Anslut dig till vårt nätverk!

Rumänien

Varför är det franska valet så viktigt för Östeuropa?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Fransmännen röstade i söndags i den andra omgången av snabba lagstiftande val som utlysts av president Macron, en historisk omröstning där extremhögern förväntades vinna. Omröstningen gick åt andra hållet till den återförenade vänsteralliansen i form av New Popular Front (NFP), som kom på första plats i den andra omgången av snabblagstiftande församlingar, före president Emmanuel Macrons Ensemble-allians och Rassemblement National (RN) ). Ingen koalition fick absolut majoritet i detta val.

Nu tror politiska experter att med tanke på valresultatet kommer landet att gå mot ett politiskt dödläge. Opinionsmätningsbyråer förutspår att vänstern kommer att få 184-198 platser i deputeradekammaren, Macrons centrumallians - 160-169 och RN (National Union) och dess allierade - 135-143.

Herr Attal, Frankrikes premiärminister, hade erbjudit sin avgång i spåren av resultatet, men Macron har sagt att han måste stanna kvar tills vidare "för att säkerställa stabiliteten i landet" när avtalet börjar.

Men vad betyder allt detta för Östeuropa?

Frankrike leder Natos stridsgrupp i Rumänien, den sydösteuropeiska nationen på gränsen till Ukraina. Varje förändring av Frankrikes försvarspolitik kommer att direkt påverka inte bara Östeuropa utan hela Nato-alliansen. Frankrike är det enda kärnkraftslandet i EU och har tagit rollen som militär ledare för Europeiska unionen. Dessutom har Frankrike flera luftvärnsstationer på NATO:s östra flank, i Rumänien. 

En rumänsk ledamot av Europaparlamentet sa att valen i Frankrike har stor betydelse för Östeuropa och Europeiska unionen. ”Frankrikes problem och Europas problem är verkliga. Den gröna affären kom inte med en smäll utan ett gnäll, återhämtningen efter COVID-19 avstannar och bönder över hela Europa står inför svårigheter som måste åtgärdas. Vi på European's People Party anser att illegal migration, jobb och inre säkerhet är EU:s högsta prioriteringar under de kommande åren”, sa Rareş Bogdan. Bogdan sa också att president Macron mycket väl visste vad han gjorde när han utlyste snabbval i hopp om att någon politisk randgrupp snabbt skulle misslyckas om den hamnade i regeringen.

Annons

En annan ledamot av Europaparlamentet, tyskan Anna Cavazzini, medlem av den gröna gruppen, sa att "Bryssel och Berlin kan andas ut".

”Högernationalisternas och högerextremisternas marsch har stoppats. Detta är till fransmännens stora förtjänst”, Michael Roth, tysk utrikespolitisk expert och nationell lagstiftare med Scholz socialdemokrater. "Men det är fortfarande alldeles för tidigt att ge allt klart, eftersom de nationalistiska populisterna till höger och vänster är starkare än någonsin", tillade han.

Den polska premiärministern vars land också gränsar till Ukraina lät entusiastisk över valresultatet. "I Paris entusiasm, i Moskva besvikelse, i Kiev lättnad. Tillräckligt för att vara lycklig i Warszawa”, skrev han på X sent på söndagen.

För Östeuropa och för Europeiska unionen är Frankrikes potentiella politiska kris ingen anledning att fira. För kontinentens försvar och välbefinnande är ett starkt, enat Frankrike avgörande, särskilt inför så många utmaningar som ligger framför oss.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend