Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Polen kan strama åt covid-19 om fallen fortsätter att växa, säger ministern

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Polen kommer att behöva överväga strängare COVID-19-restriktioner om genomsnittliga dagliga fall överstiger 7,000 XNUMX, citerades hälsoministern för att säga, när regeringen varnade för att infektionerna nästan fördubblades varje vecka, skriver Alan Charlish och Alicja Ptak, Reuters.

Central- och östra Europa, där vaccinationsfrekvensen är lägre än i västra kontinenten, har sett en ökning av fall under de senaste veckorna, med tjänstemän i Polen som uppmanar allmänheten att vaccinera sig och följa de restriktioner som finns.

"Om vi ​​i slutet av oktober ligger på en genomsnittlig nivå på över 7,000 XNUMX fall per dag måste vi överväga att vidta några mer restriktiva åtgärder", citerades Adam Niedzielski av den statliga nyhetsbyrån PAP. "Beslut kommer att fattas i början av november."

Niedzielski betonade dock att regeringen inte övervägde en låsning.

Annons

På lördagen rapporterade Polen mer än 6,000 XNUMX dagliga fall för första gången sedan maj.

Biträdande hälsominister Waldemar Kraska berättade för allmänheten Polskie Radio 1 på måndagen att antalet fall dagligen växte i en takt på omkring 90 % vecka till vecka.

"Resultaten vi fick i måndags återspeglar inte vilket stadium av pandemin vi befinner oss i, de är alltid lägre... men vad som är viktigare är denna starka uppåtgående trend, och på en hög nivå, som håller i sig för tillfället det är runt 90 % jämfört med förra veckan", sa han.

Annons

Dela den här artikeln:

coronavirus

Covid-fall slår rekord i Europa, vilket föranleder att boostershot tänker om

publicerade

on

By

En läkare tenderar mot patienter med coronaviruset (COVID-19) på intensivvårdsavdelningen (ICU) på Pirogov-sjukhuset i Sofia, Bulgarien. REUTERS/Stoyan Nenov

Coronavirusinfektioner slog rekord i delar av Europa på onsdagen (24 november), med kontinenten återigen epicentrum för en pandemi som har lett till nya rörelsehinder och fått hälsoexperter att tänka igen på boostervaccinationsskott, skriver Jason Hovet, Robert Muller, Gergely Szakacs, Niklas Pollard, Andreas Rinke, Riham Alkousaa, Angelo Amante, Sudip Kar Gupta, Geert De Clercq och Sarah Marsh i byråer över hela Europa, Nick Macfie, Francesco Guarascio och Jason Hovet.

Slovakien, Tjeckien och Ungern rapporterade alla nya toppar i dagliga infektioner när vintern griper Europa och människor samlas inomhus inför julen, vilket ger en perfekt grogrund för covid-19.

Sjukdomen har svept över världen under de två år som gått sedan den först upptäcktes i centrala Kina, infekterat mer än 258 miljoner människor och dödat 5.4 miljoner. Läs mer.

Annons

European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), EU:s folkhälsomyndighet, rekommenderade vaccinförstärkare för alla vuxna, med prioritet för dem över 40, i en stort skifte från dess tidigare vägledning som föreslog att de extra doserna bör övervägas för äldre svaga personer och de med försvagat immunförsvar.

"Tillgängliga bevis som kommer från Israel och Storbritannien visar en betydande ökning av skyddet mot infektion och allvarlig sjukdom efter en boosterdos i alla åldersgrupper på kort sikt", sade ECDC i en rapport som publicerades på onsdagen. Läs more.

Många EU-länder har redan börjat ge boosterdoser till sin befolkning men använder olika kriterier för att göra prioriteringar och olika intervall mellan de första skotten och boosterna.

Annons

ECDC:s chef Andrea Ammon sa att boosters skulle öka skyddet mot infektioner orsakade av avtagande immunitet och "potentiellt skulle kunna minska överföringen i befolkningen och förhindra ytterligare sjukhusvistelser och dödsfall".

Hon rådde länder med låga nivåer av vaccination att påskynda utbyggnaden och varnade för höga risker för en ytterligare ökning av dödsfall och sjukhusinläggningar i Europa i december och januari om de rekommenderade åtgärderna inte införs.

Världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus, erkände att Europa återigen var i epicentrum av pandemin, varnade för en "falsk känsla av säkerhet" över det skydd som vacciner erbjuder.

"Inget land är out of the woods", sa han till reportrar och tillade att han hoppades att en konsensus kan hittas vid ett ministermöte i Världshandelsorganisationen nästa vecka för ett undantag från IP för pandemivacciner, som redan stöds av mer än 100 länder. Läs mer.

Sverige kommer att gradvis börja rulla ut boosters till alla vuxna, sade myndigheter och hälsotjänstemän. Booster shots av mRNA-vaccin har erbjudits till personer som är 65 år eller äldre, med ett öga för att så småningom utöka skotten till andra grupper.

"Vi står inför en osäker vinter", sa hälsominister Lena Hallengren på en presskonferens. "Du kan bidra genom att stanna hemma om du är sjuk eller genom att vaccinera dig om du inte redan har gjort det, och ta din booster när du erbjuds det."

Slovakien rapporterade sin högsta dagliga ökning av fall i onsdags, strax före ett regeringsmöte som sannolikt kommer överens om en kortsiktig låsning för att dämpa världens snabbaste ökning av infektioner.

Grannlandet Österrike har redan låst in sin befolkning den här veckan i minst 10 dagar, och blivit den första att återinföra sådana restriktioner. Det kommer också att kräva att hela befolkningen vaccineras från den 1 februari, vilket gör många upprörda i ett land där skepsisen mot statliga mandat som påverkar individuella friheter är stor.

Tjeckien rapporterade sin högsta dagliga ökning av infektioner, med fall som översteg 25,000 60 för första gången och satte ytterligare belastning på sjukhusen. Regeringen funderar på att införa obligatoriska vacciner för personer över XNUMX och vissa yrken, som sjukvårdspersonal.

Ungern rapporterade rekord med 12,637 19 nya dagliga COVID-XNUMX-fall.

Premiärminister Viktor Orbans regering, som motsätter sig ytterligare nedstängningar av rädsla för att kväva ekonomin, lanserade en vaccinationskampanj denna vecka, som erbjuder skott utan föregående registrering.

Men tanken på obligatoriska vaccinationer har också väckt oro bland ungrare.

"Att göra vaccinet obligatoriskt är en svår sak eftersom det kan begränsa människor allvarligt, inklusive från att försörja sig, så jag tror att ett sådant beslut bör fattas mycket noggrant", sa Zsuzsanna Koszoru när hon ställde upp för en boostershot.

Frankrike tillkännagav nya åtgärder för inneslutning av covid på torsdagen (25 november) eftersom infektionsfrekvensen stiger i hela landet. Regeringens talesman Gabriel Attal sa att de vill undvika stora trottoarkanter i det offentliga livet, och föredrar att stärka reglerna för social distansering och påskynda sin boosterkampanj. Läs mer.

Italien förväntas begränsa tillgången till vissa inomhuslokaler för personer som inte har vaccinerats. Läs mer. Den holländska regeringen kommer att tillkännage nya åtgärder idag (26 november).

Många tyska regioner har redan börjat införa strängare regler mitt i landets värsta covid-ökning hittills när ridån faller för Angela Merkel-eran, inklusive att kräva att vaccinerade personer visar ett negativt test för att delta i inomhusevenemang. Läs mer.

Avgående hälsominister Jens Spahn sa på måndagen att i slutet av vintern skulle nästan alla i Tyskland vara "vaccinerade, återhämtade eller döda".

Interaktiv grafisk spårning av global spridning av coronavirus.

Eikon-användare kan klicka här för en case tracker.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

EU Digital COVID-certifikat

EU:s digitala covid-certifikat: Kommissionen antar likvärdighetsbeslut för Singapore och Togo

publicerade

on

Kommissionen har antagit två nya beslut som intygar att covid-19-certifikat utfärdade av Singapore och Togo är likvärdiga med EU Digital COVID-certifikat. Som ett resultat kommer de två länderna att anslutas till EU:s system. EU kommer att acceptera deras covid-certifikat på samma villkor som EU:s digitala covid-certifikat. Detta innebär att innehavare av certifikat utfärdade av dessa två länder kommer att kunna använda dem på samma villkor som innehavare av ett digitalt EU-covid-certifikat. Samtidigt kom de två länderna överens om att acceptera EU:s digitala covid-certifikat för resor från EU till sina länder.

Justitiekommissionär Didier Reynders välkomnade det ökande antalet länder som ansluter sig till EU:s ansträngning och lyfter fram: "Hintills har vi 51 länder och territorier på fem kontinenter som nu är anslutna till EU:s digitala covid-certifikatsystem. Jag är också glad över att vi har det första sydostasiatiska landet och det första afrikanska landet söder om Sahara som kommer att kopplas samman med det digitala covid-certifikatet. När semestern närmar sig slutet av året vill jag återigen bekräfta för resenärer vikten av detta verktyg för att underbygga förtroendet att resa inom och utanför EU.”

Du har nu möjlighet två kommissionsbeslut som antogs i dag träder i kraft den 25 november 2021. Mer information om EU:s digitala covid-certifikat finns på särskild webbplats.

Annons

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

coronavirus

Totalt antal dödsfall i samband med covid i Europa kan överstiga 2.2 miljoner i mars - WHO

publicerade

on

By

En hälsa arbetare står nära en ambulans som bär en covid-19-patient, medan de väntar i kön på ett sjukhus för personer som smittats av coronaviruset i Kiev, Ukraina. REUTERS/Gleb Garanich

Världshälsoorganisationen (WHO) sa på tisdagen (23 november) att ytterligare 700,000 19 människor skulle kunna dö av covid-2.2 i Europa i mars, vilket tar det totala antalet till över XNUMX miljoner, eftersom det uppmanade människor att vaccinera sig och ta booster-shots, skriver Emma Farge.

Totala kumulativa dödsfall från luftvägssjukdomen i de 53 länderna i WHO:s europeiska region har redan överstigit 1.5 miljoner, sade den, med det dagliga antalet fördubblade från slutet av september till 4,200 XNUMX per dag.

I WHO:s europeiska region ingår även Ryssland och andra före detta sovjetrepubliker samt Turkiet.

Annons

"De kumulativa rapporterade dödsfallen beräknas nå över 2.2 miljoner till våren nästa år, baserat på nuvarande trender," sa den och tillade att COVID-19 nu är den främsta regionala dödsorsaken.

Hög eller extrem stress på intensivvårdsavdelningar (ICU) förväntas i 49 av 53 länder senast den 1 mars, tillade WHO.

Frankrike, Spanien och Ungern var bland de länder som förväntades uppleva extrem stress i intensivvårdsanvändning i början av 2022, enligt data som citeras av WHO Europe.

Annons

Nederländerna började transportera covid-19-patienter över gränsen till Tyskland på tisdagen när trycket ökar på sjukhus och infektionerna stiger till rekordnivåer. Österrike inledde sin fjärde lockdown på måndagen (22 november). Läs mer.

WHO sa att ett stort antal ovaccinerade personer samt "reducerat vaccininducerat skydd" var bland de faktorer som driver hög överföring i Europa vid sidan av dominansen av Delta-varianten och uppmjukningen av hygienåtgärder.

WHO:s Europachef Hans Kluge uppmanade människor att vaccinera sig och även att få en boosterdos "om det erbjuds".

WHO:s tjänstemän vid huvudkontoret i Genève har tidigare avrådt från covid-19-vaccinförstärkare tills fler människor runt om i världen har fått primärdoser. WHO-tjänstemän svarade inte omedelbart på en begäran om kommentarer om huruvida detta representerade en förändring av den officiella vägledningen.

"Alla av oss har möjlighet och ansvar att hjälpa till att förhindra onödiga tragedier och förluster av människoliv och begränsa ytterligare störningar för samhället och företagen under denna vintersäsong", säger Kluge.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa
Annons
Annons

trend