Anslut dig till vårt nätverk!

Polen

Europeiska ledare beskriver rättsväsendets oberoende som "absolut grundläggande"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Även om rättsstatsprincipen i Polen inte förekom i slutsatserna från Europeiska rådet, diskuterades den utförligt i går (21 oktober), där nästan alla europeiska ledare fördömde den nuvarande situationen och beskrev rättsväsendets oberoende som "absolut grundläggande". 

Diskussionerna beskrevs som "fridfulla" av Europeiska rådets ordförande Charles Michel som sa att den politiska dialogen borde fortsätta. De flesta av de planerade åtgärderna är dock för att kommissionen ska fortsätta med sina rättsliga åtgärder och förbereda sig för eventuell användning av rättsstatsmekanismen.  

"Rättsstatsprincipen är hjärtat i vår union", sade von der Leyen. "Vi har alla ett intresse i denna avgörande fråga, eftersom vi vet att rättsstatsprincipen säkerställer ömsesidigt förtroende. Det ger rättssäkerhet i hela Europeiska unionen och det ger jämlikhet mellan medlemsstaterna och varje medborgare i Europeiska unionen."

Von der Leyen fortsatte med att säga att rättsväsendets oberoende var rättsstatens grundpelare.  

Annons

Hon sa att hon förväntade sig att Polen skulle följa EG-domstolens beslut om att disciplinsystemet för domare måste ses över och att olagligt avskedade domare måste återinsättas, annars kommer EG-domstolen att vidta ytterligare åtgärder. 

Hon beskrev också en parallell process kopplad till den nyligen avkunnade domen från den (konstitutionellt konstituerade) polska författningsdomstolen som ifrågasatte EU-rättens företräde. Kommissionen utvärderar fortfarande denna dom.  

På frågan om användningen av mekanismen för villkor för rättsstatsprincipen för användningen av europeiska fonder sa von der Leyen att kommissionen fortfarande höll på att utarbeta sina riktlinjer och inväntar resultatet av den gemensamma ungerska och polska utmaningen mot den nya förordningen.

Annons

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa
Annons

Polen

Ukrainsk domstol avvisade brottsmisstankarna mot den ukrainske affärsmannen Yevgeny Dzyuba, men han är fortfarande häktad i Polen

publicerade

on

I september 2021 skrev EU Reporter om gripandet av affärsmannen Yevgeny Dzyuba, efterlyst av den ukrainska avdelningen av Interpol. I dag, trots de senaste avgörandena från ukrainska domstolar, som upphävde misstankarna mot honom i två instanser, är Dzyuba fortfarande arresterad i Polen. Innan han greps den 18 mars 2020 på Warszawas flygplats fick Polen från Ukrainas riksåklagare en begäran om utlämning av Dzyuba i samband med anklagelser om hans inblandning i att begå ett brott.

De handlingar som lämnades in till den polska domstolen visade sig dock inte bara vara motsägelsefulla, utan en direkt bekräftelse på att misstankarna hade väckts utan vederbörlig grund. Enligt officiella dokument genomfördes brottsförhandlingarna mot Dzyuba av den ukrainska sidan utanför de processuella tidsfristerna.

De dokument som lämnades in i början av detta år av den ukrainska sidan till den polska domstolen anger tydligt att, i enlighet med punkt 10 i del 1 i artikel 284 i Ukrainas straffprocesslag, måste en utredare, utredare eller åklagare lägga ner alla brottslingar. förfarande när den förundersökningsperiod som fastställs i artikel 219 i Ukrainas straffprocesslag har löpt ut. I det här fallet löpte det officiellt ut i november 2017.

Trots detta upprättades fem år senare, utanför den maximala tidsfristen för förundersökningar som fastställts av lagen, en anmälan mot Jevgenij Dzyuba, misstänkt för ett brott enligt del 5 i artikel 191 i Ukrainas strafflagstiftning. Följaktligen utarbetades det angivna meddelandet om misstanke om att ha begått brott av honom i ett icke-existerande straffrättsligt förfarande.

Annons

Alla brottsbekämpande myndigheter i europeiska länder är väl medvetna om arbetet i kommissionen för kontroll av Interpols akter, som är ett överklagande- och tillsynsorgan i förhållande till Interpols sekretariat. Vem som helst kan fritt bekanta sig med Interpols konstitution, regler och föreskrifter, samt praxis för beslut som fattas av kommissionen för kontroll av filer. Det är en ganska stor bunt dokument, som man inte bör avvika från när man förbereder relevanta framställningar, oavsett status för den instans som fattar sådana beslut – den internationella rätten är densamma för alla. Det är dessa dokument och regler som förbjuder användningen av dessa kanaler för politisk, militär, religiös eller rasförföljelse.

Men i praktiken stöter ett antal internationella människorättsorganisationer ofta på fall där den begärande staten manipulerar information, täcker över en politisk förföljelse eller affärstvist med några långsökta brottsutredningar med alla möjliga kvalifikationer. Fallet med Jevgenij Dzyuba, enligt de dokument som lämnats in av den ukrainska sidan, är tyvärr inget undantag från det.

Sex månader efter arresteringen av Dzyuba i Polen utfärdade det ukrainska domarkollegiet, efter att ha studerat de dokument som ursprungligen lämnades in av utredningen, en ny resolution som beordrade "att annullera rapporterna, daterade den 18.11.2020 november XNUMX, om misstanke om Jevgenij Nikolajevitj Dzyuba att begå ett brott, och att lämna överklagandet av åklagaren vid generalåklagarmyndigheten Petrosyan AM - missnöjd” Detta beslut begärdes och lämnades till den polska domstolen av Mr. Dzyubas representanter i enlighet med alla juridiska normer. Trots att den fullständiga texten till resolutionen publicerades på den officiella informations- och referensresursen i Unified Register of Court Decisions, och även bekräftats av apostillen från justitieministeriet, är Dzyuba fortfarande häktad.

Annons

Lagarna i vilket civiliserat land som helst ger alla rätt till sitt eget försvar, möjlighet att vända sig till advokater och människorättsorganisationer, som ofta stöter på brott för vilka en omkvalificering redan har skett, eller där ärendet har avslutats, eller ett brott har avkriminaliserats av lagstiftaren. Samtidigt saknar de rättsliga och brottsbekämpande myndigheterna i den begärande staten förmågan och viljan att informera den internationella organisationen om detta, och hävdar att utredningar tar lång tid, utredningens ställning, brottets kvalifikationer eller grunden för åtal kan ändras

Det finns ett människoliv bakom varje sådant fall, även med iakttagande av formella tidsfrister för utbyte av information. Alla villkor för officiellt informationsutbyte om Dzyuba-fallet mellan Polen och Ukraina har löpt ut. I mer än sex månader har han vädjat till de polska rättsliga myndigheterna och hävdat att han inte har för avsikt eller kommer att gå och gömma sig. I mer än sex månader har företrädare för Dzyubas familj och hans advokater bett om en ändring av den förebyggande åtgärden på grund av hans sjukdom. Hela denna tid var huvudorsaken till förseningen med att fatta beslut de otillräckliga kommunikationskanalerna mellan domstolarna i de två länderna, uppskjutandet av förhandlingen på grund av domstolarnas svåra och intensiva arbete under den pågående pandemin, domstolsuppehåll, och så vidare.

Samtidigt som den involverar Interpol bör den ukrainska sidan inte glömma att denna internationella organisation säkerställer ömsesidigt samarbete mellan alla kriminella polisorgan, som genomförs inom ramen för befintlig lagstiftning och i andan i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, även i fall där det finns politiska skillnader eller så finns det inga diplomatiska förbindelser mellan enskilda länder.

Yevgeny Dzyuba gömde sig inte och ändrade inte sitt efternamn, som riktiga brottslingar har gjort och fortfarande gör. Sex månader innan han greps, och utövade sin konstitutionella rätt till fri rörlighet, reste han upprepade gånger till olika länder, med sitt eget pass, för att behandla långvariga kroniska sjukdomar. Diagnostiserats med flera brännskador (60-80 %) av armar, ben och bål, med efterföljande komplikationer, har han sökt behandling samtidigt som han har behövt ta hand om sina två minderåriga barn och sin äldre mamma som fördrevs internt från staden Donetsk . Hans familj följde nästan alltid med honom. Efter hans arrestering, med kännedom om Jevgenij Dzyubas sjukdom, skickade hans familj och kollegor den erforderliga borgen, vilket borde ha gjort det möjligt för honom att inte sitta i fängelse, utan i husarrest i Warszawa bredvid sin familj.

När det gäller själva misstanken, som nu har ogillats, dokumenterades det i domstolarna i de två länderna att Dzyuba inte heller var ordentligt underrättad om den, liksom om att han tagits upp på efterlysningslistan, och även att han inte kunde vara föremålet för denna straffrättsliga ordning. Förmodligen har den ukrainska sidan ännu inte funnit en möjlighet att på ett korrekt sätt meddela den polska domstolen beslutet från den ukrainska domstolen att ta bort misstanken från Mr. Dzyuba.

Numera gör det öppna utbytet av data det möjligt att få en objektiv bild av vad som händer med alla fall i vilket EU-land som helst. Människorättsorganisationer av alla led har ständig tillgång till resultaten av ett flertal studier om varje specifikt land i världen. Dessutom görs analyser av pressen, liksom av uttalanden från poliser, som ofta kallar "brottslingar" för dem som det inte finns någon domstolsdom om. Ovanpå det kommer åklagarmyndighetens gissningar, antaganden och gissningar alltid att tolkas mot dem. Det bör noteras att en misstanke som framförs av relevanta brottsbekämpande myndigheter i något land inte är en dom och ger rätt till en detaljerad utredning av fallet av det land till vilket begäran om utlämning gjordes.

Vid tiden för arresteringen av den georgiske politikern Mikheil Saakashvili, skrev en av de mest inflytelserika ledamöterna i Europaparlamentet, den tidigare polska utrikesministern Anna Fotyga, på sitt personliga Twitterkonto: "Jag beklagar bristen på god vilja och öppenhet från gvts sida. från Georgien och upprepar att det fortfarande finns en chans att lösa denna situation."

Det är välkänt att den georgiske politikern valde en sista utväg och utlyste en hungerstrejk, som upprörde hela Europa. Medlemmar av den polska sejmen och senaten uppmanade EU-organ som ägnas åt skyddet av mänskliga rättigheter att uppmärksamma Saakashvili-fallet och främja en rättslig lösning av situationen. Utan tvekan är fallet med affärsmannen Jevgenij Dzyuba inte politiskt och inte heller lika resonant som fallet med Georgiens före detta president, vilket Polens politiker uppmärksammade.

Juridiskt är det slutsats, eftersom Ukraina inte borde ha några anspråk på det mot Jevgenij Dzyuba. Efter beslutet från hovrätten i Kiev, som trädde i kraft från dagen för tillkännagivandet den 28 oktober 2021 och som inte kan överklagas, friades Dzyuba från misstanke.

Följaktligen vilar frågan om att avsluta sitt frihetsberövande i Polen på bristen på korrekt kommunikation mellan domstolarna i de två länderna, och den förblir öppen, liksom frågan om vad en person kan göra när den frikänns av domstolen, men fortfarande hålls kvar. i fängelse i en europeisk stat.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Vitryssland

EU lovar enighet om Vitryssland när Polen flaggar för fler gränsincidenter

publicerade

on

By

Tusentals människor som är strandsatta vid Europeiska unionens östra gräns representerar ett försök från Vitryssland att destabilisera blocket, snarare än en migrantkris, och som sådan kräver ett samordnat svar, sade EU:s verkställande chef på tisdagen (23 november). skriva Alan Charlish, Marine Strauss, Pawel Florkiewicz, Anna Wlodarczak-Semczuk, Jan Strupczewski, Sabine Siebold, Andrius Sytas, Yara Abi Nader, Marko Djurica, Fedja Grulovic, Stephan Schepers, Felix Hoske, Sergiy Karazy, Andreas Rinke och Tomasz Janowsk.

Ursula von der Leyen berättade för Europaparlamentet att blocket med 27 nationer står i solidaritet med Polen, Litauen och Lettland, som bär bördan av vad EU säger är president Alexander Lukasjenkos knep för att skapa en kris genom att flyga in migranter till Vitryssland och sedan pressa dem över EU:s gränser.

"Det är EU som helhet som utmanas", sa von der Leyen. "Det här är ingen migrationskris. Det här är försöket från en auktoritär regim att försöka destabilisera sina demokratiska grannar." Läs mer.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki sa att Warszawas diplomatiska ansträngningar hjälpte till att minska antalet migranter som reser till Vitryssland i hopp om att komma in i EU, men Polen och dess grannar varnade för att gränskrisen långt ifrån var över.

Annons

Morawiecki, som talade efter att ha träffat ledarna för Ungern, Tjeckien och Slovakien i Budapest, sa att Polen hade fört samtal med regeringarna i Irak, Turkiet, Uzbekistan och andra.

Polen, i konflikt med Bryssel på grund av anklagelser om att det undergrävde rättsstatsprincipen, har också nått ut till sina europeiska partner.

En talesman för regeringen twittrade att Morawiecki skulle träffa Frankrikes president Emanuel Macron på onsdagen och polska medier rapporterade planer på möten med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Annons

Reuters kunde inte omedelbart bekräfta mötena med Merkel och Johnson.

Von der Leyen sa att EU också samordnar sitt svar på Lukasjenkos utmaning med sina partner utanför EU - USA, Kanada och Storbritannien.

För att avskräcka mellanhänder som transporterar migranter till Vitryssland från att hjälpa Minsk, skulle EU skapa en svartlista över reseföretag som är inblandade i trafficking och smuggling av migranter, sa hon.

Det skulle ge EU ett rättsligt verktyg för att avbryta eller begränsa företagens verksamhet, eller till och med förbjuda dem från EU om de var engagerade i människohandel, enligt EU-kommissionär Margaritis Schinas.

"Det här är inte en migrationskris, det här är en säkerhetskris", konstaterade Schinas. Enligt EU förhindrades över 40,000 2021 försök att komma in i EU via den vitryska gränsen XNUMX.

En migrant går med ett barn under snöfall, vid ett transport- och logistikcenter nära den vitryska-polska gränsen, i Grodno-regionen, Vitryssland 23 november 2021. REUTERS/Kacper Pempel
Migranter vistas i transport- och logistikcentret Bruzgi på den vitryska-polska gränsen i Grodno-regionen, Vitryssland 23 november 2021. Andrei Pokumeiko/BelTA/Utdelat material via REUTERS

EU drabbade Vitryssland med sanktioner efter Lukasjenkos våldsamma tillslag mot protester mot hans omtvistade omval förra året, och Bryssel gick tidigare denna månad med på att utöka sanktionerna till flygbolag, resebyråer och individer som är involverade i migranters rörelse.

Minsk röjde migrantläger vid gränsen och gick med på de första repatrieringsflygen på månader förra veckan och rapporterade på tisdagen att omkring 120 migranter hade lämnat den 22 november och fler skulle följa.

Men myndigheterna i Warszawa sa att upprepade incidenter vid gränsen visade att Minsk kan ha ändrat taktik men inte hade gett upp planerna på att använda migranter som flyr från Mellanöstern och andra hotspots som ett vapen i konflikten med EU.

Gränsbevakningstalesperson Anna Michalska sa att omkring 50 migranter försökte ta sig över på måndagskvällen, varav 18 tog sig över taggtrådsbarriären.

En annan grupp av liknande storlek samlades men gav till slut upp ett försök att korsa på en annan plats.

– Det finns upprepade försök att korsa gränsen och de kommer att fortsätta, säger Stanislaw Zaryn, talesperson för Polens specialtjänster, till reportrar.

Polska myndigheter uppskattar att omkring 10,000 XNUMX eller fler migranter kan vara kvar i Vitryssland, sade han, vilket skapar potential för ytterligare problem.

Lukasjenko, som förnekar anklagelsen om att han föranlett krisen, har pressat EU och Tyskland i synnerhet att ta emot vissa migranter medan Vitryssland repatrierar andra, ett krav som blocket hittills helt har avvisat.

Humanitära organisationer säger att så många som 13 migranter har dött vid gränsen, där många har lidit i en kall, fuktig skog med lite mat eller vatten när vintern börjar.

Reuters var på plats när syriska syskon som tagit sig över till Polen från Vitryssland greps av gränsvakter nära staden Siemiatycze på tisdagen, då vinterns första snö föll över skogarna runt gränsen. Läs mer.

Som en skarp påminnelse om den mänskliga belastningen av krisen, begravde imamen i den polska byn Bohoniki på tisdagen ett ofött barn som dog vid den polsk-vitryska gränsen i sin mammas sköte.

Halikari Dhakers mamma fick honom missfall medan hon, hennes man och deras fem barn korsade gränsen genom täta skogar och våtmarker. Läs mer.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Polen

Polens nya gränsmur visar att Vitryssland har avskrivits av EU

publicerade

on

Den 14 oktober presenterades ett utkast till lagförslag om att inleda byggandet av en mur vid Polens gräns mot Vitryssland godkändes av underhuset av det polska parlamentet. Landets senat kommer att rösta om planerna under de kommande veckorna, och det styrande partiet "Law and Justice" har lagt sin vikt bakom dem, uppenbart desperat att hejda strömmen av flyktingar som kommer från Vitryssland.

Källan till migranterna är den vitryska presidenten Alexander Lukasjenko, vars regim uthärdade en en rad sanktioner som påtvingades den av USA, Storbritannien och EU i somras, allmänt sett som ineffektiv och kontrakonstruktiv. Lukasjenko har nu identifierat utsatta flyktingar som ett effektivt sätt att slå tillbaka.

Trots Lukasjenkos avsiktliga provokation är byggandet av en gränsmur ett bevis på att Europas ledare har uteslutit ett försök att lösa krisen med diplomatiska medel. Istället ser det ut som om de har gett upp Vitryssland och dess folk, med den nya gränsmuren som drar en järnridå över Europa igen.

En migrantkris uppstår

Annons

På sommaren, isolerad men oböjd av västvärldens regim av handel och finansiella sanktioner, började Lukasjenko erbjuda visumfri inresa till Vitryssland till flyktingar från hela världen. Hans regering har byggt upp förbindelser med ett nätverk av människosmugglare som transporterar de nyanlända migranterna till EU:s östra gräns och sedan säkrar dem inträde i blocket.

Den vitryska regeringen tar till och med ut en avgift för varje flykting de ger smugglarna, och som ett resultat av båda parters ansträngningar har Polens gränsstyrka enligt uppgift var tvungen att stoppa 16,000 XNUMX migranter från att komma in i landet sedan augusti. Siffror visar dock att ett stort antal fortfarande lyckas undvika upptäckt och ta sig till Västeuropa.

Migranterna som är gripna vid gränsen utsätts för dystra förhållanden i EU:s förvarscentra, där blockets skrämmande svar på den nuvarande flyktingvågen påminner om migrantkrisen 2016 och de liv som gick förlorade i Medelhavet det året.

Annons

EU:s bristande intresse för diplomati

Genom att bryta förbindelserna med Vitryssland har EU undvikit pragmatism och har istället valt en gränsmur som sin föredragna form för diplomati. När det gäller murens finansiering, en senior polsk politiker nyligen kommenterade att det skulle kosta uppemot 110 miljoner euro men officiella regeringsberäkningar visade att siffran kan vara så mycket som 350 miljoner euro.

Medan initialkostnaden och oundvikliga störningar i handeln symboliserar de ekonomiska följderna av att bygga en de facto dammen mellan Central- och Östeuropa, är det det vitryska folket som i slutändan kommer att bära den största bördan.

Ekonomisk isolering från väst har skadat deras industrier, särskilt deras kaliumklorid (potaska) producenter, samtidigt som han misslyckades med att få bort den repressive Lukasjenko. Som en följd av detta har den vitryska regeringen vänt sig österut till Vladimir Putin, som har varit alltför glad att ge ekonomiskt och militärt bistånd, vilket drar Vitryssland djupare in i sin omloppsbana.

Denna utveckling är ett olycksbådande tecken på att en union mellan de två länderna inte är långt borta och många personer i EU:s politiska kretsar uppmanar blocket att ompröva sin strategi och inte skriva av Vitryssland ännu. Gerald Knaus, ordförande för European Stability Initiative (ESI), har hävdat det med Lukasjenko cementerad vid makten och spelar hardball kan EU:s strategi inte bara vara att engagera sig "en brutalitetstävling".

Istället har Knaus krävt att en diplomatisk dialog ska inledas mellan blocket och Vitryssland, i syfte att "skydda människoliv och skydda mänsklig värdighet". Återställningen av sanktionerna mot Lukasjenkos regering i utbyte mot demokratiska och humanitära reformer ses som den pragmatiska och moraliska lösningen på den allt värre migrantkrisen.

En andra Berlinmur

EU ser sig själv som en progressiv organisation och Europeiska kommissionen har uttryckligen angett det dess utrikes- och säkerhetspolitik är "baserad på diplomati och respekt för internationella regler". Den listar handel, humanitärt bistånd och utvecklingssamarbete som kärnan i vad EU gör på den globala scenen, men krisen i Vitryssland berättar en annan historia.

Upplyst diplomati, kanske EU:s grundvärde, har glömts bort och livet för vanliga vitryssar har förvärrats som ett resultat. För att säkerställa att deras demokratiska friheter återlämnas bör EU lyssna på råd från experter som Gerald Knaus, ta ett steg tillbaka från sin Trump-liknande gräns- och ineffektiva sanktionspolitik och engagera sig i konstruktiva förhandlingar med Lukasjenkos regim.

Uppförandet av Berlinmuren 1945 ledde till nästan ett halvt sekel av stagnerande levnadsstandard i Östeuropa under Kremls järnhand och EU är på väg att döma Vitryssland till ett liknande öde.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa
Annons
Annons

trend