Anslut dig till vårt nätverk!

Polen

Högsta EU-domstolen slår ner mer av Polens rättsliga översyn

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska unionens högsta domstol slog i måndags (5 juni) ner fler delar av Polens genomgripande rättsliga översyn för att ha brutit mot blockets demokratiprinciper, vilket ökade pressen på det regerande partiet Lag och rättvisa (PiS) som står inför val i höst.

Polen, det största före detta kommunistiska EU-landet, har förlorat sitt rykte som ett affischbarn av demokratisk övergång, samt tillgång till miljarder i EU-medel i bittra rättsstatsstrider med det liberala västerlandet sedan PiS kom till makten i 2015.

I måndags sa EU-domstolen att publicering av onlineförklaringar om domares medlemskap i föreningar, ideella stiftelser eller politiska partier kränker deras rätt till integritet och kan användas för att påverka dem.

Den Luxemburgbaserade domstolen listade detta element tillsammans med flera andra i PiS rättsliga översyn som skadade domarnas oberoende och därmed undergrävde rättsstatsprincipen.

"Den polska rättsreformen från december 2019 bryter mot EU-lagstiftningen", heter det i ett uttalande från domstolen. "Rättsstatens värde är en integrerad del av Europeiska unionens identitet."

En hård linje biträdande justitieminister i Polen, Sebastian Kaleta, avfärdade snabbt domen som "fars".

Fallet väcktes av EU:s verkställande EU-kommission, som innehar blockets budget och har till uppgift att genomdriva gemensamma lagar i alla 27 medlemsländer. Stämningen stöddes av Belgien, Finland, Danmark, Sverige och Nederländerna.

Domen är slutgiltig, vilket innebär att Polen nu måste ändra de delar av sin rättsliga struktur som EG-domstolen bedömt som olaglig. Skulle Warszawa misslyckas med det kan EG-domstolen utdöma ytterligare ekonomiska påföljder.

Annons

2021 slog EG-domstolen fast att det bredare system som infördes av PiS för att polisa polska domare också stred mot EU:s lagar. Den utdömde senare dagsböter på 1 miljon euro för Warszawas underlåtenhet att lösa upp det innan de sänktes till 500,000 XNUMX euro per dag i april förra året efter att Polen gjort några rättelse.

Den polske EU-ministern Szymon Szynkowski vel Sek sa att några av de frågor som EG-domstolen pekade på redan hade behandlats. "Denna ifrågasatta juridiska status har genomgått betydande förändringar, den har ändrats", sa han till reportrar.

PiS-kritiker hemma och utomlands säger dock att de omfattande förändringarna har utsatt polska domstolar och domare för direkt politisk inblandning. De fördömer också PiS för att begränsa rättigheterna för kvinnor, hbt-personer och migranter.

Upprörd över PiS:s meritlista när det gäller demokrati, blockerade Europeiska kommissionen Warszawas tillgång till 35.5 miljarder euro av covid-stimulans och miljarder mer i medel avsedda att hjälpa fattigare medlemsländer att komma ikapp utvecklingen.

Med ett blick på det hotande valet sa oppositionspartierna a protester de organiserade i Warszawa för att stimulera stöd samlade en halv miljon människor i söndags. Men PiS:s blandning av omfattande sociala utgifter och brinnande nationalism har länge visat sig attraktiv i landet med 38 miljoner människor, en NATO-allierad som gränsar till Ukraina där Ryssland nu för ett krig.

Opinionsmätningar tyder på att PiS fortfarande skulle komma först i valet som väntas i oktober eller november, även om det kan sakna parlamentsplatser för att regera ensam.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend