Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Kreml-insider arresterad i Schweiz efter USA: s begäran

publicerade

on

Den ryska affärsmannen Vladislav Klyushin greps under en vistelse i Valais i mars förra året på begäran av de amerikanska myndigheterna. Klyushin är en nära medarbetare till Alexeï Gromov, en högre tjänsteman i den ryska presidentförvaltningen. Gromov anses allmänt vara "den person som ansvarar för Kremls kontroll av ryska medier" och placerades under amerikanska sanktioner för två månader sedan. Klyushin sägs vara skaparen av ett kraftfullt medieövervakningssystem som används av ryska tjänster. För närvarande fängslad i Sion, motsätter han sig sin utlämning till USA. Informationen framgår av en dom från Federal Tribunal (TF) som offentliggjordes bara några dagar före mötet mellan presidenterna Joe Biden och Vladimir Putin som är planerad till 16 juni i Genève.

Det tog bara 24 timmar för de amerikanska myndigheterna att få grepet om Vladislav Klyushin den 21 mars 21 medan han var i Valais. Detta avslöjas i en dom från den federala högsta domstolen som släpptes den 3 juni.

De fakta som han anklagas för i USA har inte avslöjats. Enligt det schweiziska TF-beslutet är Vladislav Klyushin föremål för en arresteringsorder som utfärdades av Massachusetts tingsrätt den 19 mars 2021, men ingen åtal har ännu offentliggjorts på amerikansk sida.

Vladislav Klyushins namn dök upp 2018 som en del av en Proekt-medieutredning om hur Kreml lyckades infiltrera och sedan förvandla anonyma Telegram-meddelandekanaler till ett propagandavapen. Det inkluderade Nezygar, en av de mest framstående anonyma kanalerna i landet.

Enligt journalister övervakades denna infiltrationsoperation av Alexei Gromov, biträdande direktör för Vladimir Putins presidentadministration, med hjälp av Vladislav Klyushin.

Den senare skulle ha skapat Katyusha-medieövervakningssystemet som såldes till de ryska myndigheterna av hans företag OOO M13.

Enligt ryska medier uppmuntrade Alexeï Gromov regelbundet de ryska tjänsterna och ministerierna att använda Katuysha-systemet, vars namn är inspirerat av de berömda sovjetiska raketkastarna som var ökända för sina kraftfulla men oprecisa skott.

I januari förra året undertecknade Kreml ett 3.6 miljoner SF-avtal med M13 för användning av sin övervakningsprogramvara för att "analysera meddelanden om valprocesser, politiska partier och den icke-systemiska oppositionen".

Tidigare presssekreterare till president Vladimir Putin, Alexeï Gromov, beskrivs som ”en diskret man (...) men som ändå är en nyckelchef för den kontroll som Putins regering utövar över vad som sägs - eller inte - i det ryska huvudtrycket och den audiovisuella media. ”

Redan under europeiska sanktioner sedan 2014 i samband med invasionen av Krim var Gromov det första målet för en ny sanktionsrunda som uttalades den 15 april av US Department of the Treasury.

Alexei Gromov anklagas för att ha "riktat Kremls användning av sin medieapparat" och för att ha "försökt förvärra spänningarna i USA genom att diskreditera den amerikanska valprocessen 2020".

Den dagen sanktionerna tillkännagavs krävde USA: s president Joe Biden en avskalning av spänningarna med Ryssland. ”USA försöker inte starta en cykel av eskalering och konflikt med Ryssland. Vi vill ha ett stabilt och förutsägbart förhållande, sade han. Joe Biden och Vladimir Putin är planerade att träffas i Genève den 16 juni.

Vladislav Klyushin hölls i förvar sedan den arresterades den 21 mars och berättade för schweiziska myndigheter att han motsatte sig hans utlämning till USA.

Representerad av advokaterna Oliver Ciric, Dragan Zeljic och Darya Gasskov lämnade han in ett första överklagande vid den federala brottmålsdomstolen (TPF) den 6 april för att begära upphävande av sitt förvar.

Ryssland

Domstolen förbjuder Kreml-kritikern Navalnys nätverk i knockout före valet

publicerade

on

By

En rysk domstol på onsdag (9 juni) förbjöd grupper som var knutna till fängslade Kreml-kritiker Alexei Navalny efter att ha förklarat dem ”extremistiska”, ett steg som förbjuder hans allierade från valet och kommer att ytterligare pressa USA-Rysslands band innan ett noggrant övervakat toppmöte, skriva Vladimir Soldatkin och Andrew Osborn.

President Vladimir Putin och USA: s president Joe Biden är det på grund av förhandlingar i Genève nästa vecka med Navalnys öde och hanteringen av hans rörelse kommer säkert att vara på dagordningen.

Washington, som har bett Moskva att befria Navalny, fördömde domstolens beslut, och utrikesdepartementet kallade det "särskilt störande". Kreml säger att ärendet är rent inhemskt och inte Byens verksamhet. Det har porträtterat Navalny som en USA-stödd problemproducent, något Navalny har förnekat.

Onsdagens dom, det senaste kapitlet i en långvarig attack mot Putins hårdaste inhemska motståndare, levererar ett sista hammarslag till ett stort politiskt nätverk som Navalny byggt upp under många år för att försöka utmana den ryska veteranledarens grepp om makten.

Putin, 68, har varit vid makten som antingen president eller premiärminister sedan 1999. Navalny, i fängelse för överträdelseförfaranden i samband med ett förskingringsfall som han säger var trumfad, hade gjort en djärv utmaning mot Putin via gatuprotester och graftutredningar som han hade hoppats skulle leda till en förändring av ledarskapet.

Det rättsliga målet mot Navalnys nätverk väcktes av kontoret för Moskvas främsta åklagare som anklagade Navalny och hans allierade för att försöka främja en revolution genom att försöka destabilisera den socio-politiska situationen i Ryssland med sin verksamhet.

En talesman för åklagarmyndigheten i Moskva sa till journalister på onsdagen att han var nöjd med beslutet som erkände att Navalnys allierade hade organiserat olagliga gatumöten som hade slutat i massoron.

Efter en 12.5 timmars juridisk utfrågning bakom stängda dörrar sa Navalnys advokater i ett uttalande att de skulle överklaga och att de bevis som presenterades av åklagare inte hade varit tillfredsställande.

De juridiska stötande speglarna som tidigare förts mot högerextrema grupper, islamistiska organisationer och Jehovas vittnen som också förklarades "extremistiska" av domstolar och förbjöds.

Ryska oppositionspolitiker Alexei Navalny deltar i en demonstration för att fira 5-årsdagen av oppositionspolitiker Boris Nemtsovs mord och för att protestera mot föreslagna ändringar av landets konstitution, i Moskva, Ryssland den 29 februari 2020. REUTERS / Shamil Zhumatov / File Photo
Ryska oppositionspolitiker Alexei Navalny deltar i en demonstration för att fira 5-årsdagen av oppositionspolitiker Boris Nemtsovs mord och för att protestera mot föreslagna ändringar av landets konstitution, i Moskva, Ryssland den 29 februari 2020. REUTERS / Shamil Zhumatov / File Photo

Navalny och hans allierade förnekade åklagarens anklagelser och kastade dem som ett försök att försöka krossa sin politiska opposition mot det regerande Förenade Ryssland-partiet före parlamentsvalet i september.

I ett meddelande som publicerats på Navalnys Instagram-konto som uppenbarligen utarbetats i väntan på vad som var ett allmänt förväntat beslut, nämndes Navalny för att uppmana sina anhängare att inte bli nedslagen.

”Vi går ingenstans”, lästes meddelandet.

"Vi kommer att smälta upp detta, reda ut saker, förändra och utvecklas. Vi kommer att anpassa oss. Vi kommer inte att gå tillbaka från våra mål och idéer. Det här är vårt land och vi har inte ett annat."

Åklagarens begäran avslutar formellt aktiviteten i ett nätverk av grupper som inrättats av Navalny, 45, som avtjänar en fängelse på 2-1 / 2 år, något som många västländer har framställt som politiskt motiverad hämnd för hans politiska verksamhet mot Kreml. .

Närmare bestämt riktar sig domen Navalny's Anti-Corruption Foundation som har framställt högprofilerade utredningar av påstådd officiell korruption och Navalnys regionala kampanjhuvudkontor som tidigare har mobiliserats för att organisera anti-Kreml-protester.

Myndigheterna har nu den formella makten att fängelseaktivister och frysa sina bankkonton om de fortsätter sin verksamhet. Ärendet hade redan föranlett Navalnys allierade att avbryta grupperna redan före beslutet.

Inför domen, Putin förra veckan undertecknade lagstiftning som hindrade medlemmar av "extremistiska organisationer" från att kandidera.

Kombinerat med onsdagens avgörande avslutar den nya lagstiftningen förhoppningar från vissa Navalny-allierade att gå till parlamentet.

De säger att de i stället kommer att försöka använda en smart eller taktisk omröstningsstrategi för att försöka undergräva stödet för det kremlstyrande partiet, en strategi som Kreml-källor har förringat.

Fortsätt läsa

Allmänt

Kommer de ryska myndigheterna att överväga utlämningen av Pyotr Kondrashev?

publicerade

on

I maj i år överlämnade de brottsbekämpande myndigheterna på Cypern den ryska åklagarmyndighetens tidigare toppchef för Perm Ecoprombank, Andrei Tuev, som sattes på önskad lista tillbaka 2016, visar Rambler-portalen.

I Ryssland anklagas han för myndighetsmissbruk, vilket orsakade skada på banken cirka 500 miljoner rubel. Det tog ungefär fyra år att lösa frågan om utlämning. (https://www.politicallore.com/pyotr-kondrashev-can-be-extradited-to-russia/26142)

Perm "Ecoprombank" gick i konkurs 2014. Centralbanken återkallade sin licens för riskfylld kreditpolicy, placering av medel i tillgångar av låg kvalitet, oförmåga att fullgöra sina skyldigheter gentemot kunder och insättare. Experter från Sostav.ru uppmärksammade att ”en av bankens ägare är en oligark och medlem av Forbes-listan, Petr Kondrashev. Hans namn är förknippat med resonanta mord och budgetbedrägerier och uttag av pengar utomlands. Om Ecoprombank hade kallat sig Petr Kondrashevs bank skulle knappast någon ha anförtrott honom något. Men ofta föredrar sådana människor att stanna kvar i skuggan. "

Enligt marknadsexperter kommer de ryska myndigheterna att kunna få nya uppgifter om Petr Kondrashevs informella kontroll över Ecoprombank efter fyra års tvister med de cypriotiska myndigheterna angående Andrei Tuev.

Utlämning av Herr Tuev och hans vilja att samarbeta med utredare kan dock hjälpa till att avslöja detaljer om stöldschemat. Särskilt intresse för utredarna kan vara att ersätta omsättbara tillgångar på 673 miljoner rubel kostar individens och organisationens skuld med okänd trovärdighet.

Kommersant media säger att utredningen kan stiga till en annan nivå av medvetenhet. Deras källa nämner att Vadim Manin, före detta vice Tuev 2018, anklagades för att dra av lägenheter från deposition. Han befanns skyldig för missbruk av myndighet och dömdes till 2,5 års fängelse. Enligt Kommersants källor vittnar kreditkommittén och styrelseledamöterna mot Manin. ”Det var lätt för dem, för Vadim Manin bodde utomlands i flera år. Men nu kan Tuev ge "sitt" vittnesbörd för episoder som utredningen ännu inte har känt - säger källan. ”Undersökningen väntade uppenbarligen på Tuevs utlämning, för Petr Kondrashev stannade länge i skuggan. Det är uppenbart att ryska myndigheter, enligt nya avsnitt som avslöjar, kan ansöka om hans utlämning. Och de har alla chanser att lyckas. ”

Fortsätt läsa

Ryssland

Putin undertecknar lag som tar Ryssland ur Open Skies vapenkontrollfördrag

publicerade

on

By

Rysslands president Vladimir Putin (bilden) undertecknade en lag på måndagen (7 juni) som formaliserar Rysslands utträde från Open Skies vapenkontrollfördrag, en pakt som tillåter obeväpnade övervakningsflygningar över medlemsländerna, Reuters.

Ryssland hade hoppats att Putin och USA: s president Joe Biden kunde diskutera fördraget när de träffades senare denna månad vid ett toppmöte i Genève.

Men Biden-administrationen informerade Moskva i maj om att den inte skulle komma in i pakten igen efter att Trump-administrationen lämnade den förra året. Läs mer.

Kreml sa på måndagen att USA: s beslut att dra sig ur fördraget "hade väsentligt stört intressebalansen" bland paktens medlemmar och hade tvingat Ryssland att lämna.

"Detta orsakade allvarlig skada på fördragets efterlevnad och dess betydelse för att skapa förtroende och öppenhet, vilket orsakade ett hot mot Rysslands nationella säkerhet", sade Kreml i ett uttalande på sin webbplats.

Moskva hade hoppats att Biden skulle upphäva sin föregångares beslut. Men Biden-administrationen ändrade inte tack och anklagade Ryssland för att bryta pakten, något Moskva förnekade. I januari tillkännagav Ryssland sina egna planer på att lämna fördraget, och regeringen överlämnade lagstiftning till parlamentet förra månaden för att formalisera sin avgång.

Ryska tjänstemän sa att de beklagade USA: s beslut att inte återansluta och kallade det ett "politiskt misstag" och varnade för att flytten inte skulle skapa en atmosfär som gynnade vapenkontrolldiskussioner vid toppmötet i Genève senare denna månad.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend