Anslut dig till vårt nätverk!

Polen

Ukrainsk domstol avvisade brottsmisstankarna mot den ukrainske affärsmannen Yevgeny Dzyuba, men han är fortfarande häktad i Polen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

I september 2021 skrev EU Reporter om gripandet av affärsmannen Yevgeny Dzyuba, efterlyst av den ukrainska avdelningen av Interpol. I dag, trots de senaste avgörandena från ukrainska domstolar, som upphävde misstankarna mot honom i två instanser, är Dzyuba fortfarande arresterad i Polen. Innan han greps den 18 mars 2020 på Warszawas flygplats fick Polen från Ukrainas riksåklagare en begäran om utlämning av Dzyuba i samband med anklagelser om hans inblandning i att begå ett brott.

De handlingar som lämnades in till den polska domstolen visade sig dock inte bara vara motsägelsefulla, utan en direkt bekräftelse på att misstankarna hade väckts utan vederbörlig grund. Enligt officiella dokument genomfördes brottsförhandlingarna mot Dzyuba av den ukrainska sidan utanför de processuella tidsfristerna.

De dokument som lämnades in i början av detta år av den ukrainska sidan till den polska domstolen anger tydligt att, i enlighet med punkt 10 i del 1 i artikel 284 i Ukrainas straffprocesslag, måste en utredare, utredare eller åklagare lägga ner alla brottslingar. förfarande när den förundersökningsperiod som fastställs i artikel 219 i Ukrainas straffprocesslag har löpt ut. I det här fallet löpte det officiellt ut i november 2017.

Trots detta upprättades fem år senare, utanför den maximala tidsfristen för förundersökningar som fastställts av lagen, en anmälan mot Jevgenij Dzyuba, misstänkt för ett brott enligt del 5 i artikel 191 i Ukrainas strafflagstiftning. Följaktligen utarbetades det angivna meddelandet om misstanke om att ha begått brott av honom i ett icke-existerande straffrättsligt förfarande.

Annons

Alla brottsbekämpande myndigheter i europeiska länder är väl medvetna om arbetet i kommissionen för kontroll av Interpols akter, som är ett överklagande- och tillsynsorgan i förhållande till Interpols sekretariat. Vem som helst kan fritt bekanta sig med Interpols konstitution, regler och föreskrifter, samt praxis för beslut som fattas av kommissionen för kontroll av filer. Det är en ganska stor bunt dokument, som man inte bör avvika från när man förbereder relevanta framställningar, oavsett status för den instans som fattar sådana beslut – den internationella rätten är densamma för alla. Det är dessa dokument och regler som förbjuder användningen av dessa kanaler för politisk, militär, religiös eller rasförföljelse.

Men i praktiken stöter ett antal internationella människorättsorganisationer ofta på fall där den begärande staten manipulerar information, täcker över en politisk förföljelse eller affärstvist med några långsökta brottsutredningar med alla möjliga kvalifikationer. Fallet med Jevgenij Dzyuba, enligt de dokument som lämnats in av den ukrainska sidan, är tyvärr inget undantag från det.

Sex månader efter arresteringen av Dzyuba i Polen utfärdade det ukrainska domarkollegiet, efter att ha studerat de dokument som ursprungligen lämnades in av utredningen, en ny resolution som beordrade "att annullera rapporterna, daterade den 18.11.2020 november XNUMX, om misstanke om Jevgenij Nikolajevitj Dzyuba att begå ett brott, och att lämna överklagandet av åklagaren vid generalåklagarmyndigheten Petrosyan AM - missnöjd” Detta beslut begärdes och lämnades till den polska domstolen av Mr. Dzyubas representanter i enlighet med alla juridiska normer. Trots att den fullständiga texten till resolutionen publicerades på den officiella informations- och referensresursen i Unified Register of Court Decisions, och även bekräftats av apostillen från justitieministeriet, är Dzyuba fortfarande häktad.

Annons

Lagarna i vilket civiliserat land som helst ger alla rätt till sitt eget försvar, möjlighet att vända sig till advokater och människorättsorganisationer, som ofta stöter på brott för vilka en omkvalificering redan har skett, eller där ärendet har avslutats, eller ett brott har avkriminaliserats av lagstiftaren. Samtidigt saknar de rättsliga och brottsbekämpande myndigheterna i den begärande staten förmågan och viljan att informera den internationella organisationen om detta, och hävdar att utredningar tar lång tid, utredningens ställning, brottets kvalifikationer eller grunden för åtal kan ändras

Det finns ett människoliv bakom varje sådant fall, även med iakttagande av formella tidsfrister för utbyte av information. Alla villkor för officiellt informationsutbyte om Dzyuba-fallet mellan Polen och Ukraina har löpt ut. I mer än sex månader har han vädjat till de polska rättsliga myndigheterna och hävdat att han inte har för avsikt eller kommer att gå och gömma sig. I mer än sex månader har företrädare för Dzyubas familj och hans advokater bett om en ändring av den förebyggande åtgärden på grund av hans sjukdom. Hela denna tid var huvudorsaken till förseningen med att fatta beslut de otillräckliga kommunikationskanalerna mellan domstolarna i de två länderna, uppskjutandet av förhandlingen på grund av domstolarnas svåra och intensiva arbete under den pågående pandemin, domstolsuppehåll, och så vidare.

Samtidigt som den involverar Interpol bör den ukrainska sidan inte glömma att denna internationella organisation säkerställer ömsesidigt samarbete mellan alla kriminella polisorgan, som genomförs inom ramen för befintlig lagstiftning och i andan i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, även i fall där det finns politiska skillnader eller så finns det inga diplomatiska förbindelser mellan enskilda länder.

Yevgeny Dzyuba gömde sig inte och ändrade inte sitt efternamn, som riktiga brottslingar har gjort och fortfarande gör. Sex månader innan han greps, och utövade sin konstitutionella rätt till fri rörlighet, reste han upprepade gånger till olika länder, med sitt eget pass, för att behandla långvariga kroniska sjukdomar. Diagnostiserats med flera brännskador (60-80 %) av armar, ben och bål, med efterföljande komplikationer, har han sökt behandling samtidigt som han har behövt ta hand om sina två minderåriga barn och sin äldre mamma som fördrevs internt från staden Donetsk . Hans familj följde nästan alltid med honom. Efter hans arrestering, med kännedom om Jevgenij Dzyubas sjukdom, skickade hans familj och kollegor den erforderliga borgen, vilket borde ha gjort det möjligt för honom att inte sitta i fängelse, utan i husarrest i Warszawa bredvid sin familj.

När det gäller själva misstanken, som nu har ogillats, dokumenterades det i domstolarna i de två länderna att Dzyuba inte heller var ordentligt underrättad om den, liksom om att han tagits upp på efterlysningslistan, och även att han inte kunde vara föremålet för denna straffrättsliga ordning. Förmodligen har den ukrainska sidan ännu inte funnit en möjlighet att på ett korrekt sätt meddela den polska domstolen beslutet från den ukrainska domstolen att ta bort misstanken från Mr. Dzyuba.

Numera gör det öppna utbytet av data det möjligt att få en objektiv bild av vad som händer med alla fall i vilket EU-land som helst. Människorättsorganisationer av alla led har ständig tillgång till resultaten av ett flertal studier om varje specifikt land i världen. Dessutom görs analyser av pressen, liksom av uttalanden från poliser, som ofta kallar "brottslingar" för dem som det inte finns någon domstolsdom om. Ovanpå det kommer åklagarmyndighetens gissningar, antaganden och gissningar alltid att tolkas mot dem. Det bör noteras att en misstanke som framförs av relevanta brottsbekämpande myndigheter i något land inte är en dom och ger rätt till en detaljerad utredning av fallet av det land till vilket begäran om utlämning gjordes.

Vid tiden för arresteringen av den georgiske politikern Mikheil Saakashvili, skrev en av de mest inflytelserika ledamöterna i Europaparlamentet, den tidigare polska utrikesministern Anna Fotyga, på sitt personliga Twitterkonto: "Jag beklagar bristen på god vilja och öppenhet från gvts sida. från Georgien och upprepar att det fortfarande finns en chans att lösa denna situation."

Det är välkänt att den georgiske politikern valde en sista utväg och utlyste en hungerstrejk, som upprörde hela Europa. Medlemmar av den polska sejmen och senaten uppmanade EU-organ som ägnas åt skyddet av mänskliga rättigheter att uppmärksamma Saakashvili-fallet och främja en rättslig lösning av situationen. Utan tvekan är fallet med affärsmannen Jevgenij Dzyuba inte politiskt och inte heller lika resonant som fallet med Georgiens före detta president, vilket Polens politiker uppmärksammade.

Juridiskt är det slutsats, eftersom Ukraina inte borde ha några anspråk på det mot Jevgenij Dzyuba. Efter beslutet från hovrätten i Kiev, som trädde i kraft från dagen för tillkännagivandet den 28 oktober 2021 och som inte kan överklagas, friades Dzyuba från misstanke.

Följaktligen vilar frågan om att avsluta sitt frihetsberövande i Polen på bristen på korrekt kommunikation mellan domstolarna i de två länderna, och den förblir öppen, liksom frågan om vad en person kan göra när den frikänns av domstolen, men fortfarande hålls kvar. i fängelse i en europeisk stat.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons
Annons

trend