Anslut dig till vårt nätverk!

Rumänien

Den styrande koalitionen fastställer datum för viktiga val i Rumänien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den mycket omtvistade frågan, efter veckor av politiskt käbbel mellan Rumäniens två styrande partier, avslutades torsdagen den 4 julith. Liberalerna och socialdemokraterna kom överens om att hålla den första omgången av presidentvalet den 24 novemberth, med den andra omgången att följa den 8 december.

Efter veckor av debatt och månader av osäkerhet kring valkalendern, markerar de nya datumen en återgång till den ursprungliga valkalendern efter att den styrande koalitionen i våras beslutade att flytta presidentvalet till september. Inledningsvis antog deputeradekammaren ett lagförslag om att tidigarelägga valdatumet till september. Men de två regerande koalitionspartierna kunde inte se öga mot öga om att driva fram valkalendern. 

Den socialdemokratiska premiärministern Marcel Ciolacu sa att de hade en förståelse inom koalitionen om att skjuta tillbaka kalendern och att ha valen i september. "De försöker nu ändra spelreglerna, de håller inte sitt löfte", sa han. 

Å andra sidan hävdade liberalerna att val skulle hållas vid det förväntade datumet, nära slutet av året. Rareş Bogdan, vicepresident för det styrande National Liberal Party (PNL) sa att "vi liberaler förblir konsekventa, vi tror att valen måste respektera kalendern precis så att det finns tillräckligt med tid för att ha en ordentlig presidentdebatt och för presidentkandidaterna att presentera sina projekt. Det måste finnas tillräckligt med tid för väljarna att bestämma sig.”

Det gick också rykten om att socialdemokraterna och liberalerna skulle stödja samma kandidat till presidentvalet. Det har avfärdats av PNL-partiets ordförande. "Varje parti kommer att ha sin egen kandidat", sa Nicolae Ciucă.

Hittills har bara George Simion från det högernationalistiska partiet AUR, MEP Diana Șoșoacă, ledare för ett extremistiskt proryskt parti, och Elena Lasconi, den nya ledaren för USR (Renew), tillkännagivit sina kandidaturer till presidentposten. En nyligen genomförd undersökning placerar nuvarande Natos vice generalsekreterare Mircea Geoanăas som föregångare i det kommande valet, men han har ännu inte tillkännagett sin kandidatur.

Annons

Presidenttävlingen för att ersätta den sittande Klaus Iohannis genomförs via ett tvåröstningssystem för en femårsperiod. Kandidater som får en majoritet på 50 %+1 av alla registrerade väljare i den första omgången utses till vinnare. Om ingen av kandidaterna uppnår detta, hålls en omgång mellan de två utmanarna med högsta poäng i den första omgången. Den kandidat som får någon majoritet av rösterna i omgången utses till vinnare. Presidentens mandattid är fem år. 

Mellan de två omgångarna av presidentvalet kommer även parlamentsvalet att hållas på Rumäniens nationaldag den 1 december. Det valsystem som används vid riksdagsvalen innebär att Kammarkollegiet och Senaten väljs i valkretsar, utifrån ett listsystem och oberoende kandidaturer, enligt principen om sluten partilistas proportionella val. 

De två kamrarna har olika antal ledamöter: deputeradekammaren består av 330 deputerade och senaten av 136 senatorer. För valet av deputeradekammaren är således representationsnormen en suppleant till 73,000 168,000 invånare och för valet av senaten av en senator till XNUMX XNUMX invånare. Antalet suppleanter och senatorer som ska väljas i varje valkrets bestäms utifrån representationsnormen, genom att antalet invånare i varje valkrets relateras till representationsnormen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend