Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Europeiska kommissionen godkänner två nya geografiska beteckningar från Portugal och Sverige

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen godkände tillägget av en portugisisk lök till registret över skyddade ursprungsbeteckningar (PDO) och en svensk inlagd gurka till registret över skyddade geografiska beteckningar (PGI).

'Cebola da Madeira' är namnet på lökar som produceras med traditionella metoder på öarna Madeira och Porto Santo.

Doften är distinkt, med en antydan av sötma och toner av svavel eller vitlök, jordnära eller vegetabilisk och frisk, med låg skärpa och uthållighet. När de tillagas blir de mildare och får rökiga, grillade eller karamelltoner, samtidigt som de behåller sin intensitet och komplexitet.

The parish of Caniço on the island of Madeira is particularly important for the production of ‘Cebola da Madeira’. Not only does it provide most of the regional supply, but it has also been hosting the ‘Festa da Cebola’ [Onion Festival] since 1997 to promote this traditional product and preserve its specific production method. On the island of Porto Santo, this crop is part of the strategic objective of safeguarding, enhancing and optimising the island’s agricultural and cultural resources.

'Vit färsksaltad Östgötagurka' (avbildad) är en växthusodlad vit gurka inlagd i saltlake och kryddor. Det är en mycket typisk specialitet för Östergötland.

Each producer of ‘Vit färsksaltad Östgötagurka’ uses their own recipe to prepare the brine. Traditionally, the brine must contain enough salt for a hen’s egg to float in it and must always contain dill. The exact composition often based on old recipes that have been passed down from generation to generation. ‘Vit färsksaltad Östgötagurka’ differs from other commercially available types of salted gherkin, as the brine used for the pickling contains neither sugar nor vinegar.

Due to the relatively hard skin and small core, they are much crunchier than freshly salted gherkins made from green gherkins. The firm and crunchy consistency of ‘Vit färsksaltad Östgötagurka’ gives it a pleasant bite.

Annons

Listan över alla skyddade geografiska beteckningar finns i eAmbrosia databas. Mer information finns tillgänglig online på Kvalitetssystem och på vår GIView portal.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend