de åtgärder som krävs för att fullt ut följa domstolens dom (av den 15 juli 2021) där den polska lagen om disciplinregimen mot domare fastställs. är inte förenlig med EU -lagstiftningen.

I sitt svar till kommissionen (16 augusti) skrev Polen att det avsåg att demontera disciplinkammaren, men det fanns ingen information om hur och när detta skulle ske. Det fanns inte heller någon information om vad som skulle utgöra ett disciplinbrott i framtiden, eller de begränsningar som skulle kunna läggas på domare som ville ställa en juridisk fråga om EU -rätten till EU -domstolen. Brevet ger de polska myndigheterna ”möjlighet” att förklara sig mer fullständigt. Värden och transparens Vice ordförande Věra Jourová sa: ”EU -domstolens beslut måste respekteras i hela EU. I dag tar vi nästa steg för att ta itu med den situationen, och vi är fortfarande redo att samarbeta med polska myndigheter för att hitta lösningar. ”

Annons

Dagens agerande av kommissionen följer efter ett besök i Polen nyligen av vicepresident Jourová i slutet av augusti när hon träffade Mateusz Morawiecki, polens premiärminister och Marcin Wiącek, polsk ombudsman bland andra. Polens justitieminister Zbigniew Ziobro har anklagat EU för att ha bedrivit hybridkrig med Polen och beskrivit dagens beslut som en aggressiv handling mot Polen. 

Den polska regeringen har också ifrågasatt EU -rättens företräde framför nationell lag, en av de mest grundläggande principerna i europeisk rätt som fastställdes i europeiska domar i fyrtio år innan Polen gick med i EU. Ett beslut om denna senaste utmaning kommer att fattas den 22 september. 

Foto: Věra Jourová deltar i firandet av 82 -årsdagen av andra världskrigets utbrott i Gdansk © Europeiska unionen, 2021

Europeiska kommissionen

Polen beordrade att betala EU -kommissionen en halv miljon euro dagstraff över Turów -gruvan

publicerade

on

EU-domstolen har utfärdat en dagsböter på 500,000 21 euro till Polen som ska betalas till Europeiska kommissionen på grund av att han inte respekterade ett föreläggande från den XNUMX maj om att stoppa utvinningsverksamheten vid Turów brunkolsgruva, skriver Catherine Feore.

Gruvan ligger i Polen, men ligger nära de tjeckiska och tyska gränserna. Den beviljades en koncession för att fungera 1994. Den 20 mars 2020 beviljade den polska klimatministern tillstånd för en utvidgning av brunkolsbrytning fram till 2026. Tjeckien hänvisade frågan till Europeiska kommissionen och den 17 december 2020 utfärdade kommissionen en motiverat yttrande där det kritiserade Polen för flera brott mot EU -lagstiftningen. I synnerhet ansåg kommissionen att Polen, genom att anta en åtgärd som möjliggör en sexårig förlängning utan att göra en miljökonsekvensbedömning, har brutit mot EU-lagstiftningen. 

Tjeckien bad domstolen att fatta ett interimistiskt beslut, i avvaktan på domstolens slutliga dom, som den beviljade. Eftersom de polska myndigheterna underlåtit att fullgöra sina skyldigheter enligt detta beslut lämnade Tjeckien den 7 juni 2021 en ansökan om att Polen skulle åläggas att betala en dagsavgift på 5,000,000 XNUMX XNUMX euro till EU: s budget för underlåtenhet att uppfylla sina skyldigheter. 

Annons

I dag (20 september) avslog domstolen en ansökan från Polen om att upphäva de tillfälliga åtgärderna och beordrade Polen att betala en straffavgift på 500,000 XNUMX euro per dag till kommissionen, en tiondel av det som Tjeckien begärde. Domstolen sade att de inte var bundna av det belopp som föreslogs av Tjeckien och ansåg att den lägre siffran skulle vara tillräcklig för att uppmuntra Polen "att sätta stopp för dess underlåtenhet att fullgöra sina skyldigheter enligt interimsbeslutet".

Polen hävdade att upphörandet av brunkolsbrytningsaktiviteter i Turówgruvan kan orsaka ett avbrott i distributionen av uppvärmning och dricksvatten i områdena Bogatynia (Polen) och Zgorzelec (Polen), vilket hotar invånarnas hälsa i dessa territorier. Domstolen fann att Polen inte tillräckligt hade styrkt att detta utgjorde en verklig risk.

Med tanke på Polens underlåtenhet att följa interimsbeslutet fann domstolen att den inte hade något annat val än att döma ut böter. EU -domstolen har understrukit att det är mycket sällsynt att en medlemsstat väcker talan om fördragsbrott mot ett annat medlemsland. Detta är den nionde sådan talan i domstolens historia.

Annons

Fortsätt läsa

Utbildning

GSOM SPbU och Kozminski University tecknade avtal om sitt första dubbelprogram

publicerade

on

Graduate School of Management, St. Petersburg University (GSOM SPbU) och Kozminski University (KU) lanserar sitt första gemensamma dubbelprogram inom företagsfinansiering och redovisning. Det nya dubbelprogrammet kommer att innehålla kvalificerade studenter vid Master in Corporate Finance (MCF) -programmet vid GSOM och studenter i Master i finans och redovisning vid KU. Urvalet av studenter för det nya dubbelprogrammet påbörjas höstterminen 2021, studierna startar läsåret 2022/2023.

Som en del av ett nytt avtal kommer studenterna att tillbringa sina tre och fyra terminer på värdinstitutioner, och kandidater, som framgångsrikt slutfört alla programkrav för GSOM och KU kommer att få magisterexamen från båda institutionerna.

"Framtiden tillhör partnerskap, allianser och samarbeten: den hjälper till att titta på mål från olika håll, snabbt reagera på förändringar och skapa relevanta och efterfrågade produkter. Under det nya läsåret lanserar vi tillsammans med Kozminski universitet ett dubbelprogram inom Master in Corporate Finance-programmet: vi kommer att utbyta erfarenheter, jämföra våra mål och resultat och ge studenter från båda sidor omfattande kunskap som kan tillämpas var som helst i världen. Kozminski University och GSOM SPbU är mångåriga akademiska partners, våra förhållandet har testats genom åren och dussintals utbytesstudenter. Jag är övertygad om att den nya samarbetsnivån kommer att föra handelshögskolorna närmare varandra och göra våra masterprogram mer intressanta och praktiska, säger Konstantin Krotov, verkställande direktör för GSOM SPbU.

Annons

Sedan 2013 har GSOM SPbU bachelor- och masterstudenter deltagit i utbytesprogram och fakultet och personal vid Handelshögskolan - i akademiska utbytesprogram med Kozminski University.

"Tätt samarbete med det äldsta universitetet i Ryssland-Sankt Petersburgs universitet och GSOM SPbU kröntes nyligen med en dubbel examen på Master in Finance and Accounting-programmet. Det är ett naturligt steg för att intensifiera våra toppstudenters utbytesmöjligheter genom att ge dem tillgång till en av de största marknaderna. Därför fortsätter KU att stärka sin position som en global bro för affärsmöjligheter och interkulturell förståelse, säger Franjo Mlinaric, Ph.D., ledare för Master in Finance & Accounting Program på KU.

Från och med 2022 kommer fyra MCF -studenter att kunna fortsätta sina studier inom Master in Finance and Accounting -programmet på en av de ledande handelshögskolorna i Polen. Kozminski University har trefaldig krona ackreditering samt ACCA och CFA ackrediteringar. Kozminski Universitys finans- och redovisningsprogram rankas som 21: e plats i Financial Times (FT) rankas bland världens 55 bästa masterprogram i företagsfinansiering.

Annons

Master i Corporate Finance -programmet vid GSOM SPbU är också ACCA -ackrediterat. GSOM SPbU har rankats bland världens ledande program och handelshögskolor under många år i rad enligt den internationella affärstidningen Financial Times. År 2020 rankades GSOM SPbU som 41: a på Financial Times Masters in Management -rankningen och 51: a i Financial Times European Business School rankning. GSOM SPbU Executive MBA -programmet gick in på de 100 bästa världsprogrammen för första gången och tog 93: e plats i Financial Times Executive MBA Ranking 2020.

GSOM SPbU är en ledande rysk handelshögskola. Det grundades 1993 vid St Petersburg University, som är ett av de äldsta klassiska universiteten och det största centrumet för vetenskap, utbildning och kultur i Ryssland. Idag är GSOM SPbU den enda ryska handelshögskolan som ingår i de 100 bästa Europaskolorna i Financial Times-rankningen och har två prestigefyllda internationella ackrediteringar: AMBA och EQUIS. GSOM Advisory Board innehåller ledare från näringslivet, regeringen och det internationella akademiska samhället.

Kozminski universitet grundades 1993. Det är en av de äldsta icke-offentliga högskolorna i Polen. Grund-, doktorand- och doktoranderna och deltagarna i forskar- och MBA -program som studerar vid KU utgör en befolkning på 9,000 60,000. Befolkningen av KU -akademiker är för närvarande över XNUMX XNUMX. Kozminski University är en företagsinriktad högre utbildningsinstitution som erbjuder ett brett utbud av utbildningsprogram som innehar fulla akademiska rättigheter och anses vara den bästa handelshögskolan i Central- och Östeuropa enligt Financial Times ranking. År 2021 rankades Kozminski University 21: a i Global Masters in Finance Ranking publicerad av Financial Times. Det är det enda universitetet rankat från Polen och Central- och Östeuropa.

Fortsätt läsa

Vitryssland

Polen förklarar undantagstillstånd vid gränsen till Vitryssland mitt bland migrantstigningar

publicerade

on

By

Polska gränsbevakningspersonal står vakt bredvid en grupp migranter som strandar på gränsen mellan Vitryssland och Polen nära byn Usnarz Gorny, Polen 1 september 2021. REUTERS/Kacper Pempel

Polen förklarade undantagstillstånd i två regioner som gränsar till Vitryssland förra veckan efter en våg av illegal migration som Warszawa har skyllt på sin granne, skriva Alan Charlish, Pawel Florkiewicz, Joanna Plucinska, Alicja Ptak, Anna Koper och Matthias Williams, Reuters.

Polen och Europeiska unionen har anklagat Vitrysslands president Alexander Lukasjenko för att ha uppmuntrat hundratals migranter att ta sig in på polskt territorium för att sätta press på blocket över sanktioner som det har infört Minsk.

Annons

Nödordern - den första i sitt slag i Polen sedan kommunistisk tid - förbjöd masssamlingar och begränsade människors rörelser i en 3 km (2 mil) djup landremsa längs gränsen i 30 dagar, sade regeringen.

Biståndsgrupper som arbetar med migranter sa att det redan hade skett en ökning av polsk polis och pansarfordon i området de senaste dagarna och att de var oroliga för att ordern skulle begränsa deras arbete och lämna flyktingar strandade.

- Atmosfären är generellt våldsam, det finns uniformerade, beväpnade soldater överallt ... det påminner mig om krig, säger Marta Anna Kurzyniec, bosatt i den polska gränsstaden Krynki, till Reuters

Annons

Polen började bygga ett taggtrådsstängsel förra veckan för att dämpa flödet av migranter från länder som Irak och Afghanistan.

EU införde ekonomiska sanktioner mot Vitryssland efter ett omtvistat val i augusti 2020 och ett motstånd mot oppositionen, och säger att Lukasjenko medvetet har uppmuntrat migranter att ta sig in i Polen, Lettland och Litauen i vedergällning.

Vitrysslands utrikesminister Vladimir Makei anklagade på torsdagen "västerländska politiker" för situationen vid gränserna, rapporterade vitryska statliga nyhetsbyrån Belta.

"Vitryssland har alltid respekterat alla bestämmelser i våra avtal till punkt och pricka", sa Makei till en presskonferens.

Polens presstalesperson Blazej Spychalski sa att situationen vid gränsen var "svår och farlig".

"Idag måste vi som Polen, som är ansvariga för våra egna gränser, men också för Europeiska unionens gränser, vidta åtgärder för att säkerställa Polens och (EU) säkerhet", sade han.

Rättighetsaktivister har anklagat polska myndigheter för att förneka adekvat sjukvård till strandade migranter. Warszawa säger att de är Vitrysslands ansvar.

Marysia Zlonkiewicz från biståndsgruppen Chlebem i Solą (med bröd och salt) sa att polisen hade bett dem att stoppa sin verksamhet längs gränsen innan undantagstillståndet meddelades.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend