Anslut dig till vårt nätverk!

Rumänien

Att återlämna Rumäniens nationella skatt som tillägnats av Ryssland tar plats på första raden i EU-debatter

DELA MED SIG:

publicerade

on

I mars uppmanade EU-parlamentet Ryssland att lämna tillbaka Rumäniens nationella skatt som skickades till Moskva för förvaring under första världskriget. De många försöken från de rumänska myndigheterna att få tillbaka skatten blev ingenting. Vissa kulturföremål återlämnades av sovjetiska myndigheter 1935 och 1956 - men inte guldet.

2003 inrättades en gemensam kommission mellan Rumänien och Ryssland för att förbättra de bilaterala förbindelserna och även arbeta med guldfrågan.

Under det senaste århundradet har det antagits två internationella dokument som tvingar Ryssland att lämna tillbaka skatten till Rumänien. Den första ägde rum under Genuakonferensen 1922 med liten eller ingen effekt, och den andra ägde rum för en månad sedan i Europaparlamentet där parlamentsledamöterna antog en resolution om återlämnandet av den rumänska nationalskatten.

Cristian Terheş, en av undertecknarna av Europaparlamentets resolution, hävdade att Rumäniens nationella arv måste återlämnas villkorslöst. "Vi kräver ett omedelbart och ovillkorligt återlämnande av den rumänska nationalskatten, som illegalt har varit i rysk ägo i över 100 år, samt kompensation och aktuell ränta för det faktum att den rumänska nationen inte har kunnat njuta av och använda denna skatt. i sitt eget intresse, som den med rätta tillhör”, sa Terheş till EU Reporter.

Den rumänska parlamentsledamoten fortsatte med att säga att Rumäniens fall inte är unikt med att Ryssland har beslagtagit tillgångar från andra delar som Polen, Litauen, Lettland, Estland. Han drog slutsatsen att denna inställning fortsätter än i dag och förstärks av regimen i Moskva.

Denna uppfattning stöddes av andra parlamentsledamöter som Rumäniens förre president Traian Basescu, samt representanter från S&D-gruppen, PPE, Renew och ECR-gruppen.

Annons

En Rumäniens parlamentsledamot och före detta EU-kommissionär, Corina Creţu, sa att resolutionen antogs av den stora majoriteten av ledamöterna i Europaparlamentet.

Frågan har alltid avfärdats som trivial och skämtsamt behandlats av den ryska sidan. Till exempel sa Victor Vladimirovich Iscenko, sekreterare för den gemensamma kommissionen, biträdande direktör för Institutet för universell historia vid Ryska federationens vetenskapsakademi för en tid sedan att guldet har försvunnit och att alla spår är borta. Andra ryska forskare hävdade att av alla problem är det rumänska statskassan som har minst dragkraft och inte anses vara den viktigaste, och sa att Ryssland förmodligen försöker att inte skapa ett prejudikat så att anspråk inte uppstår från andra länder. Han sa att han inte ser, varken nu eller i framtiden, att en rysk ledning skulle börja ge något tillbaka till Rumänien.

Debatten dyker verkligen upp ganska ofta i den rumänska offentliga debatten. Nyligen sa chefen för den rumänska centralbanken att den stöder de rumänska ledamöternas initiativ och att Rumäniens krav är legitima. Nationalbankens guvernör förklarade att Ryssland inte accepterade denna diskussion ens på expertnivå, under förevändning att Moskva skulle diskutera återlämnande av materiella varor som tillhörde andra stater, som under kriget förvarades i Sovjetunionen, en statlig enhet som upphörde att existera.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend