Anslut dig till vårt nätverk!

Polen

Den judiske ledaren avvisar tidigare premiärministerns förnekande av polsk inblandning i förintelsen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Rabbinen Menachem Margolin, ordförande för European Jewish Association, har sagt att kommentarer från den tidigare polske premiärministern Mateusz Morawiecki som förnekar hans lands inblandning i Förintelsen, ''inte bara är fel, utan också extremt farliga.''

I en tweet som lades ut på sitt X-konto, hävdade Morawiecki att ''Tyskarna ensamma var ansvariga för Förintelsen'' och uppmanade ''korrigering av alla påståenden om polsk inblandning.'' Hans uttalande följde på en artikel av den polske historikern Jan Grabowski om problem.

Han kallade också på polska ledare, inklusive premiärminister Donald Tusk, för att ta upp och motbevisa påståenden om Polens medansvar för Förintelsen.

I ett uttalande påminde rabbinen Margolin om att European Jewish Association organiserar regelbundna konferenser och delegationer till Auschwitz för högt uppsatta politiker, diplomater och personer som Elon Musk.

"Medan vi hedrar och håller varmt om hjärtat minnet av de många heroiska polacker som räddade judar under förintelsen, kommer vi aldrig att glömma att Polen är den största kyrkogården i världen för judar som torterades, mördades och brändes levande med stödet. av alltför många polacker, av vilka många fortsatte att utnyttja offren och deras ättlingar efter Förintelsen. Vissa fortsätter faktiskt än i dag att förfalska historien.''

Rabbi Margolin tillade, ''Att försöka förvränga och tvätta bort all polsk inblandning i Förintelsen är ett cyniskt försök att förvränga hela bilden. Det förolämpar sina offer och undergräver dess arv. Från Jedwabne till Kielce är bevisen tydliga. Moriaweckis kommentarer är därför orwellska, olycksbådande och kan inte stå obestridda. Förintelsen kommer aldrig att skrivas om. Jag säger till den tidigare premiärministern: Du kan inte kontrollera det förflutna. Du måste leva med det och lära dig av det. Gå och lär dig."

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend