Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen stöder Polens plan för återhämtning och motståndskraft på 35.4 miljarder euro

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har idag gett en positiv bedömning av Polens plan för återhämtning och motståndskraft, ett viktigt steg mot att EU betalar ut 23.9 miljarder euro i anslag och 11.5 miljarder euro i lån under Recovery and Resilience Facility (RRF). Denna finansiering kommer att stödja genomförandet av de avgörande investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Polens plan för återhämtning och motståndskraft. Det kommer att göra det möjligt för Polen att komma starkare ur covid-19-pandemin och göra framsteg med de gröna och digitala övergångarna.

RRF är nyckelinstrumentet i hjärtat av NextGenerationEU, som kommer att tillhandahålla upp till 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i hela EU. Den polska planen utgör en del av ett aldrig tidigare skådat och samordnat EU-svar på covid-19-krisen, för att ta itu med gemensamma europeiska utmaningar genom att anamma de gröna och digitala övergångarna, för att stärka den ekonomiska och sociala motståndskraften och sammanhållningen på den inre marknaden.

Kommissionen bedömde Polens plan utifrån kriterierna i RRF-förordningen. I kommissionens analys övervägdes särskilt om investeringarna och reformerna i Polens plan stöder de gröna och digitala övergångarna. bidra till att effektivt hantera de utmaningar som identifierats under den europeiska terminen. och stärka dess tillväxtpotential, skapande av arbetstillfällen och ekonomisk och social motståndskraft.

Polens plan innehåller milstolpar relaterade till viktiga aspekter av rättsväsendets oberoende, vilka är av särskild betydelse för att förbättra investeringsklimatet och skapa förutsättningar för ett effektivt genomförande av återhämtnings- och motståndsplanen. Polen måste visa att dessa milstolpar är uppfyllda innan någon utbetalning enligt RRF kan göras.

Säkra Polens gröna och digitala omställning 

Kommissionens bedömning visar att Polens plan ägnar 42.7 % av dess totala anslag till åtgärder som stöder klimatmålen. Genomförandet av Polens plan förväntas bidra avsevärt till koldioxidutsläppet av den polska ekonomin genom att öka andelen förnybar energi i energimixen, energieffektiviteten i ekonomin och oberoendet för Polens energiförsörjning. Detta inkluderar betydande finansiering för havsbaserade vindkraftverk, såväl som viktiga förändringar av regelverket som underlättar byggandet av havsbaserade och onshore vindkraftsparker. Dessutom förväntas genomförandet av planen stödja en energieffektiv renovering av byggnader, modernisering av järnvägar och busstransporter, trafiksäkerhet och utveckling av grön väteteknik.

Kommissionen finner att Polens plan ägnar 21.3 % av det totala anslaget till åtgärder som stöder den digitala övergången. Detta inkluderar investeringar för att ge universell tillgång till höghastighetsinternet, digitalisering av offentliga tjänster, IT-utrustning för skolor, digital kompetens och cybersäkerhet.

Annons

Att stärka Polens ekonomiska och sociala motståndskraft

Kommissionen anser att Polens plan inkluderar en omfattande uppsättning ömsesidigt förstärkande reformer och investeringar som bidrar till att effektivt ta itu med alla eller en betydande del av de ekonomiska och sociala utmaningar som beskrivs i de landsspecifika rekommendationerna till Polen.

Polens plan innehåller flera reformer för att förbättra investeringsklimatet i Polen. Detta inkluderar en omfattande reform av den disciplinära ordningen för polska domare som förväntas stärka viktiga aspekter av rättsväsendets oberoende.

En sådan reform kommer att behöva leva upp till följande åtaganden:

  • Alla disciplinärenden mot domare kommer att avgöras av en domstol, som skiljer sig från den nuvarande disciplinavdelningen, som uppfyller EU-lagstiftningens krav i linje med domstolens rättspraxis och därmed är oberoende, opartisk och lagstadgad;
  • Domare kan inte vara föremål för disciplinansvar för att lämna in en begäran om förhandsavgörande till EG-domstolen, för innehållet i sina rättsliga beslut eller för att kontrollera om en annan domstol är oberoende, opartisk och inrättad enligt lag;
  • processuella rättigheter för parter i disciplinära förfaranden stärks, och;
  • alla domare som berörs av tidigare domar i disciplinnämnden kommer att ha rätt att få dessa domar granskade utan dröjsmål av en domstol som följer EU:s krav och som därmed är oberoende, opartisk och lagstadgad. 

Den polska planen inkluderar också reformer och investeringar för ett mer allmänt tillgängligt och effektivt hälso- och sjukvårdssystem. Det stöder moderniseringen av yrkesutbildning, yrkesutbildning och livslångt lärande, för att leverera rätt kompetens för integration på arbetsmarknaden. Olika åtgärder i planen syftar till att förbättra arbetsmarknadens funktion, inklusive en personlig inkomstskattereform för att uppmuntra arbetstagare som når den lagstadgade pensionsåldern att fortsätta arbeta. Andra åtgärder syftar till att öka arbetskraftsdeltagandet, även för kvinnor. Dessa omfattar reformer och investeringar i offentliga arbetsförmedlingar, långtidsvård och förskoleutbildning och omsorg.

Planen representerar ett heltäckande och tillräckligt balanserat svar på Polens ekonomiska och sociala situation, och bidrar därmed på lämpligt sätt till alla sex pelare i RRF.

Stöd för flaggskeppsinvesteringar och reformprojekt

Polens plan föreslår projekt inom alla sex europeiska flaggskeppsområden. Dessa är specifika investeringsprojekt som tar upp frågor som är gemensamma för alla medlemsstater inom områden som skapar jobb och tillväxt och som behövs för den gröna och digitala omställningen.

Till exempel kommer investeringen i grön stadsomställning värd 2.8 miljarder euro att stödja utbyggnaden av förnybar energi och utvecklingen av rena och hållbara transporter. Planen inkluderar också betydande investeringar för att tillhandahålla snabb internetuppkoppling till områden utan bredbandsanslutning.

Utredningens bedömning konstaterar också att ingen av de åtgärder som ingår i planen skadar miljön påtagligt, i linje med de krav som ställs i RRF-förordningen.

Kommissionen anser att de kontrollsystem som Polen har infört är tillräckliga för att skydda unionens ekonomiska intressen när milstolparna för ytterligare revisions- och kontrollåtgärder som anges i kommissionens förslag till rådets genomförandebeslut har genomförts. Dessa gäller milstolpar relaterade till att stärka vissa aspekter av det polska rättsväsendets oberoende enligt ovan och användningen av Arachne, ett IT-verktyg som stödjer medlemsländerna i deras bedrägeribekämpningsverksamhet, genom att göra det möjligt för dem att samla in uppgifter om slutliga mottagare av fonder, entreprenörer, underleverantörer och verkliga ägare och göra detta tillgängligt på begäran. Planen ger tillräckliga detaljer om hur nationella myndigheter kommer att förebygga, upptäcka och korrigera fall av intressekonflikter, korruption och bedrägerier i samband med användningen av medel. Dessutom måste milstolparna för ytterligare revisions- och kontrollåtgärder uppfyllas innan Polen kan lägga fram sin första begäran om betalning.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa: "I dag har EU-kommissionen godkänt Polens plan för återhämtning och motståndskraft på 35.4 miljarder euro. Genomförandet av Polens plan förväntas avsevärt bidra till att minska koldioxidutsläppen i dess ekonomi, samtidigt som landets oberoende av energiförsörjning ökar. Planen innehåller också flera åtgärder för att förbättra landets investeringsklimat, bland annat en omfattande reform av rättsväsendet som syftar till att stärka domarnas oberoende. Andra åtgärder syftar till att öka arbetskraftsdeltagandet, även för kvinnor. Godkännandet av denna plan är kopplat till tydliga åtaganden från Polen om rättsväsendets oberoende, som kommer att behöva uppfyllas innan någon faktisk betalning kan göras. Jag ser fram emot genomförandet av dessa reformer.”

En ekonomi som fungerar för människor Vicepresident Valdis Dombrovskis sa: "Kommissionen har idag gett grönt ljus för Polens plan för återhämtning och motståndskraft, som kommer att sätta landet på en grönare och mer digital väg – grattis! Planen har stort fokus på den gröna omställningen, till exempel genom att öka Polens användning och generering av förnybar energi – särskilt från vindkraftsparker till havs – samt att utveckla rena och säkra transporter och renovera byggnader för att göra dem mer energieffektiva. Allt detta kommer att hjälpa Polen att minska sitt beroende av Rysslands energiförsörjning. Polen planerar också ytterligare digitalisering av sin ekonomi och att minska den digitala klyftan genom att säkerställa tillgång till höghastighetsinternet och investera i 5G-nätverksinstallation. Dess plan innehåller framträdande hälso- och sjukvårdsreformer och stöder moderniseringen av utbildningssystemet, tillsammans med åtgärder för att förbättra arbetsmarknadens funktion. Vi välkomnar Polens avsikt att förbättra sitt investeringsklimat, bland annat genom att stärka rättsväsendets oberoende. Denna blandning av reformer och investeringar bör skapa verkliga förändringar i Polen och bidra till att bygga en mer motståndskraftig ekonomi. Nu är det dags att omsätta det i praktiken.”

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sa: "Dagens godkännande banar väg för Polen att börja få tillgång till 35.4 miljarder euro i RRF-finansiering för att stödja investeringar och reformer som är avgörande för den framtida utvecklingen av den polska ekonomin och återspeglar våra gemensamt överenskomna prioriteringar. Åtgärderna som ingår i planen – att öka förnybar energi, hållbara transporter, grönt väte och energieffektivitet – kommer att påskynda Polens gröna omställning och öka landets energioberoende. Planen kommer att bidra till att stärka offentliga tjänster inklusive utbildning och hälsovård, i en tid då ett stort antal ukrainare har välkomnats till Polen. Det inkluderar också investeringar för att förbättra Polens digitala konkurrenskraft och stärka cyberresiliens. Vi har nått denna punkt efter långa och intensiva förhandlingar, och vi har även tagit upp några grundläggande frågor relaterade till rättsstatsprincipen som påverkar investeringsklimatet. Polen kommer att behöva uppfylla de viktigaste åtagandena som gjorts på detta område innan någon betalning kan göras."

Nästa steg

Kommissionen har idag antagit ett förslag till rådets genomförandebeslut om att ge 23.9 miljarder euro i bidrag och 11.5 miljarder euro i lån till Polen under RRF. Rådet kommer nu som regel att ha fyra veckor på sig att anta kommissionens förslag.

Kommissionen kommer att godkänna utbetalningar av medel baserat på ett tillfredsställande uppfyllande av de milstolpar och mål som anges i återhämtnings- och motståndsplanen, vilket återspeglar framstegen i genomförandet av investeringarna och reformerna. 

Vissa milstolpar är nödvändiga för att säkerställa ett effektivt skydd av unionens ekonomiska intressen och måste uppfyllas innan Polen lägger fram sin första begäran om betalning.

Mer

Frågor och svar om Polens plan för återhämtning och motståndskraft

Faktablad om Polens plan för återhämtning och motståndskraft

Förslag till rådets genomförandebeslut om godkännande av utvärderingen av återhämtnings- och motståndskraftsplanen för Polen

Bilaga till förslaget till rådets genomförandebeslut om godkännande av bedömningen av återhämtnings- och motståndskraftsplanen för Polen

Arbetsdokument som åtföljer förslaget till rådets genomförandebeslut

Återhämtnings- och motståndskraft

Resultattavla för återhämtning och motståndskraft

Förordning om återhämtning och motståndskraft

Återställnings- och motståndskraft: Frågor och svar

EU som låntagarwebbplats

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend