Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

EU att använda nya "Magnitsky" -sanktioner som svar på Navalny-förgiftning och fängelse

publicerade

on

Vid dagens (22 februari) utrikesråd hade ministrarna en omfattande och strategisk diskussion om förbindelserna mellan EU och Ryssland som en förberedelse för en strategisk debatt om förbindelserna mellan EU och Ryssland vid nästa Europeiska råd. Under debatten framkom en gemensam bedömning att Ryssland drev mot en auktoritär stat och bort från Europa. 

EU: s Magnitsky-lag

När det gäller Alexander Navalny gick ministrarna överens om att använda den nyligen antagna EU: s globala mänskliga rättighetsregimen för första gången sedan starten, den så kallade EU Magnitsky Act.

Annons

”Som svar på händelserna kring Mr. Navalnys situation nådde vi en politisk överenskommelse om att införa restriktiva åtgärder mot de ansvariga för hans gripande, dömande och förföljelse. För första gången någonsin kommer vi att använda EU: s globala mänskliga rättighetsregim för detta ändamål, ”Josep Borrell, hög representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik

Borrell frågades om EU skulle vara beredd att sanktionera oligarker nära Putin, som Navalny har begärt, men Borrell svarade att han bara kunde föreslå sanktioner mot de direkt inblandade, annars skulle sanktionerna vara olagliga. 

Skjut tillbaka, innehålla, koppla in

Annons

Ministrarna diskuterade hur det ska hantera Ryssland under de nuvarande förhållandena. Den höga representanten skisserade tre delar av EU: s strategi. EU kommer att driva tillbaka överträdelser av internationell rätt och mänskliga rättigheter. Det kommer att försöka innehålla desinformation och cyberattacker, men kommer också att engagera sig i frågor av intresse för EU.

Ministrarna enades också om att öka stödet till alla dem som arbetar med att försvara politiska och medborgerliga friheter i Ryssland.

Moldavien

Ryska val på moldaviskt territorium

publicerade

on

Ett trots mot en suverän och oberoende stat, det är så utrikesministeriets tjänstemän från Republiken Moldavien beskrev förra veckans beslut från Ryska federationen att öppna vallokaler i den utbrytande transnistriska regionen, skriver Cristian Gherasim, korrespondent i Bukarest.

Transnistrien är en okänd utbrottsstat belägen i den smala landremsan mellan floden Dnjester och gränsen mellan Moldavien och Ukraina som internationellt erkänns som en del av Republiken Moldavien.

Den ryska stödda regionen har varit striden mellan Ryssland och Republiken Moldavien ända sedan Moldavien blev självständigt i augusti 1991.

Annons

Det ryska federala valet som ägde rum i slutet av förra veckan återupplivade debatten om Transnistrien och fick moldaviska tjänstemän att reagera.

”Utrikesdepartementet och europeisk integration beklagar att den ryska sidan trots den ståndpunkt som de Moldaviska myndigheterna konsekvent har uttryckt har agerat på ett sätt som inte överensstämmer med principen om suveränitet och territoriell integritet i Republiken Moldavien och den bilaterala rättsliga ramar ”, sa tjänstemän i Chisinau i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet från moldaviska myndigheter fortsätter man att tjänstemän uppmanade ryska sidan att avstå från att öppna de 27 vallokalerna i Transnistrien i Moldavien.

Annons

Moldaviska diplomater ”begärde sedan den 30 juli att Ryssland inte ska öppna vallokaler på orter under kontroll av de konstitutionella myndigheterna i Republiken Moldavien med tanke på omöjligheten att säkerställa nödvändiga säkerhetsvillkor för genomförandet av valet”, visar pressmeddelandet.

Politiska experter i Republiken Moldavien hävdade att regeringen undvek en hårdare ton i förhållande till Moskva för att undvika att komplicera situationen.

Armand Gosu sa till EU Reporter, statsvetenskapsprofessor och expert på den tidigare sovjetregionen att valet till den ryska duman som hölls på Moldaviens territorium representerar "otvivelaktigt ett kränkning av Republiken Moldaviens suveränitet. Moskva förhandlade direkt med Tiraspol (Transnitrias huvudstad) om öppnandet och driften av vallokaler på separatistrepublikens territorium, vilket innebär att man inte erkänner Moldaviens suveränitet och territoriella integritet. ”

Ryssland har tidigare engagerat sig i att organisera val i utbrytningsregionen Transnistrien. Trots protester i Chisinau har Ryssland fortsatt att öka antalet vallokaler i den transnistriska separatistenklaven vid varje val de senaste åren.

Förutom Transnistrien öppnade ryska myndigheter vallokaler i Chisinau, Moldaviens huvudstad, liksom städerna Comrat och Balti. Det är det största antalet vallokaler som öppnats av Ryssland utanför dess gränser.

Ryssland har hittills erbjudit mer än 220,000 27,000 ryska pass i Transnistrien, vilket innebär att cirka två tredjedelar av medborgarna som bor på vänstra stranden i Dnjestern redan är ryska medborgare. Men enligt uppgifter från myndigheter i Transnistrien var valdeltagandet inte rosigt och visade att endast XNUMX XNUMX människor röstade i separatistregionen.

Men för Transnistrien handlar det här valet om att glädja Putin.

"För separatistledare är det viktigt att bevisa sin lojalitet mot Kreml genom att leverera så många röster som möjligt för Putins parti", sa Gosu till EU Reporter.

Armand Gosu kommenterade också det ryska valets karaktär och sa att "valet i Ryssland varken är rättvist eller återspeglar väljarnas vilja."

Samma uppfattning delades av Pasa Valeriu som arbetar för den moldaviska NGO, WatchDog.MD, som sa till EU Reporter att ”Jag kan inte kalla det som händer i Ryssland som ett val. Det är inget mer än en bluff. Därför faller frågan om en säker valprocess i Transnistrien under samma kategori. ”

Förra veckans val i Transnistrien för den ryska duman publicerades allmänt av den lokala administrationen och dess sponsrade medier.

Det framställdes som mycket viktigt för utbrytningsregionen och användes för att visa Rysslands avgörande roll, dess hjälp och stöd för regionen. Verkligheten tecknar en annan historia med Rysslands bistånd, liksom handeln med Transnistrian, en av de fattigaste regionerna i Europa, har stadigt minskat under de senaste åren.

Fortsätt läsa

Ryssland

Ryssland ansvarig för Litvinenko -dödandet, europeiska rättigheter

publicerade

on

By

En kopia av The Litvinenko Inquiry Report ses under en presskonferens i London, Storbritannien, 21 januari 2016. REUTERS/Toby Melville/Files

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna beslutade på tisdagen (21 september) att Ryssland var ansvarig för 2006 års död på den tidigare KGB-tjänstemannen Alexander Litvinenko som dog en plågsam död efter att han förgiftats i London med Polonium 210, en sällsynt radioaktiv isotop, skriva Guy Faulconbridge och Michael Holden.

Kremlkritikern Litvinenko, 43, dog veckor efter att ha druckit grönt te med polonium-210 på Londons plysch Millennium-hotell i en attack som Storbritannien länge har skyllt på Moskva.

I sitt beslut drog Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (EMK) slutsatsen att Ryssland var ansvarigt för dödandet.

Annons

"Den fann att Litvinenkos mord var hänförligt till Ryssland", heter det i sitt uttalande.

Ryssland har alltid förnekat all inblandning i Litvinenkos död som stört de anglo-ryska relationerna till en låg nivå efter det kalla kriget.

En lång brittisk utredning drog 2016 slutsatsen att Rysslands president Vladimir Putin troligen godkände en rysk underrättelseoperation för att mörda Litvinenko.

Annons

Den fann också att före detta KGB-livvakten Andrei Lugovoy och en annan ryss, Dmitry Kovtun, utförde mordet som en del av en operation som troligen leddes av Rysslands federala säkerhetstjänst (FSB), den viktigaste efterträdaren till KGB från sovjettiden.

Europakonventionen instämde. Båda männen har alltid förnekat inblandning.

"Domstolen fann att det, utan rimligt tvivel, fastslog att mordet hade utförts av Lugovoy och Kovtun", heter det i domen.

"Den planerade och komplexa operationen med anskaffning av ett sällsynt dödligt gift, researrangemang för paret och upprepade och ihållande försök att administrera giftet indikerade att Litvinenko hade varit målet för operationen."

Även den drog slutsatsen att den ryska staten var skyldig och att om männen hade utfört en "oseriös operation" skulle Moskva ha informationen för att bevisa den teorin.

"Regeringen hade dock inte gjort några seriösa försök att lämna sådan information eller motverka brittiska myndigheters slutsatser", heter det i domen.

Fortsätt läsa

Ryssland

Europa fördömer rädsla för ryska val

publicerade

on

På frågan om veckans duma och regionala val i den ryska federationen sa Peter Stano, talesperson för EU: s yttre handlingstjänst att valet hade ägt rum i en atmosfär av rädsla. EU har noterat att oberoende och tillförlitliga källor har rapporterat allvarliga brott mot vallagen.

Stano sa att val, var de än äger rum i världen, bör genomföras på ett fritt och rättvist sätt. Han sa att valet hade ägt rum utan någon trovärdig internationell observation och att EU beklagade Rysslands beslut att kraftigt minska och begränsa storleken och formatet på OSSE - Office for Democratic Institutions and Human Rights mission och därigenom förhindra dess insättning.  

Stano sade att tillslaget mot oppositionspolitiker, civilsamhällesorganisationer, civilsamhällsaktivister, människorättsaktivister, oberoende medier och mot journalister inför valet syftade till att tysta kritiskt opposition och avlägsna konkurrens. 

Annons

Europeiska kommissionen uppmanar Ryska federationen att följa sina åtaganden inom ramen för FN och Europarådet när det gäller skydd av mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar, vilket också innefattar att organisera fria och rättvisa val. 

Ukraina

Talesmannen tillade att EU -kommissionen aldrig kommer att erkänna valet på olagligt annekterade Krim och uttryckte också oro över att medborgare i Ukraina i de ukrainska områden som för närvarande är ockuperade fick pass och fick rösta. Stanton sa att detta stred mot andan i Minskavtalen.

Annons

På frågan om EU kommer att erkänna valresultatet sa Stano att detta var en nationell kompetens och upp till enskilda medlemsländer, men tillade att det kan vara något som EU: s utrikesministrar diskuterar när de träffas i kväll i New York, där de träffas för FN: s generalförsamling. EU: s höga representant Josep Borrell kommer att träffas igen med sin ryska motsvarighet, Sergey Lavrov, vid ett av många bilaterala möten som planeras för den här veckan.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend