Anslut dig till vårt nätverk!

Portugal

Portugal ska vara kolfritt vid årets slut

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kolverket Sines på 1296 MW i Portugal kommer att stängas vid midnatt i natt, den 14 januari, nästan nio år tidigare än först planerat. Den EDP-ägda anläggningen är en av endast två kolanläggningar i Portugal, med den andra, Pego, som redan är planerad att stänga i november i år. När det gör det kommer det att göra Portugal till det fjärde landet i Europa som helt eliminerar kol i elproduktionen sedan FN:s klimatavtal i Paris undertecknades – i fotspåren av Belgien (2016), och Österrike och Sverige (2020).

"Sines har i genomsnitt representerat 12 procent av de totala portugisiska växthusgasutsläppen. Dess stängning är det viktigaste steget för en koldioxidfri framtid och en tydlig konsekvens av flera år av tryck från det civila samhället, säger Francisco Ferreira, ordförande för styrelsen för den portugisiska miljöorganisationen ZERO.

Stängningen kommer bara två dagar efter att EDP Groups, EDP Renováveis, meddelade att Europeiska investeringsbanken har gått med på att ge företaget 65 miljoner euro för att finansiera byggandet och driften av två landbaserade vindkraftsparker i distrikten Coimbra och Guarda, med en total nominell kapacitet på 125 MW [1]. "På fyra år har Portugal gått från att ha en grov strategi för att lämna kol till 2030, till konkreta planer på att bli kolfritt vid årets slut.

Sines går offline ännu tidigare än väntat understryker verkligheten att när ett land väl åtar sig att ren energi, ekonomin för förnybara energikällor levererar övergången mycket snabbt, säger Kathrin Gutmann, Europe Beyond Coal-kampanjchef. "Länder som Tyskland, Tjeckien och Polen som har förbundit sig till eller överväger datum för utfasning av kol långt efter det nödvändiga 2030-slutet för kol i Europa bör notera: om du inte väljer ambitiösa avvecklingar kommer du att spela ikapp när de händer i alla fall."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend